Pardus 25 Yayımlandı!

Bende de güncelleme hep bildirim olarak geliyordu bu sefer gelmedi. Ben güncellemeyi kontrol et dediğimde gösterdi var olan güncellemeleri

pardus 25 bilge sürümü çok iyi sadece bazı düzelttilmesi gerekenler var o kadar

1 Beğeni

ben de ikisi de “Asla” olacak şekilde, ama yine kararıyor.

Merhabalar, Pardus 23 mac temasi ile kullanıyorumdum. Şimdi Pardus 25’e geçtim. Bazı programlar tam ekran olmuyor. Videolar oluyor ama bazı programlarda, üstteki görev çubuğu sürekli duruyor. Örneğin, Blender, Google Chome vs.

Helal olsun size. Pardus 23’den 25’e Windows’dan alismis oldugumuz gibi gecis yapildi. Pardus 19’dan 23’e gecmek icin backup falan yapmak zurunda kaldim simdi nihayet daha rahat oldu :slight_smile: Emeginize saglik :wink:

1 Beğeni

Geçen hafta Pardus 23’e güncellemeleri kabul ettim ve yükledim. Pardus Yazılım Merkezi dahil birçok yazılım güncellendi.

Bugün bir tuhaflık farkettim. Görev çubuğunda sürekli 6 çekirdekten biri maksimumda görünüyor. Sonra diğerine geçiyor, sonra diğerine. Gün boyu böyleydi. Ama sonra dedim ki önceden böyle birşey yoktu.

Görev yöneticisini açınca bir işlemin boşta %25-27 tükettiğini gördüm: pardus-software. Bugün firefox kurmak için çalıştırmış, işim bitince kapatmıştım. “Öldür” deyince işlemci normalde döndü, %1-3 gibi gidip gelmeye başladı.

TÜBİTAK bilgisayarımda bitcoin kazmayacağına göre ya geçici bir sorundur, ya da yazılımda küçük bir bug olabilir.

Takip edeceğim. Gelişmeleri buradan yazarım.

2 Beğeni

Tekrar ediyor.

Neler oluyor:

Pardus Yazılım Merkezini (Mağaza oldu) açar, biraz gezinip kapatırsanız birşey olmuyor. Herşey normal.

Herhangi bir program kurarsam ve kapatırsam, devam ediyor. Geçen mesajımda böyle oldu.

Şimdi, az önce, dün kurduğum firefox’u kaldırdım. Yazılım merkezini kapattıktan sonra çekirdeklerden en az biri maximum’da görünüyor. Sırayla yer değişiyorlar.

Peek 2026-01-27 02-23

Normal şartlarda 15-30
derece olan işlemci de 45-50 derecelerde görünüyor. Bu çok garip.

Sağtık–>Durdur deyince herşey normale döndü.

Sistemin 23 olmasından kaynaklanabilecek bir sorun, ya da programda bir tür bug olabileceğini düşünüyorum.

Benden bu kadar.

Güncellemelerle ilgili yeni bir durumla karşılaştım ama bana göre çok önemli değil.

Hala 23’deyim. Paket güncelleyici “12 paket güncellenebilir” diyor, ama öyle bir paket yok.

Terminal ile sorguladığımda da var görünüyor; ama terminal, bu güncellemelerin 25 deposunda olduğunu söylüyor:

12 paket yükseltilebilir. Bu paketleri görmek için 'apt list --upgradable' komutunu çalıştırın.
serhat@pardus:~$ apt list --upgradable
Listeleme... Bitti
adduser/yirmibes,yirmibes 3.152pardus1 all [şundan yükseltilebilir: 3.134]
bash/yirmibes 5.2.37-2+b7pardus1 amd64 [şundan yükseltilebilir: 5.2.15-2+b9pardus1]
gir1.2-packagekitglib-1.0/yirmibes 1.3.1-1pardus1 amd64 [şundan yükseltilebilir: 1.2.6-5pardus1]
grub-common/yirmibes 2.12-9pardus1 amd64 [şundan yükseltilebilir: 2.06-13+deb12u1pardus1]
grub-pc-bin/yirmibes 2.12-9pardus1 amd64 [şundan yükseltilebilir: 2.06-13+deb12u1pardus1]
grub-pc/yirmibes 2.12-9pardus1 amd64 [şundan yükseltilebilir: 2.06-13+deb12u1pardus1]
grub2-common/yirmibes 2.12-9pardus1 amd64 [şundan yükseltilebilir: 2.06-13+deb12u1pardus1]
libpackagekit-glib2-18/yirmibes 1.3.1-1pardus1 amd64 [şundan yükseltilebilir: 1.2.6-5pardus1]
python3-apt/yirmibes 3.0.0+par23 amd64 [şundan yükseltilebilir: 2.6.0+par23u1]
xfce4-session/yirmibes 4.20.2-2pardus3 amd64 [şundan yükseltilebilir: 4.18.1-1pardus2]
xfdesktop4-data/yirmibes,yirmibes 4.20.1-1pardus2 all [şundan yükseltilebilir: 4.18.1-1pardus1]
xfdesktop4/yirmibes 4.20.1-1pardus2 amd64 [şundan yükseltilebilir: 4.18.1-1pardus1]
serhat@pardus:~$ 

Bu bir bug mu, yoksa eski bir sistem üzerinde olduğumdan mı böyle, bilmiyorum.

Bildirmek istedim.

bende pardus 25 kullanıyorum eimza çalışmadı

ben yani bu yolu izledim @shampuan

@shampuan, eğer bu bug’ı düzeltemesseniz bilgisayarınızdaki bütün verileri yedekleyip orjinal siteden pardus 25’in .iso dosyasını indirip kurun.

Pardus genom 25 yüklü fakat okulun FATİH kablolu hattına bağlı fakat internete giremiyorum. telefonumun ağına bağlanarak bu mesajı attım sizlere yardım edin lütfen. Sadece benim bilgisayar da var.

https://belge.pardus.org.tr/pages/viewpage.action?pageId=63177882

3 Beğeni

Uzun yıllar sonra bir kere daha Pardus kurdum ve bu sefer gerçekten güzel gelişmeler var…
En azından bir iki yoklama yapınca işte budur diyen bir güzellik çıkmış ortaya

Flatpak, fail2ban, ufw ve vpn kurulumunu yapınca tam eksik hemen hemen hiç bir şey kalmadı
Elinize, emeğinize ve mesainize sağlık…

4 Beğeni

Pardus 23’üde çok beğenerek kullanıyordum. Ama 25’te efsane olmuş. Emeği geçenlerden Allah razı olsun.

4 Beğeni

Pardus 25 XFCE :heart: :heart: :heart:

6 Beğeni

Linux tabanlı işletim sistemi kullanmak tamamen farklı bir deneyim. Bende Pardus 25 i kurdum hoşuma gitti, sistem çok seri. Fakat dikkatimi çeken forumda yazılan çözüm yöntemleri Linux’u bilenler için anlaşılabilir olsa da yeni başlayanlar için yetersiz. Videolu anlatım yapılırsa bu sistemden vazgeçmem. aktif bir Youtube kanalı olmasını beklerdim şahsen. 2 gündür kullanıyorum ses ve laptop güç denetimi ile ilgili çözümler arıyorum ama yorucu.

2 Beğeni

Bilgisayarımda Pardus 25 bilge , Pardus 25 Alpha ve Windows 11 bu üçü kuruludur.
Yazılım ile ugraşan biriyim.
Python, Java, kodları ile kurslarda öğrendiğim sonra ileri seviyeye taşıdıgım yazılımı parduslarda hiç bir sıkıntı çıkarmadan çalıştırabiliyorum. Hatta Windows dan daha iyi diyebilirim.
Şu an telefon uygulaması yapıyorum. 20 ayrı projem var . Apt çıktıları olarak alıp telefonumda test ediyorum.
Kısaca şunu söylemek istiyorum…

PARDUSLAR YAZILIMDA WİNDOWS 11 DEN DAHA KALİTELİDİR…

1 Beğeni

Gemini kullanıyorsanız öneriler genelde işe yarıyor

Benim tahtaya güncelleme gelmiş kurayım dedim. 25e yükseltildi. Tamamen bilmeden kur dedim. Sorun yok gibiydi. Bazen tahtada Chrome tıklıyorum. Açılmıyor. Kapatma yerine basınca çalışıyor gibi ancak butonlar gelmiyor. Bazı küçük sorunlar yaşıyorum. İnşallah düzelir.