PARDUS için eksik bir özellik

Evet maalesef opera veya firefox umuzda yok. İyi olur

1 Beğeni

Ahmet bey, Opera pardus da var. Yazılım merkezinden indirebilirsiniz.

Sürücü yükleyici, güncelleyici, kaldırıcı yazın. Pardusun en büyük eksiği.

3 Beğeni

Pardus Mağaza uygulama yedekleme eklense iyi olurdu

4 Beğeni

Aslında bu yapılabilir.

Pardus Bilgisayar uygulaması ile entegre (nautilus alternatifi) bir dosya yoneticisi olabilir mi

1 Beğeni

Kullanmak için mi geliştirmek için mi?
OnlyOffice Docs kullanabilirsiniz. OnlyOffice’in birçok kapsamda kullanılabilecek ürünü var.

Gömülü bir yapay zeka modülü .
resim ve dil isleme yetegi olan . Modellerinin ayarlar alanindan degistirilebilir olması gibi özellikleri olabilir.

Aktif edildiginde modeli indirir .
Kapatilip acilabilir bir modülü olsa
Bence Pardus un tutulması ve isim yapması icin
Mükemmel bir özellik olur .

3 Beğeni

En basitinden sistem dilini değiştirmek daha kolay olmalı. Son kullanıcı komut yazarak işlem yapmaktan kaçınmak istemektedir. Tamam Linux felsefesinin gereği bu olabilir ama bu çiğnenmeyecek değil. Mevzû kullanım arttırmaksa terminalden kurtulmalıyız.

1 Beğeni

Bu bahsettiğim eksiklikten ziyade takıntı biraz. Dosya yöneticisi ekranda açık ama aktif değilken dizinlerin ve dosyaların isimlerinin arkaplanında bir gölge beliriyor. Bu gölge göze hitab etmiyor, çirkin görünüyor.

1 Beğeni

Açılışta disk için şifre girilen alanda şifre girilmediğinde sistem saatlerce çalışıyor uykuya geçmiyor.

kilit ekranında deneyemedim.

GRUB ekranı gibi bir şey mi? Çünkü GRUB ekranı ise o ekranda işletim sistemi henüz kontrolü eline almış olmadığı için işlem yapması mümkün değil. Yine de bir ekran görüntüsü atar mısınız? Konu GRUB ise onlara iletelim.

ekran görüntüsü alamıyorum şu an

grub ekranından sonraki yazılar geçtiğinde gelen ekranda

please unlock disk pardus yazıyor

klavye işareti var ve tr yazılı

Pardus 23 HDMI ile harici ekrana bağlıyken uyku moduna geçtiğinde sanal klavye ile kullanıci parolanızı girseniz dahi sistem açılmıyor laptop ekranını kaldırıp laptop klavyesi ile girince açılıyor. Belki sadece bende böyledir bilemiyorum

ekranı kaldırıp sanal klavye ile girince ne oluyor?

Benim Pardus’ta ve diğer Linux işletim sistemlerinde gördüğüm en büyük eksiklik budur:

2 Beğeni

Evet bu konu tartışılıyor fakat henüz Linux dağıtımlarında bu seviyeye ulaşmış olan yok.

SteamOS gibi kimi denemeler var. Mesela orada işletim sistemi iki yere kurulu gibi. Güncelleme alınca yeniden başlatıyorsunuz fakat sistem başlamazsa eski sürümden sorunsuz başlatılıyor. Yine de sıfırlama tarzı ilk kurulum tarzına dönüştürmek için mutable linux dağıtımları geliştiriliyor. Yine de bu sistemler henüz yaygınlaşmadı ve şimdilik pek de yaygınlık kazanacak gibi bir izlenim sunmuyor.

Mesela EndlessOs var, bu da OSTree temelli bir dağıtım. Çocukların kullanımı için geliştiriliyor fakat böylesi bir sistemi her iş için kullanamıyorsunuz.

Bir diğer yaklaşım da EXT4 yerine snapshot / sistem anlık görüntüsü almaya yarayan btrfs gibi dosya sistemlerini kullanmak. Yine de sistemi sıfırla gibi bir yetenek sunmuyor fakat yine de sunduğu kimi teknik özellikler var.

BTRFS ile ilgili belki şöyle birşey olabilir.
Kurulum sonrası bir anlık görüntü alınıp “sıfırlamak istiyorum” dendiğinde o kısma dönülür.
Tabii bu ne kadar verimli veya mümkündür, etüt etmek gerekir.

3 Beğeni

Merhaba Egehan Bey,
Pardus üzerinde çalışma için yerli olmayan uygulamaların yerli alternatifini yapmak iyi bir katkı olacağı kanaatindeyim. Örneğin, eposta yazılı olarak yerli bir yazılım yok, Outlook, Thunderbird, vb tüm yazılımlar yabancı. Thunderbird açık kaynak kodlu olduğundan bunun bir çatalını oluşturarak geliştirebilir ve Pardus’un kütüphanesinde yer edinebilirsiniz, hatta bir gün varsayılan eposta yazılımı sizin geliştirdiğiniz yazılım da olabilir.
Tabi yazılımı yapmak yeterli olmuyor maalesef, yazılımdaki hataları düzeltmek, yeni özellikler eklemek, gelişen teknolojilere uyumunu sağlamak, daha fazla kullanıcının kullanabilmesi için tanıtımını yapmak vb. aşamaları da var.
Imap, pop3, carddav, caldav, exchange, arşivleme, vb özellikleri çalışır halde tutmak, güvenlik güncelleştirmelerini sağlamak, basit bir arayüz tasarlamak, yardım metinlerini, kullanıcı kılavuzlarını oluşturmak, kullanıcı geri dönüşlerine cevap vermek gibi konulara emek sarfetmek gerekli.
Bu aşamada geçiminizi de sağlamak adına ücretsiz ve ücretli sürümler de yayınlayabilirsiniz.
Microsoft, Apple gibi şirketler ücretli olarak sunduğu yazılımlarla edindiği ücret ile geliştirdikleri yazılımların yeni özellik, güvenlik vb tüm durumlarda sürekliliğini sağlamak adına ürünlerinin arkasındalar. Bu da sektörde önemli bir pay sahibi olmalarını sağlıyor.
Özetle, bilgisayarınızda kullandığınız yazılımların yerli alternatifleri var mı yok mu bir liste çıkararak, alternatifler üretmede bir yol haritası oluşturabilirsiniz. Bu aşamada da sıfırdan yazılım da oluşturulabilir, mevcut açık kaynak kodlu yazılımların çatallarını (hukuken sorun olmayacaksa) oluşturarak da yol alabilirsiniz.
Emekleriniz için şimdiden teşekkürler.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.