Arkadaşlar pardus-store’ un yazılımsal mimari tasarımı (architectural design) tamamlanmış olup, yazılmaya başlanmıştır, bu konu üzerinden durumu olabildiğince güncel tutarak geri bildirim toplayacağız, kullanılabilir ilk alpha - unstable sürümünün duyurusu da yine bu konu üzerinden olacak, daha önce disk kalıbı yazıcı programında yaptımız gibi. Tabii ki bu program biraz daha kapsamlı olacak kararlı sürüme ulaşması da iş gücümüzden kaynaklı süre alacaktır.
Peki başka distroların kullandıkları örnek alınamaz mı ? veya kaynak kodlarından yararlanılarak daha hızlı yol alınamaz mı ? gibi ilk akla gelen sorular sorulacaktır. Hemen cevaplamak gerekirse, planımız programı olabildiğince configurable ve bütün debian tabanlı sistemlerde stable olarak çalıştırmayı planlıyoruz. Ayrıca hiç birinde olmayan özelliklere de sahip olması tasarımın içerisinde.
Arkauç ve önyüzey (backend & frontend) tasarımları, bütün popüler linux distroları, windows ve macos incelenerek örnek alınarak yapıldı. Umarım son kullanıcının bu konu üzerindeki ihtiyacını ve kullanım eksikliğini tamamen ortadan kaldıracak başarılı bir ürün olur.
Herkese desteği ve duaları için şimdiden teşekkürler.
Note: Çoook erken ama bir kaç ekran görüntüsü paylaşayım …
Rabbim kolaylık versin . Harika bir haber . merakla tamamlanmasını ve kullanıma açılmasını bekliyoruz. Ellerinize ve gönlünüze sağlık. İyi çalışmalar. Ayrıcaa deepin de olduğu gibi appstore şeklinde olacak mı? yoksa dahili yazılım mı olacak?
Yunus Emre Bey ellerinize sağlık işte Pardus böyle sevdirilir.İSO Yazıcı mükemmel bunun çoklu iso yazıcısını da bekliyoruz.Pardus MAĞAZA çok iyi olacak belki burada para kazanacak gençlerimiz olacak .Bu da ilgiyi arttıracak diye düşünüyorum.
Selamün Aleyküm
Öncelikle çok mutlu olduğumu belirtmek ve isim önerisi sunmak istiyorum.
“Bakkal” nasıl olur? Sadece öneri… tercih sizlerin.
Aşağıda verdiğim bağlantıda Deepin’in kendi mağazası için hedefini belirtmiş.
Acaba Bakkal() için de benzeri bir yapı oluşturulsa nasıl olur?
Flatpak hakkında detaylı bir bilgim yok. Lâkin anladığım kadarıyla zemin(platform) bağımsız, daha doğrusu dağıtım bağımsız bir yapısı var. Bunun gibi bir yapı olursa eğer şuna da imkân sağlar gibime geliyor. O da şu ki;
Piyasada Pardus için yazılım çıkarmak istese kurulum, tanıtım vb. alanlarda kolaylık sağlanabilir. Sonuçta her yazılım özgür olmuyor. Firmalar ürünlerini satmak isteyecektir. Ubuntu’nun mağazasındaki gibi satın alma özelliği eklenebilir. Tabii bu özellik hemen olsun demek olmaz. Lâkin geliştirilirken ileride bu özelliğin ekleneceği hesaplanarak geliştirilirse hatalar ve iş gücünde ciddi azalma olacağı kanaatindeyim.
Nâcizâne tavsiyeler.
çok iyi bir gelişme. uygulama sayfasında uygulama sürümü, öngörüntüleri, son güncellenme tarihi ve yorumlar gibi bilgilendirme bölümleri olsa faydalı olur. ayrıca uygulamaları silme desteği de olmalı. uygulamaları silerken kütüphane dosyalarını göstermesi için gelişmiş sekmesi olabilir. yani kütüphane dosyalarını hemen göstermesin. Ayrıca bağış bölümü de olsa geliştiricileri teşvik edebilir.
Tüm emeği geçen ve geçecek olan herkese şükranlarımı sunuyorum.
Başarılar dilerim.
Pardus´a yakışır…
Bu haberi duyurduğunuz için size de ayrı teşekkür ediyorum Yunus Emre Bey.
Şimdiden bir şey söylemek erken olucaktır şu olucak derim altyapıdan veya dizayn kısıtlamalarından dolayı olmayabilir, elbette buradaki paylaşımların amacı geri bildirim toplayabilmek, ancak planlar arasında uygulamanın ana sayfasında hiç bir distro veya OS de bulunmayan interaktif bir anket sistemi olucak böylece uygulamayı siz şekillendireceksiniz.
Emeğinize sağlık harika gelişiyor. Türkiye de Pardus’un gelişmesiyle birlikte pardus içerisinde adobe, autodesk vb. firmaların geliştirdiği endüstriyel yazılımların alternatiflerinin yeterli düzeye getirilmesi için bir ekip kurulacak mı?