Pardus 25 XCFE Thunar üzerinde menü açık durumda Ekran kaydetme yapılamıyor (Kısayol ile Shift+PrtScr) menü kapalıyken normal…
Son kullanım tarihlerini nereden görüntlüyorsunuz ? Yoksa en yeni sürümü kulanarak mı devam ediyorsunuz ?
ekran görüntüsü uygulamasını açın saniyeyi belirleyin alanı seçin ve menüyü açın görüntüyü alır.
Bu sayfada 19’dan itibaren sürümlerin her türlü güncellemeden yoksun bırakılacağı tarihler End of life satırında yazıyor.
Merhaba. BT Sınıfımızdaki Aidata bilgisayarları Pardus 25’e güncelledim ama büyük bir problemimiz var. RAM sorunu yaşıyoruz RAM çabuk doluyor ve bilgisayarlar bazen kilitleniyor bazen kendi kendine reset atıyor. Bilgisayarlarımız 8GB RAM’e sahip ancak Pardus 23’de sorun yaşamamıştık. RAM yönetimi ile ilgili bir sorun mu var? Ders işleyemez durumdayız.
Sistem gözlemcisi uygulamasından RAM’i dolduran uygulamanın ne olduğunu tespit edebilir misiniz?
Bir hata veya bug sonucu kendi mi şişiyor yoksa zaten gerçekten yüksek ram kullanan bir uygulama mı kullanıyorsunuz onu görmüş oluruz.
Bu ilk iki görsel bilgisayarı açtığımızdaki durum.
Bu ikisi de yaklaşık 20 dk sonraki durum.
veyon-marker uygulaması listeyi doldurmuş durumda.
Bu şekilde 20 dk sonra RAM doluyor.
Ana bilgisayarda da diğer bilgisayarlarda da benzer durum mevcut.
Pardus’un kendisinden ziyade Veyon uygulamasıyla alakalı bir sorun. Bir sürü “worker” process’i açıyor. Bunu neden yaptığını bilemiyorum uygulamayı daha önce kullanmadım ama problemin kaynağı Veyon. Çözümü de yine bu uygulamada yapacağınız bir ayar olur.
Veyonu kaldırıp tekrar kurdum, ardından wayland yerine Xorg üzerinde GNOME ile oturum açtım. Sorun çözülmüş oldu.
Merhaba iş yerinde win7 ve win10 kurulu iki farklı pc kullanıyorum bazen eve usb ile dosya getirmek zorunda kalıyorum pardus’da kurulu bir güvenlik programı var mı pc’yi hem korusun hemde takılan usb tarayıp pardus yüklü pc’ye zararlı yazılım bulaşmasın
not: benim gibi uzun yıllar win kullnmış kişiler için pardus linux gibi işletim sistemine geçenler için ilk önce yapılması gerekenler gibi bir kaynak varsa okumak isterim yoksa kullanarak mı ögrenecegiz teşekkürler
linux’un doğası gereği linux dağıtımları için geliştirilen pek bir antivirüs yok. ClamTk kullanabilirsiniz.
pardus kolay kolay viriüsten etkilenmez pardus da virüs engelleyici program var
windows için yazılmış virüsler pardus da çalışmaz. Pardus da çalışacak herhangi bir yazılım yüklemek için de şifre girmeniz gerekir. Siz izin vermediğiniz müddetçe pardusa herhangi bir yazılım yüklenemez.
Tamamen Gnome’den kaynaklı olduğunu düşündüğüm ufak bir problemim var.
Tam ekran pencerelerimi açtığımda yukarıda 1 pixel boşlukla açılıyor. Pencereyi tam ekrandan çıkartıp tekrar tam ekran tuşuna basınca düzeliyor.
Bunu Gnome 43’de de yaşıyordum şimdi 48’de de yaşıyorum. (X11 aktif, wayland açamıyorum)
Anladığım kadarıyla wayland’e geçmezsem düzelmeyecek. Bu hatayı benden başka x11’de yaşayan ve çözen var mı?
i7 / Nvidia 1050ti / Gnome 45 / x11
Diyelim usbyi windows pcye taktın ve içine virüs doldu, her hangi bir linux pcye taktığında virüs dosyalarını gözünle görebilmen lazım. en fazla Ctrl+H basınca görürsün. Eğer göremiyorsan dosya sistemi farklıdır ama bu da o linux için dosya yok demektir zaten.
Ayrıca Pardus’ta autorun yok, yani sen kendin linux virüsü hazırlasan bile usbyi taktığın gibi çalıştıramayabilirsin.
Yani klasik windows virüsleriyle dolu usbyi pardusa takmaktan korkmana gerek yok ve ekstra uygulama yüklemene gerek yok.
Diğer bakımdan genel olarak Pardus’u öneririm ama bu konu sebebiyle linuxa geçilmez.
Yeni başlayanlar için net talimatlar yok desek yeri. Linux biraz geniş bir ekosistem çünkü.
Pardus hakkındaki her şeyi gemini ve chatgpt’ye sorabilirsin. linux bakımıyla her detayına hakimler, “bunu bilmez o” diye düşünme.
İnsandan cevap duymak istersen de burada konular açmaktan ve sorular sormaktan çekinme çünkü pardus forumuna “hangi linux’ü seçmeliyim” şeklinde sorular sorsan bile, bilen kişilerden cevap alabileceğin bir forum olduğunu düşünüyorum.
çok fazla distro denedikten sonra Pardusta kalmaya karar verdim windows kullanım alışkanlıklarından kurtulmak çok kolay olmuyor böyle bir işletim sistemimiz olduğu için çok memnunum yapanların emek verenlerin ellerine sağlık çok daha iyi yerlerde olmasını isterim teşekkür ederim
https://uzem.pardus.org.tr/ adresinden ücretsiz eğitim alabilirsiniz.
Ayrıca btkakademi.gov.tr 'ye e-devlet şifrenizle giriş yaparak da Pardus ve GNU/Linux konularında katılım sertifikalı ücretsiz eğitim alabilirsiniz.
Tukcell’in gelecegiyazanlar.com internet sitesindeki GNU/Linux derslerini takip ederek ve eğitimi bitirerek yine ücretsiz sertifikanızı alabilirsiniz.
Merhabalar ben de bugün Mac bilgisayarıma VM olarak kurdum. Sonuna kadar arkasındayız yerli işletim sistemimizin. Yakında tamamen Pardus’a geçeceğim bilgisayarımın bataryasını yenileyip
Emeği geçen herkese çok teşekkürler…