Pardus Yardımcı (Bilgi, Bakım, Yönetim, Kontrol)

Arkadaşlar 1,5 sene önce denemiştim ancak bağımlılık sorunları vb durumlardan bir çok kişi özellikle hedef kitlem olan “yeni kullanıcılar” kurup kullanamamıştı.

Artık gerek oradan aldığım dersler gerekse ai teknolojilerindeki ilerleme sayesinde aklıma yeniden geldi ve bu defa tamamladım.

Github sayfası : https://github.com/tvardar/pardus-yardimci

Tüm ekran görüntüleri README.md de eklendi!

:penguin: Pardus Yardımcı (Pardus Assistant)

Pardus Yardımcı; Pardus ve Debian tabanlı Linux sistemleri için geliştirilmiş, sistem bakımını, yönetimini ve performans takibini kolaylaştıran, açık kaynaklı ve kullanıcı dostu bir masaüstü uygulamasıdır.

Karmaşık terminal komutları yerine, modern ve anlaşılır bir arayüz ile sisteminize tam hakimiyet kurmanızı sağlar.

:rocket: Öne Çıkan Özellikler

• Tüm bağımlılıkları tek pakette toplayarak offline tam kurulum yapabilmekte ve çalışabilmektedir. xfce, gnome, kde gibi popüler masaüstlerinde çalışmaktadır.

:bar_chart: 1. Genel Bakış & Dashboard

• Anlık İzleme: CPU, RAM, Swap ve Disk kullanım oranlarını grafiksel göstergelerle takip edin.
  • Sıcaklık Takibi: İşlemci sıcaklığını anlık görüntüleyin.
  • Ağ Durumu: Wi-Fi SSID, Yerel/Harici IP, İSS ve anlık veri akış hızı (Download/Upload).
  • Harita Entegrasyonu: IP tabanlı tahmini konum gösterimi.

:desktop_computer: 2. HUD Modu (Heads-Up Display)

• Matrix Temalı Mini Ekran: Ekranın köşesinde, dikkatinizi dağıtmadan çalışan, şeffaf ve minimalist sistem monitörü.
  • Her Zaman Üstte: Diğer pencerelerin üzerinde kalarak sistem durumunu sürekli göz önünde tutar.

:rocket: 3. Profesyonel Hız Testi

• Multi-Thread Performans: Cloudflare altyapısını kullanarak 4 farklı kanaldan (multi-thread) eş zamanlı test yapar.
  • Yüksek Doğruluk: Ping (Gecikme), Jitter, Download ve Upload hızlarını en yakın sunucudan otomatik ölçer.

:shield: 4. Sistem ve Güvenlik Yönetimi

• Güvenlik Duvarı (UFW): Grafik arayüz ile güvenlik duvarını açıp kapatın, kuralları listeleyin.
  • Servis Yönetimi: Arka planda çalışan kritik servisleri (Systemd) görün ve gerekirse durdurun.
  • Başlangıç Uygulamaları: Bilgisayar açılışında otomatik başlayan programları yönetin.
  • Wi-Fi Şifre Kurtarma: Kayıtlı ağların şifrelerini tek tıkla görüntüleyin.

:hammer_and_wrench: 5. Bakım ve Onarım

• Tek Tıkla Temizlik: apt önbelleğini, gereksiz paketleri ve eski yapılandırma dosyalarını temizler.
  • Sistem Güncelleme: Sistemi en güncel haline getirir.
  • Paket Onarımı: Bozuk paket bağımlılıklarını (fix-broken) otomatik onarır.

:floppy_disk: 6. Gelişmiş Donanım Analizi

• Akıllı Disk Algılama: Fiziksel (HDD/SSD) ve Sanal (Loop/Ram) diskleri ayırt eder, doluluk oranlarını raporlar.
  • Batarya Sağlığı: Laptop kullanıcıları için batarya sağlığı, şarj durumu ve kalan süre tahmini.
  • Donanım Detayları: CPU Modeli, GPU (Ekran Kartı), Kernel sürümü ve Dağıtım bilgileri.

:computer: Kullanılan Teknolojiler

Bu proje, performans ve kararlılık için aşağıdaki teknolojiler kullanılarak geliştirilmiştir:

Teknoloji Açıklama
Python 3 Ana programlama dili.
PyQt6 Modern ve duyarlı Grafik Kullanıcı Arayüzü (GUI).
QtWebEngine Harita ve web tabanlı içeriklerin render edilmesi.
Multithreading Arayüz donmalarını önlemek ve eş zamanlı işlemler (Hız testi vb.) için.
Subprocess & Pkexec Güvenli Linux sistem komutları ve yetki yönetimi.
Psutil Sistem kaynakları ve donanım bilgisi toplama kütüphanesi.
Requests API haberleşmeleri ve ağ işlemleri.

:package: Kurulum

Yöntem 1: .DEB Paketi ile Kurulum (Önerilen)

Son kullanıcılar için en kolay yöntemdir.

1. https://github.com/tvardar/pardus-yardimci/releases/download/v.1.0/pardus-yardimci_1.0_amd64.deb sayfasından .deb dosyasını indirin.

2. İndirdiğiniz dosyaya çift tıklayarak veya terminalden aşağıdaki komutla kurun:

sudo dpkg -i pardus-yardimci_1.0_amd64.deb
sudo apt-get install -f

Yöntem 2: Kaynak Koddan Derleme (Yazılım geliştiriciler)

1. Depoyu klonlayın

git clone [https://github.com/tvardar/pardus-yardimci.git](https://github.com/tvardar/pardus-yardimci.git)

cd pardus-yardimci

2. Gerekli kütüphaneleri yükleyin

pip install -r requirements.txt

3. Uygulamayı başlatın

python3 yardimci_app.py

5 Beğeni

Github sayfasında bir ScreenShots klasörü oluşturup içine daha fazla ekran görüntüsü atabilir misiniz? Bakmak isterim.

Haa bir de şöyle birşey var:
Yazılımlarınıza Pardus, Ubuntu, GNU gibi isimler koymanızı önermiyorum. Dağıtım ya da proje olarak özgür olabilirler, ama bu isimleri koymanız için o organizasyonun bir parçası olmanız gerekiyormuş… diye duydum.

1 Beğeni

Tabi ki her pencerenin ekran görüntüsünü eklerim.

Diğer konuya gelince, daha önce de aynı isimle hazırlamıştım ancak herhangi bir uyarı olmamıştı bu konuda. Açık kaynak olduğundan, o mantıkla bakmamıştım ama evet haklı olabilirsiniz.

Pardus ekibinden bu konuda bir talep olursa, farklı bir isim ve logo ile yeniden paketleyip, düzeltebilirim.

Pardus ekibinden değilim, sadece bir çoğumuz gibi gönüllü olarak bir şeyler yapıp katkı sağlamak istedim. Teşekkürler

(Güncelleme : github adresi eklendi ve README.md içine tüm resimler eklendi)

2 Beğeni

Elinize emeğinize sağlık hocam.

1 Beğeni

Olmaz, yani birşey demezler. Ben prensip olarak nasıl olmaması gerektiğini söyledim hocam.

pyqt6 kullanmışsınız. O arayüzü ben de bir iki defa kullandım ama sorunlar yaşadım. Kurulumda sistemin python paketlerini kırarak zorla kurdurma betiği yazmak zorunda kaldım. Daha sonra baktım bu qt6 sıkıntılı, şimdi qt5’e geri düştüm.

Programınız işlevsellik bakımından güzel görünüyor. Belki bir tık daha iyileştirmeler yapılabilir. Ama neyi iyileştirmeniz gerektiğini bilmiyorum. Bakıyorum, bir eksik var ama ne… onu çözemedim.

Emeğinize sağlık. :+1:

1 Beğeni

Çok sevinerek yorumlarınızı okudum, bir çok şeyi kolayca yapmak için elimden ve aklımdan ne geldiyse onu geliştirmeye çalıştım. Her şey şeffaf, açık, net, yapay zeka desteği aldığımı bile belirttim. Ama çağımızda artık normal, amacım gönüllüler olarak da birkaç tık faydamızın olması. şimdi benim gibi web geliştiriciler için farklı bir projem var ve örneği pek yok, umarım o da olursa bir katkımız oldu deyip kahvemi keyifle yudumlamak istiyorum. Tekrardan pardus ekibinden talep gelirse isim ve logo değiştiririm herşey bizim için, paketlemeye yarayan .sh dosyasına kadar githuba ekledim. umarım birilerine faydalı olur. Her türlü geliştirme teklifine açığım. Teşekkürler

Hocam ben de yapay zeka desteğiyle alternatifler geliştiriyorum (ben aslında OSS dünyası için değil, kendim için geliştiriyorum).

Geçen gün YZ’ye durumdan bahsederek “böyle sahtekarlık olmuyor mu biraz, herkes programlama öğrenmek için yıllarını veriyor, ben kolay yoldan yapıyorum, kendimi kötü hissediyorum” falan dedim.

YZ: “Bir heykeltraş matkap kullanarak bir heykel yaptığı zaman, heykeli matkap mı yapmış oluyor, heykeltraş mı yapmış oluyor?!” dedi.

Kalakaldım.

Eğer birisi ilerde çıkar da “sen de adam mısın, YZ ile program yapıp da kendini birşey mi sandın?” derse, YZ ile o sohbetimizi link atarak o diyenin alnını karışlamak için kullanacağım.

Sıkıntı yok, devam hocam.

1 Beğeni

1997 yılında beri pc başındayım, dünya sürekli gelişiyor. Artık açık fikirli olmalıyız. Ben çekinmeden tüm kodları açık olarak paylaştım, YZ desteği aldığımı da yazdım, kimin nasıl yaptığından ziyade ne yaptığı daha öndemli bu devirde. Ne dedim başka bir program kodluyorum, onda da YZ desteği alıyorum neden? Çünkü kendi başıma 1 ay sürecek kod 2 günde hazırlanıyor önemli olan bence çalışması ve fonksiyonel olması. Php normalde pc de açılamaz, xampp / wamp server, mysql, apache server kurmak lazım, ben bunları aşacak bir sistem tasarlıyorum şu an ve bittiğinde gerçekten işime de web tasarımı yapanların işine de yarayacak, neden olmasın değil mi? Ben gücenmiyorum, temel şu dur : Kodlama biliyorum ! aferin peki ne kodlayacağına dair fikrin varmı ? Ana konu bu. Ben fikri buldum başarınca herkese faydalı olacaksa neden duralım ki. Hadi hep beraber el ele devam edelim. YZ (Yapay zeka) vb fark etmez. :slight_smile:

1 Beğeni

Bu iyi bir proje bence. Buradan durumu bildirirseniz çok iyi olur hocam.

1 Beğeni