Değerli arkadaşlar,
Pardus ülkemizde hızla yayılıyor. Hürriyet gazetesinde yayınlanan güzel haberi sizinle paylaşıyorum.
Değerli arkadaşlar,
Pardus ülkemizde hızla yayılıyor. Hürriyet gazetesinde yayınlanan güzel haberi sizinle paylaşıyorum.
Umarım Pardus’u sadece yeni tahtalarda değil eski tahtalarda da görürüz. Yeni tahtalara şu anda Pardus kuruluyor zaten. Önemli olan eski tahtalarda Pardus’u görmek.
Bu yaygınlaştırma işlerine daha fazla önem ve özen gösterilmesi gerekiyor. Sürekli “Pardus burada kullanıldı” haberlerini duyuyoruz ama gittiğimiz çoğu okulda, kurumda, hastanede, vs. Pardus’u göremiyoruz. Hastaneye gidiyorum, Windows. Başka bir kuruma gidiyorum, yine Windows. Okuduğum ortaokulda ve lisedeki hiçbir tahtada da Pardus yoktu. Evet Pardus’un pek çok yerde kullanıldığının farkındayım ve Pardus çalıştıran binlerce bilgisayar olduğunun da eminim ama bunları neden hayatımızda göremiyoruz o zaman? Biz ne zaman rastgele gittiğimiz bir kurumda, okulda, vs. Pardus’u görürsek Pardus o zaman yaygınlaşmış demektir.
Çocuğumu götürdüğüm hastanede hekimin reçeteyi Pardus 23 XFCE üzerinde yazdığını görmüştüm.
%100 her yerde kullanılmama sebebi o kurumun IT ekibinin Pardus’la uğraşmak istemeyip tekrar windows’a döndürmesi.
Etkili ve kararlı bir yönetim ve buna uyan IT ekibi ile Pardus’a geçiş için bir engel yok. Geçenler gayet güzel kullanıyor.
Üstadım yazdıklarınıza sonuna kadar katılıyorum. Bir üniversitede eğitim veren birimde kütüphanede çalışıyorum. Öğrencilerimin kullandığı bilgisayarlar biraz eskiydi. Çok hızlı virüs bulaşıyordu. Kendim Pardus kullandığım için pardus xfce kurdum. Üzerinde biraz çalıştım. Öğrenciler her türlü işlerini yapabiliyorlar. Bazıları Pardus olduğunu dahi anlamıyorlar. Önemli olan kullanıma teşvik etmek.
Bulunduğum ilçe müftülüğündeki bilgisayarda Pardus İşletim sistemi kullanıldığını gördüm . (Bütün bilgisayarlara bakma imkanım yok sadece bir görevlinin bilgisaranı gördüm kesin olarak)
hocam bende 3 tane avukat arkadasın bilgisayarına kurdum. Adamlar uyap calışmayacak diye cok korktular. Ama deneyince cok memnun kaldılar. Pardus ne diye soruyorlar?
önenli olan pardus u silip vindovs kurmamak btr öğretmenleri uyarılmalı
Bir bahaneyle Pardus’u silip Windows’a geçilmesine elbette karşıyım. Yoksa Pardus kurmanın ne anlamı kalır? Bahsettiğim konu bu işlerin sadece göstermelik olarak yapılmasının kaçınılması gerektiğidir.
Fatih projesinin ortaya atıldığı 2013 yılından beri akıllı tahtalarda Pardus kullanılması hep planlanıyordu ama bir türlü başarılı olunamadı. Yoksa şu an tüm akıllı tahtalarda Pardus kullanılıyor olurdu. Son birkaç yıldır yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Yaygınlaştırma işinin hızlandırılması ve daha ciddi hale gelmesi gerekiyor.
https://tahta.etap.org.tr/ üzerinden Pardus çalıştıran akıllı tahtalar ile alakalı istatistikler görülebiliyor. Pardus çalıştıran bayağı akıllı tahta görülüyor. Antalya, Samsun, Adıyaman gibi akıllı tahtaların tamamı Pardus’a geçmiş gözüken illerde var. Ama listedeki illerin yarından çoğu daha %50’ye ulaşamamış daha. Evet okullarda Pardus yaygınlaşmaya başlamış ama daha gidilecek daha çok yol var.
Evet, yaptığım bazı gönderiler biraz abartılı ve uzun olmuş. Gönderilerde gereksiz konulardan ve uzatmalardan kaçınırım artık.
Sizinle hemfikirim. Madem Pardus’u kullanma kararı alındı, o zaman ekosistem geliştirilip desteklenmeli; ilk zorlukta Windows’a dönmek doğru değil.
Yok, tam tersine; aynı şeyi düşünüyoruz ve cuk oturan bir açıklama yapmışsınız. Sadece espirili yanıt vermek istedim. Windows’un bu olumsuzlukları ceo’yu bir anlamda “bitirecek” şeyler.
Yanılıyor muyum?
Ben bu tür ve benzer sorunlardan dolayı bir türlü Win10’a bile geçemedim. En son win8.1’de kaldım, daha da yükseltmem kolay kolay. Ama yeni yeni uygulama geliştirmeye başladığım için mecburiyetten yükseltebilirim.
Tabii ki de yanılmıyorsunuz. Microsoft, var olan sürümü geliştirmek yerine sürekli yeni sürümler çıkarıyor. Windows 11, bildiğin Windows 10’a Mac OS arayüzü giydirilmiş ve bir-iki özellik eklenmiş hali. Ha bide günümüzün pazarlama kelimesi olan yapay zeka kırıntıları var sanki Windows 10’a eklenemiyormuş(!) gibi. Kernel Windows 10’un aynısı. O saçma sistem gereksimlerini de kesin yeni cihaz sattırmak için yaptılar. Linux dağıtımları 32-bit gibi milattan kalma bilgisayarlar hariç çoğu bilgisayarda bir bahane kurmadan çalışıyor.
Şimdi Windows 12 dedikoduları dönmeye başlamış. Bakalım Microsoft Windows 12’yi çıkarmak için nasıl bir bahane sunacaklar artık. Windows 12 için herhalde RTX 4080 ve son nesil Xeon işlemci istemezler galiba?
Görünüşe göre, yakında Windows 13 için kuantum bilgisayar ve hava aboneliği gerekecek Linux ise Pentium’da çalıştığı gibi çalışmaya devam ediyor.