Yeni sürümleri test ettiğim masaüstü bilgisayarım var. Ben pardus 19 u deniyorum. Ama en güzeli zamanını beklemek. Onun heyecanı daha güzel oluyor. Sürekli kullandığım diz üstü bilgisayarıma daha kurmadım.
Pardus 19 çıksın. Youtube kanalımda tanıtıma devam. (pardus abdullah turgut)
Bildiğim kadarıyla;
17 li versiyonlardan 19 lu versiyonlara geçişte yeniden kurulum şart.
Eğer 19.0 versiyondan önce 19’un beta sürümünü yüklediyseniz o da 19 sürümü olduğu için sudo apt-get komutlarıyla yükseltme işlemi yapılabilecek.
Bence Pardus halen masaustu seciminde özünü bulamadı. KDE degisti fazla karmasik ve hatalarla doluydu tutmadi, XFCE değişecek çünkü fazla basit ve günün koşullarına yeterli gelmiyor. Kamu bilgisayarlari da sanıldığı kadar tarihi eser değil. Deepin linux evreninden yeterince destek almiyor. Doğru eklentiler ve ön ayarlarla gelirse Gnome dogru seçim olacak. GTK dan GTK ya geçiş digeri gibi sansasyonel olmaz. Debian zaten dogru secimdi. Yani bnm dusuncem ve tahminim Pardus 19 son kullanicinin daha iyi anlasilmasi ve isteklerinin karsilanmasi icin geçiş sistemi olacak ama 21 ile Pardusa kitlesel göç baslayacak.
Ne demek. Çevremize, Pardusa ilgisi olanlara elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ben de size ve sizin gibi forumdaki herkese katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Forumdan çok şey öğrendim, öğreniyorum, öğreneceğim…
Teknik bir aksaklık olduğu kesin. Hani hep klişe bir laftır ya ondan söyledim espri olsun diye. Neyse geliştirici ekibimize başarılar diliyorum. Kolay gelsin. Biz beklemeye razıyız. Yeter ki hatasız eksiksiz mükemmel stabilliğe sahip bir sürüm çıksın.
Mahmut Bey tespitleriniz her zamanki gibi yerinde ve doğru fakat Genome konusunda size katılmıyorum. Genomeden güzel bir tablet arayüzü olur ancak windowstan sonra pardusa geçecek kitle için Genome kullanışlı gelmeyecektir öyle olsaydı zaten yıllardır genomeyi kullanan çok kararlı bir dağıtım olan Ubuntuyu kullanırdık.
Modernlik, efektiflik ve windowsa benzerliğiyile DDE deepin (sürekli güncelleme alıyor ve desteği tam hiç bir hata almıyorum) veya KDE (hataları ve hantallığı olmasa üstüne yok dediğimiz… Yalnız Kubuntuyu bir süre kullandım KDE eskisi gibi değil herhangi bir sorun yaşamadım.) kullanılması gerektiğini zamanla anlayacağız.
Ben de size katılmıyorum. Aklım sürekli KDE de olmasına rağmen ana sürümde Gnome olması taraftarıyım. Gnome arayüzü çok kolay, anlaşılır ve gayet şık. Hatta bana XFCE den de basit geliyor.
Saygı duyuyorum Mehmet hocam haklısınız Genome basit ve şık. Ancak Windows 10 dan sonra insanlara “vay be bu daha iyiymiş” dedirtecek KDE’dir. (DDE alternatif olarak yine aynı şekilde dedirtir.)
Her şeyin PARDUS için hayırlı olması dileğiyle…
Gnome’un sade eklentisiz hali için söyledikleriniz doğru fakat yukarda da belirttiğim gibi doğru eklentilerle Gnome çok sevilir. Misal Dash to Panel, Arc Menu, Desktop icons eklentileri önyüklü olursa sevmeyecek kişi çok nadir çıkar. Bana sorarsanız Cinnamon derdim ama bahsini ettiğim eklentilerle Gnome da gayet yeterli ve güzel. Ubuntunun büyük bir topluluğu var fakat ekranı küçülten üst menu ve yan menu bileşimi beni Ubuntuda bile Dash to Panel yükleyip sola yaslamak zorunda bırakıyordu zira küçük monitörlerde topmenu adı verilen gereksiz MacOS özentisini oldum olası sevmedim.
İkinci bir konu ise Pardus’un kesinlikle yan sürümler çıkarmaması gerektiğini düşünüyorum. Tek bir anasürüm (gerekiyorsa oylama yada araştırma yapılsın) üzerinden ilerlemeli ve tüm Rehberler, çözümler, tanıtımlar bu masaüstünü baz alarak yapılmalı. Zaten küçük bir topluluğumuz ve geliştirici ekibimiz var ve birkaç masaüstünü geliştirmek ve tanıtmak heleki teknolojiyle alakası olmayan insanlarda kafa karışıklığı oluşturmamak adına önemli bir durum.
Merhabalar;
Bu Ubuntunun çok kararlı bir dağıtım olması konusunda biraz araştırma yapmaya çalışıyorum.
Sanki “çok kararlı” sınıfına girmiyor. Bunun sebebi de uygulamaların ve sürücülerin yeni sürümlerini barındırmak istemesi olabilir. Debianın testing seviyesindeki uygulamaları da dahil ediyor.
Ayrıca şurada da yazıldığı gibi; en son versiyon olan değil de daha önceki daha kararlı sayılıyor. Bu gün için 18 değil de, 16 gibi.