Pardus 25 Yayımlandı!

Başlangıçta GRUB ekranında başka bir kernel veya recovery mode seçip deneyebilir misiniz? Eğer sisteminize giriş yapabilirseniz sudo update-initramfs -c -k 6.12.57+deb13-amd64 && sudo update-grub çalıştırabilirsiniz.

Hatanın özeti: Boot edecek rootfs’i yani, başlangıçta çalıştıracağı kernel imajını bulamaması.

Eğer hiçbir türlü giriş yapamıyorsanız:

1. Canlı USB ile “Pardus Başlangıç Onarma(Pardus Boot Repair)” uygulamasını açınız.
  2. Advanced Options(Gelişmiş Seçenekler) > Chroot kabuğunu aç > sudo update-initramfs -c -k 6.12.57+deb13-amd64 komutunu çalıştırınız.
  3. Ana menüdeki Reinstall GRUB Bootloader(Grub Önyükleyicisini Yeniden Kur) seçeneğini çalıştırınız.
  4. Opsiyonel: Update System(Sistemi Güncelle) ve ardından Fix Broken Packages(Bozuk Paketleri Onar) seçeneklerine de basıp paketlerinizi güncelleyebilirsiniz.

1 Beğeni

Merhabalar,
Daha önceki sürümde 2 adet Anıtkabir resmi mevcuttu. Çok da güzeldi. Lakin son sürümde bunlar eklenmemiş. Rica etsem sistem yöneticileri duvar kağıdı olarak Anıtkabir resimlerini sisteme ekleyebilir mi, ya da bu konuda bana yardımcı olan olursa çok sevinirim. Zira birden ekranımın değişmiş olması pek hoşuma gitmedi. Saygı ve hürmetlerimle…

Sorun Pardus la yuklu gelen gnome extensions dan kaynaklanıyormuş. Onu kaldırdım. Yerine gnome extensions sitesine girip, oradan emlentileri kurunca, etkinlikler sekmesi çalıştı.

Aşağıdaki komutu bir incele kardeş

merhabalar pardus 25 güncelleme yaptım ekran kararması 5 dakikada bir oluyo ilgili ayarı bulamadım

Merhabalar

pardus 25 de oturumu şifreledikten sonra tekrar açmaya kalktığımızda şifreyi 2 kere girmek gerekiyor bu sorunu nasıl çözebiliriz

iyi çalışmalar.

bilgisayarim pardus 23 xfce kullanirken bayagi yavasti,simdi pardus 25 xfce ile birlikte cok hizlanfir,tesekkurler pardus

1 Beğeni

Ben de aynı sorunu yaşıyorum. Yardımcı olana şimdiden teşekkür ederim

Üstadım XFCE ince ayarlardan aşağıdaki ekran görüntüsündeki şekli ile bir deneyin.

Ekran Görüntüsü 2025-12-02 03-28-34
Bu hata hala devam ediyor, en azından bu isimli kütüphaneyi bir şekilde dahil edebilirseniz harika olur. Çünkü minecraft native destek veren nadir oyunlardan biri ve dünyanın en çok oynanan aile oyunu.

Resmi sürümünü kuramıyorum şuna. Orjinal mi yan sanayi mi olduğu belli olmayan oynatıcıyı flatpak üzerinden kurdum ama çoğu aile bunu bilmez ve güvenemez.
Ya da, minecraft net resmi sitesinde, indirme sayfasında aşağıda debian resmi kurulum dosyası var, benim haricimde biri indirip çift tıklayıp aynı hatayı alıp almadığına bakabilir mi?
Ben betadan güncelleme ile geçtim, isoyu kursam bu problem gider mi?
(Bu arada aslında kütüphane var ama isminde bir tire eksik ya da fazla, anlayamadım tam problemi. belki de kütüphane isim değişikliğine gitmiştir.)

Yeni mağazayı beğendim.
(yaklaşık iki yıldır pardus kullanıcısıyım, tam Depo’nun ne işe yaradığını anladım derken, depo sekmesi kaldırıldı… :)… Ama bu kalıcı ise doğru bir seçim olmuş, kullanıcının kafasını karıştıracak detayları ortadan kaldırmak en doğru tercih olur diye düşünüyorum. (Bilenler terminalden hallediyor zaten.)

Severek kullanıyoruz, desteğinizi eksik etmeyin lütfen, saygılar, iyi çalışmalar.

Laptop’ımda Pardus Güncelleyici’yi kullanarak ben de Pardus 25’e geçtim sonunda.

Ama biraz sıkıntılı oldu ve bir kaç saatimi aldı. Aynı hataya başkası düşmesin ve Güncelleyici’de ki bug düzeltilebilsin diye tecrübemi paylaşıyorum.

Pardus Güncelleyici’yi açtım ve Pardus 25’e yükseltme işlemini başlattım. yaklaşık 2,6 Gb indirme görünüyordu. Gerekli bütün paketleri indirdi. Kurulum için yeniden başlatmaya tıkladım. Yeniden başlatma için bir kaç işlemin tamamlanması gerekiyor bilgisayarınızı kapatmayın vb bir uyarı ile bazı işlemler yapmaya başladı.

[HATA/BUG] Bunu siz de yapmayın :)) Pardus güncelleyi yeniden başlatma için son işlemleri yapmakla uğraşırken Pardus Güncelleyici ekranının sol üst tarafında bulunan “nokta/daire” ikonu ile belirtilen butona tıkladım. Burada hiç bir işlem yapmadan Ev ikonlu butona basıp günceleme ekranına geri döndüm ama … sanki yükseltme işlemi hiç başlatılmamış gibi işleme başlamadan önceki haline döndü. :S

Bende onca indirme boşa gitti heralde diye direk yükseltme işlemi başlattım. Tekrar 2,6 Gb paketleri indirmeye başladı. İndirme sürerken 5-10 dk arası bir süre sonra indirme işlemleri bitmeden makine yeniden başladı. Bu yeniden başlatmanın önceki işlem arkada devam ettiği için olduğunu tahmin ediyorum.

Yeniden başladıktan sonra makine yine 23.4 sürüm ile açıldı. 25 ile açılmadı. KDE’de 5 ile açıldı. 6 ile açılmadı.

Pardus güncelleyiciyi açtım. Yükseltilebilir sürüm görünmüyordu ama tüm o 2,6 gb paketler günceleme olarak görünüyordu.

Güncelle deyincede bağılılık ağacı bozuk vb bir hata aldım. Terminalde update, upgrade vs hiç bir komut çalışmadı. dpkg ile ilgili bir hata veriyordu. Terminal de hata mesajı ile birlikte onarmak için çalıştırmam gerektiği yazan -dpkg --configure -a komutu ile bu hatadan kurtuldum. Pardus güncelleyiciden normal paket güncellemesi yapar gibi tüm güncellemeleri yaptım. 2,6 gb paketi tekrar indirdim. Güncellemeleri tamamladım.

Bilgisayarı elle yeniden başlattım. Pardus 25 ve KDE 6 olarak açıldı sistem. Terminalden update, upgrade, autoclean, autoremove vs yaptım. KDE’de kullandığım bazı widgetler KDE 6’da desteklenmediği için onları düzenledim. Şu anda sıkıntısız çalışıyor.

1 Beğeni

Merhabalar
Pardus25 upgrade yaptıktan sonra ben F kullandığım için klavyemi Q den F geçmesi için ben ctrl+shift kısayolu ayarlıyorum pardus 25 kurduktan sonra 2 kere ben değiştirmeden kısayol kendiliğinden değişti.

bu şekilde hatalar bağımlılık hataları

depolarda var ise terminalde sudo apt libgdk-pixbuf2.0-bin yazınca yükleme onayı ister tek harf yanlış olsa hata veriyor

en üstteki paket sizde yüklümü kontrol edin

Bilişim sınıfında kullanıdığımız sınıf yönetim programı epoptes depolardan kaldırılmış pardus 25 e kurulum yapamıyoruz.

Hocam aşağıdaki linkten indirip kurmayı deneyebilirsin.
http://ftp.tr.debian.org/debian/pool/main/e/epoptes/epoptes_23.08-2_all.deb

Deb paketini indirdim kurdum çalışmadı. daha sonra konsoldan çalıştırarak yapay zekaya yönlendirdim birkaç python eksik kütüphane yüklemesi tekrar hata ardından git clon ile github kopyalaması python3 ile install.py dosyasının çalıştırılması v.s denendi tekrar hata alınca mevcut deb paketini tekrar kurdum ve çalıştı ama tam olarak sorunu anlayamadım. Muhtemelen geliştirici ekip pardus mağazaya eklerken sorunsuz çalışacak şekilde eklerler Teşekkür ederim.

Merhabalar,

Bugün o kadar uğraştım, türlü yolları denedim lakin bir türlü UYAP editörde evrakı imzalayamadım. Forumları, siteleri gezdim yine de bi çözüm bulamadım. Bundan önceki Pardus’larda UYAP editör imzalama gayet güzel bir şekilde çalışıyordu ancak son sürümde imzalayamıyorum. Verdiği hata da şöyle:

''Bilgisayarınıza takılı akıllı kart bulunamadı!

1. Kurulumlarınızı ve kartınızı kontrol ediniz.
  2. İmza Kütüphanenizi araçlar menüsünden kontrol ediniz.
    (Tübitak kullanıcıları hariç)‘’ Detay kısmında da ‘‘Pkcs11 exception’’
    yazıyor.

Uzaktan bağlantı veya başka bir şekilde yardımcı olan varsa çok müteşekkir olurum.

25 sürümünde Java kurucuda olmayan Java 11 sürümü ile deneyin lütfen.
Ben de çalıştı :slightly_smiling_face:
Selamlar

Harika bir çalışma ellerinize, emeklerinize sağlık.
Epey bekledik ama değdi. İyi çalışmalar.

Şanslısınız :slight_smile: Zira bende olmadı. Dediğiniz gibi Java 11’i kurdum yine de olmadı. Sorun ne olabilir?
Hatta editör kütüphane kısmında Kamu SM’ye ait bir hizmet sağlayıcısı yok. Belki ondan kaynaklanıyor sorun. E-Devlet’e ve UYAP’a elektronik imza ile girebiliyorum. Akıllı kartımı uygulamadan görebiliyorum. Sadece UYAP editörde evrak imzalamada sorun yaşıyorum. Öyle olunca da en önemli eksiklik diğerlerini etkiliyor. Lütfen birileri yardımcı olup sorunumu gidersin :frowning: