Pardus için temiz kurulum yapıp tekrar internetten uygulamaları yüklemek istemiyorum. Çözüm MX shapshot uygulamasını yüklemek istiyorum. Mevcut linux ü ISO dosyasına çevirebilecek için. Nasıl yükleyebilirim?
Tam olarak anlamadım fakat anladığım kadarıyla temiz kurulum yapıp uygulamaları kurup sistem yedeği almak istiyon . Enladığım doğruysa bu konudaki cevapları inceleyebilirsin . Fakat önerilen uygulamayı deneme fırsatım olmadı .
Clonezilla diye uygulama varmış .
MX Snapshop uygulamasının (hiç denemedim) kurulmuş ve son şekli verilmiş bir MX Linux sistemini ISO olarak kaydedip (kurulduğu cihaza bağlı bazı yönleri vs. hariç), örneğin bir USB bellekten kullanmak (ve belki yeniden kurulum yapmak) amacıyla tasarlandığı, ve MX Linux dışında kullanılamayacağı, boşuna bu uygulamanın DEB dosyasını alıp başka sistemlere kurmaya çalışılmaması söyleniyor.
Eğer asıl istenen, farklı zamanlarda ve/ya da farklı cihazlara aynı Pardus kurulumunu yapmanın kestirme bir yolu ise; bunun için Clonezilla daha uygun olur. Onunla USB bellekten çalışan bir işletim sistemi elde edilmez fakat bir sistemin kopyası alınıp istediğiniz zaman, istediğiniz cihaza (tıpatıp aynı boyutlarda disk veya disk bölümü/bölümleri kullanmak kaydıyla) klonlanabilir.
Şimdi uygulamaları kurdum, güncelledim diyelim. Bu son halini ISO kurulum olarak kaydetmek istiyorum. Eğer sistemde bir arıza ve sıkıntı olursa bu ISO ile herşey tam şekilde kurmak istiyorum.
MX Snapshot, MX Linux and antiX için tasarlanmıştır ve diğer işletim sistemlerinde çalıştırılması ÖNERİLMEMEKTEDİR.
Bununla beraber, aynı uygulamarın hepsini tutmak istiyorsan ve başka sisteme kuracaksan Timeshift üzerinden /home
dışı tüm klasörleri RSYNC yedeği alırsan benzer işlevi görür. Yedeklemek istemediğin başka kısımları da exclude atabilirsin. Veya /home içinden sadece /home/.config dosyasını include edebilirsin mesela.
Kendi sistemini temizleyeceksen direk kullanıcının /home/kullanici
dizininde kişisel dosyalarının çoğunu bulabilirsin, ama detayına inmek için Baobab (Disk Usage Analyser) kullanımını öneririm.
Eğer apt üzerinden sileceğin programlar varsa remove komutunu kullanmak yerine purge kullanırsan configuration dosyalarını da beraberinde siler.