Pardus'ta XAMPP Kurulumu & İzinler & Sorunsuz Kullanım & Özel Çalışma Alan Adı & Detaylı Anlatım

Merhaba,

Değerli Pardus kullanıcısı, bu gönderide yer alan bilgiler doğrultusunda, XFCE 64 Bit Pardus işletim sistemine sahip olan herhangi bir iş istasyonu ya da bilgisayarda, XAMPP yazılımının nasıl kurulacağı hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

XAMPP YAZILIMI NEDİR ?

XAMPP en popüler PHP, yazılım geliştirme ortamı, programıdır.

XAMPP tamamen ücretsiz, yüklenmesi kolay Apache dağıtımı olup, MariaDB, PHP ve Perl içerir. XAMPP açık kaynak paketi inanılmaz kolaylıkta yüklenilebilmesi ve kullanılabilmesi için ayarlanmıştır.

  1. Adım : Pardus’ta Uçbirim Öykünücüsü açın ve aşağıdaki kodu uygulayın

sudo apt-get install wget nano wine vim -y && sudo apt-get upgrade -y && sudo apt-get update -y

  1. Adım : Uçbirim Öykünücüsü açın ve aşağıdaki kodu uygulayın, uyguladığınızda kurulum dosyasını indirecektir, indirme işlemi tamamlanana kadar bekleyin.

cd /home/$USER && wget http://www.apachefriends.org/xampp-files/7.4.2/xampp-linux-x64-7.4.2-0-installer.run

  1. Adım : Uçbirim Öykünücüsü açın ve aşağıdaki kodu uygulayın, uyguladığınızda kurulum süreci başlatılacak ve karşınıza kurulum ekranı çıkacaktır.

cd /home/$USER && sudo chmod +x xampp-linux-x64-7.4.2-0-installer.run && sudo ./xampp-linux-x64-7.4.2-0-installer.run

Kurulum ekranında izlemeniz gereken adımlar, ilk önce çıkan pencerede Next > butonuna tıklayın, sonrasında çıkan pencerede sol üst tarafta XAMPP Core Files ve XAMPP Developer Files adlı yazılar göreceksiniz, ikisininde X işareti ile işaretli olduğundan emin olun, sonrasında Next > butonuna basarak devam edin, bir pencere daha çıkacak karşınıza, tekrardan Next > butonuna basın, sonrasında bir pencere daha çıkacak, bu pencerede Learn more about Bitnami for XAMPP yazar ve sağında küçük bir kutucuk vardır, o kutucuğun içerisindeki X işaretini, kutucuğa işarete tıklayıp kaldırın ve Next > butonuna basın, bir pencere daha geliyor burada da Next > butonuna basın, bastığınızda program kurulmaya başlayacak ve kurulum devam edecek, mavi kurulum çubuğunu göreceksiniz, o mavi çubuk kurulum tamamlandığında kaybolacak, kaybolana kadar bekleyin, kaybolduktan sonra bir pencereyle daha karşılaşacaksınız, bu pencerede Launch XAMPP yazısının yanındaki kutucukta X işaretinin gözüktüğünden ve kutunun içinde işaret olduğundan emin olun ve Finish butonuna basın. Şimdi kurulum tamamlandı ve karşınıza bir kontrol paneli çıkacak, bu kontrol panelinde sol üst tarafta, Welcome | Manage Servers - Application Log adlı menüler göreceksiniz, bu menülerden Manage Servers yazana tıklayın, burada karşınıza bir sayfa çıkacak, Apache Web Server, ProFTPD, MySQL Database adlı servislerin isimlerini ve durumlarını görüyor olacaksınız, ilk kurulumda Apache Running olarak yani çalışır olarak gelir, veritabanıyla ilgili çalışmalar yürütecekseniz, bu pencerede sol taraftaki MySQL Database yazan alana tıklayıp, sonrasında sağ tarafta çıkan Start butonuna basınız, bastıktan sonra sol tarafta MySQL Database yazısının durum yazısında Starting… yazısı görürsünüz ve sonrasında Runing yazısını görürsünüz, aynı bu mantıkla servislerinizi dilediğiniz zaman bu kontrol panelinden açıp kapatabilirsiniz.

  1. Adım : Artık kurulum tamamlandı ve 3. Adım’da gördüğünüz bilgilerle kontrol paneli üzerinden istediğiniz zaman, servisleri kapatıp açabilir ve yönetebilirsiniz. Eğer kontrol paneli ekranıyla karşılaşmadıysanız, ya da ilerleyen zamanlarda servisleri yönetmek isterseniz, Uçbirim Öykünücüsü açın, XAMPP yönetim panelini açmak için bu kodu uygulayın :

sudo /opt/lampp/manager-linux-x64.run

  1. Adım : Eğer tüm adımları doğru bir şekilde takip ettiyseniz, servisler Running, çalışıyor durumundaysa, şu anda kurduğunuz XAMPP sitenize, HTTP sunucusuna ve MYSQL erişim sağlayabilirsiniz, erişim sağlamak için aşağıdaki web tarayıcınızda bu linki açın :

http://127.0.0.1

ya da

http://localhost

  1. Adım : Eğer 127.0.0.1 ya da localhost ismini değil de, lokalde kendi istediğiniz özel bir alan adını, özel bir ismi kullanmak istiyorsanız, bu mümkündür. Bunun için aşağıdaki işlemleri takip edin :

Uçbirim Öykünücüsü açın, bu kodu girin : sudo nano /etc/hosts

Kodu girdiğinizde karşınıza bir sayfa açılacak, bu sayfada şöyle bir veriyle karşılaşacaksınız :

127.0.0.1 localhost
127.0.1.1 kullaniciadiniz

The following lines are desirable for IPv6 capable hosts

::1 localhost ip6-localhost ip6-loopback
ff02::1 ip6-allnodes
ff02::2 ip6-allrouters

Lokalde hangi alan adını kullanmak istiyorsak, o alan adını bu sayfaya yazmalıyız, 127.0.1.1 kullaniciadiniz şeklinde ekli olan alanın hemen altına şöyle ekleyebilirsiniz :

127.0.0.1 parduswebserver.com

Artık bunu eklediğinizde açtığınız sayfanın şöyle görünmesi gerekiyor :

127.0.0.1 localhost
127.0.1.1 kullaniciadiniz
127.0.0.1 parduswebserver.com

The following lines are desirable for IPv6 capable hosts

::1 localhost ip6-localhost ip6-loopback
ff02::1 ip6-allnodes
ff02::2 ip6-allrouters

Bu ayarların geçerli olması için, Uçbirim Öykünücüsü penceresinde klavyeden CTRL + O tuşuna basın, yani klavyedeki CTRL tuşuna basılı tutarken O tuşuna bir kere basın, sonrasında bir kere klavyeden enter tuşuna basın, sonrasında ise CTRL + X yapın, yani klavyeden CTRL’ye basılı tutarken X tuşuna basın pencere kayıt edilmiş ve kapanmış olacaktır.

Artık sitenize eklediğiniz alan adıyla erişebiliyor olacaksınız :

http://parduswebserver.com

Unutmayın bu alan adı işlevi sadece lokal erişim içindir, uzaktan bu alan adı geçersizdir, ya da aynı ağa bağlı olan diğer cihazlar için geçersizdir, lokal ağdaki diğer cihazların erişebilmesi için bile özel yapılandırma gerekir. Küresel anlamda geçerli olacak bir alan adı kullanmak için, 80,443 TCP 53 UDP portlarına güvenlik duvarından izin vermeniz, alan adı tescil ettiğiniz yerden, alan adına özel bir alt isim sunucusu ve isim sunucusu oluşturmanız, sonrasında alan adını bu isim sunucusuna yönlendirmeniz ve isim sunucusunun DNS sunucusu üzerinden statik IP adresine sahip olan bilgisayar ya da iş istasyonuna DNS kaydı oluşturmanız gerekir.

  1. Adım : Birçok kişi izin ayarlarını yapamadığı için, web dosyalarının bulunduğu klasördeki dosyaları yönetemiyor, şimdi izin ayarlarını yapacağız, Uçbirim Öykünücüsü açın ve aşağıdaki kodu uygulayın :

sudo rm -rf /opt/lampp/htdocs/* && sudo chmod -R 777 /opt/lampp/htdocs && sudo chown -R $USER:$USER /opt/lampp/htdocs/

Yukarıdaki kodu uyguladıktan sonra, htdocs klasöründeki tüm izinleri Pardus root kullanıcısından kendi kullanıcınıza aktarmış olursunuz, dolayısıyla artık site dosyalarınızı yükleyebilir, sitenizi aktif edebilirsiniz. Site dosyalarınızı Dosya Yöneticisi ile /opt/lampp/htdocs klasörüne giderek yükleyebilirsiniz.

İlerleyen zamanlarda XAMPP yazılımına artık ihtiyacınız yoksa, bu kodla silme işlemini başlatabilir ve yüklediğiniz XAMPP yazılımını kaldırabilirsiniz, Uçbirim Öykünücüsü üzerinden bu kodu uygulayın, unutmayın tüm dosyalar silinir : sudo /opt/lampp/uninstall

Tüm kısayol bilgileri :

Yönetim paneline ulaşmak için Uçbirim kodu : sudo /opt/lampp/manager-linux-x64.run
Web dosyalarının bulunduğu klasörün yolu : /opt/lampp/htdocs
Web sitesinin erişim yolu : http://127.0.0.1
PhpMyAdmin erişim yolu : http://127.0.0.1/phpmyadmin

Tüm işlemler bu kadar, bu hazırlanan gönderinin ve burada yer alan bilgilerin, size yeterli olup olmaması durumunda, anket üzerinden oylama yapabilirsiniz.

  • Bu konu beni çözüme ulaştırdı.
  • Bu konu yetersiz ve kurulum yapamadım çözüme ulaşamadım.
  • Bu konu kötü iyileştirilmesi gerekiyor.
0 oylayan

İyi çalışmalar dileriz.

6 Beğeni

Şu anda ihtiyacım yok ancak, gayet açıklayıcı olmuş, emeğinize sağlık.

2 Beğeni

Bende daha LAMP’ı yeni kaldırmıştım kullanım zorluğundan dolayı izinler konusuda sıkıntılarım oldu sizinde belirttiğiniz gibi.
Mecburen farklı kurulumlara yönlendim.

Pardus 19 için mysql phpmyadmin apache2 kurulumu

Sizi tebrik ederim aklımdaki bütün sorulara cevap niteliğinde detaylı bir yazı olmuş.

3 Beğeni

İlk adım hatalı. Önce depolara senkronlanıp sonra kurulum ve güncelleme yapılması gerekirken, bu ters sırada yapılmış. Ayrıca “-y” tehlikeli bir anahtardır, normalde kullanılmamalıdır.

Hatalı :
sudo apt-get install wget nano wine vim -y && sudo apt-get upgrade -y && sudo apt-get update -y

Doğrusu :
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo apt-get install wget nano wine vim

Veya (bence) :
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install wget nano wine vim

Anlatımın daha ilerisine bakmadım.

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.