Steam / Lutris / Heroic Launcher ile PC’deki launcherların hemen hemen hepsi kullanılabilir durumda. Çok eski oyunlar için PlayOnLinux kullanılabilir, ama eski oyunlarda genelde sadece Wine ile çalıştırmak işi çözer. Umu Launcher’i de duydum, ama nasıl çalıştığını tam bilmiyorum. Proton’u Steam kullanmadan kullanmaya yarıyor diye biliyorum.
Bazı multimedia codecleri lisanslama problemlerinden dolayı Steam’in Proton’unda bulunmamakta, bunu çözmek için ProtonGE kullanılabiliyor.
Farklı distrolar genelde kullanıcılara belli alanlarda daha kolaylık sağlasınlar diye var. Bunları işletim sistemlerinin sayfalarında detaylıca görüntüleyebilirsin.
İşletim sistemleriyle gelen paketleri başka işletim sisteminde kurup o işlevlerini kopyalayabilirsin, hatta istersen arayüzünü normalde kurduğundan farklı bir arayüzle değiştirebilirsin (mesela Pardus GNOME/XFCE arayüzü ile kurulmasına rağman üzerine KDE, i3wm gibi arayüzler yükleyebilirsin)
Temel paket sistemlerini kopyalamak (Arch tabanlı bir distroya debian paket sistemi kurmak gibi) genelde uğraştırıcıdır ve daha fazla probleme yol açar, o yüzden önerilmez. Repackaging ile bir paketi diğerine çevirmek mümkün olabilir.
Age of Empires II HD oynamayı seviyorum.
Yıllar evvelden elimde C:/… deki kurulum dosyaları var.
Bu kurulum dosyalarını hiç silmiyorum, D:'de tutuyorum.
Böylece format atıp atıp hiç kurma zahmetinde bulunmadan masaüstüne kısayol atıp oynuyorum.
Fakat Pardus’a geçtiğimden beri oynamak için ikide bir windows tarafına geçmem gerekiyordu. Bu ise canımı sıkıyordu. Wine kurmamak için inat ediyordum çünkü wine kurarsam linux kullanmanın büyüsü bozulacaktı.
Sonunda dayanamadım ve gidip wine kurdum.
Fakat wine, oyunu kurmadan (portable olarak) çalıştıracak mıydı?
Çalıştırdı!
Böylece artık windows’a hiç geçmiyorum.
Linux kullanmanın büyüsü de bozulmadı.
Herkese özgür kullanımlar.
EDİT: Hangi dağıtımda olduğunun pek önemi yok. Gerekli araçları kurarsan linux tarafında windows oyunu oynayabilirsin. Ancak kaynak kullanımı windows tarafındakinden fazla olabilir. Ayrıca performans için bir garanti veremiyorum.