Pardus XFCE ve GNOME Yerine Pardus Standart ve Pardus Pro. Sürümleri Kullanılması

Pardus İşletim Sistemi, TÜBİTAK tarafından geliştirilen milli işletim sistemimizdir. Adını Anadolu Parsı’nın bilimsel adı olan Panthera Pardus Tulliana’dan almaktadır. Temeli 2003 yılında atılan Pardus, internet üzerinden ücretsiz indirilebilen, hızlı ve kolay kurulan, eski bilgisayar sistemlerinde dahi rahatlıkla kullanılabilen, güvenli bir işletim sistemidir.
Linux tabanlı işletim sistemleri GNU/GPL lisansı üzerine kurulmuştur. Genel Kamu Lisansı (GPL, General Public License), yazılımların kaynak kodları ile birlikte dağıtılmasını esas alır. Kullanıcılar bu kaynak kodu inceleyebilir, üzerinde istediği değişikliği yapabilir, kendi ihtiyaçları doğrultusunda değiştirip geliştirebilir. Buradaki temel amaç kullanıcının yazılımcıya bağımlılığı en az indirmek ve kullanıcıya inceleme, yönetim ve değişiklik hakkı kazandırılmasıdır.
Pardus’un bugüne kadar yayınlanmış birçok sürümü bulunmakta olup, en güncel sürümleri 21.2 XFCE ve GNOME’dir. Debian altyapısını kullanması nedeniyle çok geniş bir uygulama ekosistemine sahiptir. Kullanıcılar ihtiyaç duydukları uygulamalara kolayca yazılım merkezi aracılığı ile ulaşabilmekte ve kurabilmektedir. Ayrıca internet üzerinden debian tabanlı uygulamaları indirerek paket kurucu aracılığı ile kolayca kurabilmektedirler. Pardus’un gelişim sürecinde sahip olduğu bu özellikler her geçen gün kullanım alnını arttırmakta ve kullanıcının beğenisi kazanmaktadır. Ancak son yıllarda linux tabanlı kendine özgü özelikleri olan ve kendi bileşenlerini kullanan işletim sistemleri üretilmeye başlanmış bu da dünyada kullanım alanını oldukça genişletmiştir.
Pardus İşletim sistemimizin gelecekte yayınlanacak olan sürümlerinde değişiklik yapılması ve kendine özgü özellikleri barındıran (panel ve uygulamalar menüsü v.b) görselliği artırılmış Pardus Standart ve Pardus Pro. gibi sürümler ile piyasaya sürülmesi gelişimini daha da artıracak son kullanıcının beğenisini kazanacaktır.
Pardus standart ücretsiz olarak olmalıdır. Pardus Pro. ise Pardus standarda göre daha gelişmiş özellikler barındırmalı ve projenin kendini finanse edebilmesi ve sürdürebilmesi için cüzi bir ücretle dağıtılmalıdır. Böylece işletim sisteminin gelişimini hızlanacak sisteme katkı sağlayanların sayısı artacaktır.

Yerinde bir fikir.Katılıyorum.Değerlendirimesini umuyorum.

1 Beğeni

Biraz zor ihtimal çünkü Pardus kamu ihtiyaçlarını esas alarak geliştiriliyor. Gönül isterdi ki Debian Testing tabanlı Pardus olsun. Paketler daha güncel olurdu :grinning:

1 Beğeni

Allah cc razı olsun…iyi olur.Çeşit olması güzeldir.Hayırlı olsun.Güzel düşünce.

1 Beğeni

Ne yazık ki böyle bir paralı sürüm yapmazlar, GNU’ya ters derler. Fakat Pardus için bir vakıf kurulabilir ve bağış kabul edilebilir. Pardus ile alakalı lise bölümleri kurulabilir.

3 Beğeni

Yıllar önce bu konuya farklı bir açıdan değinmiştik.

2 Beğeni

Dediğinizi tamamen destekliyorum Türkiye olarak veya Bütün Türk Devletleri olarak birleşip kendi teknolojik ekosistemimizi kurmamız lazım. Günümüz dünyasındaki en önemli şey bilgidir ve maalesefki Türkiyenin çoğunluğu windows kullanmaktadır ve bu sebeplede bizim bilgilerimiz ABD’ye gitmekte olup insanlığın sonunu getirecek olan yapay zekalarını geliştirmektedir.
En büyük hayalim Bütün Türk Devletlerinin birleşip kendi İşletim Sistemini, disiplinli ve faydalı olacak şekilde sosyal medya(youtube, twitter, instagram gibi) platformlarını, tarayıcısını (google gibi), office programlarını vb… yapmasıdır.

1 Beğeni

Böyle bir şey yapılamaz, GPL lisansı buna engel. Fakat ne olur? Ubuntu’nun sahibi olan Canonical firması gibi bir şey yapılabilir en fazla. Onlar galiba bazı ek şeyleri parayla satıyor, hizmet ve yardım gibi şeyleri vs. Bağış sistemi açılabilir veya.

GPL Lisansı buna engel değil. GPL Lisansı yazılımı ücretli satmaya izin veriyor. Fakat yazılımın kaynak kodlarını GPL altında yayınlaman gerek.

1 Beğeni

Kamu kuruluşlarına satın alınmayan windows lisans ücretleriyle pardus standart pardus pro pardus mobil ve nice parduslar finanse edilebilir mobil sistem bekliyorum arm tabanlı telefonlara kurulabilen

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.