Pardusu masa üstü bilgisayarıma kurmak istedim.Yardımcı olursanız sevinirim

Selamlar

Ventoy kullanarak pardus gnome kurdum grup ve boot ekranında sorun yaşıyorum.Beni bios ekranına atıyor.

Secure boot disable olacak

Ben dual boot kullanıyorum w11 neden gözükmüyor?

Lütfen af buyrun, gelen bildirimle umuda kapılmanıza neden olduğum için üzgünüm ama ben sorununuzu çözmek için yazmıyorum.

Çünkü Windows11 UEFI ile ve GPT bölüm düzeniyle kurulmuştu. Şimdi yanına Pardus kurmaya çalıştığınızda onun UEFI bilgilerini BIOS’unuz bilmediğimiz bir nedenden kabul etmiyor.

Ayrıca forumda, linux’un windows’un hemen yanına kurulması durumunda sorunlarla karşılaşıldığına dair geri-bildirimler okumuştum. Sorun linux’un kendisinden değil, MS’in amiyane tabirle “gıcıklıklarından” kaynaklandığı sonucu çıkarılıyor.

Konumuzun yine dışında:
MS geçenlerde bir LibreOffice geliştiricisinin microsoft hesabını sebepsiz yere sildi ve yardım taleplerine yanıt vermedi. Bu geliştirici daha yakın zamanda MS’in Office suit’ini eleştiren bir yazı yazmıştı. Hesabının bundan sonra kapatılması çok manidar.

Özel hayatınıza saygı duyuyorum ama, ne buluyorsunuz bu windows 11’de anlamıyorum. Şu anda “alfa” seviyesinde bir sistem kullanıyorsunuz hepiniz. Tamam kullanın da, daha stabil windows10 kullanın. Ne bileyim ben hala Windows8.1 kullanıyorum (lazım olduğu zaman) ve windows 10’u 4’e katlar 10’a böler o derece.

UEFI’ye gelince, insanlara eziyet etmekten başka bir amacı yok.

2 Beğeni

Aslında Çok Zor Değil Ben Windows11,Pardus DualBoot Kullanıyorum Şuana Kadar Sorun Yaşamadım.

Ben Genelde Şu Yolu İzliyorum; İlk Olarak Windows 11 Kuruyorum, Sonra Pardusu Kurarken Windows 11 uefi olarak Kullandığı Bölümü Pardusda Kurulum Esnasında Bölüm Yapısını EFI Olarak Seçiyorum. sonra Standart Ext4,Swap Kuruyorum. Sıkıntısız.

Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim.Bundan sonra ne yapmalıyım.Şu an w11 den cevap yazıyorum.

Tarif Ettiğim gibi ma secure boot kapalı olmalı!
Pardus Kur disk Bölüm ayarlamalarında windows 11 in uefi bölümüne efi olarak ayarla sonra ext4 kök dizini ayarla o kadar

Yeniden kurulum yapsam rufus la (UEFİ) nasıl olur.

öyle olması gerek evet

secure boot disable yapmanız gerekiyor.

Moralim baya bozuk secure boot disable yapınca grup ekranı geliyor.W10 da mbrfix /drive 0 fixmbr ile CMD.exe ile kaldırıyordum gitmemiş Aşağıdaki hatayı veriyor.Okey leyip geçiyorum.

mbrfix yaparsanız, diskinize windows mbr’si yazar ve windowsla başlamanızı sağlar aslında. Yani linux’la başlamanıza mani olur. Daha evvel windows sistemim açılmaz olduğunda o tool’u kullanıyordum.

Ben şu anki durumu aktarayım disabled yapınca grup ekranı geliyorPardus açılıyor enabled yapınca w11 açılıyor.İlk adım olarak grup kaldırmanın kolay bir yolu var mı? Pardusa erişebiliyorum

Disabled yapınca başarılı şekilde pardus masaüstüne gelebiliyorsanız, GRUB’u güncellemelisiniz sanırım. Ama bu sözümü lütfen sadece bir kenara yazın. Bu söylediğime ben de kefil değilim. Çünkü uzun zamandır dual boot konularıyla ilgilenmiyorum ve bıraktığımdan beridir işler çok değişmiş durumda. Benim yüzümden sıkıntı yaşamanızı istemem.

Neden?

Grub, MBR’ı güncelleyerek, aktif olarak hangi işletim sistemlerinin kurulu olduğuna bakar. Linux’un yanında Windows’u da tespit ederse, onu da aktif hale getirerek sisteminizi dual-boot yapar.

Alternatif olarak Pardus Boot Repair adlı bir yazılım var. Terminalden yapmak yerine arayüzden kolayca yapmanızı sağlıyor.

Sizleri yorduğumun farkındayım.Ben linux se Turkuazla başladım.Uzun zaman oldu o zaman LİLO vardı şimdi grup oldu.Şu an isteğim makinem ilk açılışında w11 le açılsın daha sonra gene pardusu kurarım.Pardus Boot Repair deniycem umarım kullanımı kolaydır

1 Beğeni

Kesinlikle yormuyorsunuz. Şu anda tek şanssızlığınız, size yardım edebilecek arkadaşların online olmaması. Onlar olsaydı bir iki diyalogda çözebilirdiniz.

Ben yardım etmeye çalışıyorum ama bir taraftan da korkuyorum. Çünkü bizzat denemediğim bir şeyi öneriyorum.

Kolay gelsin.

Selamlar

Ventoyla boot-repair-disk-64bit denedim oda olmadı.Yıllardır son kullanıcı olarak linux kullanırım.Böyle sorun yaşamadım.Bu pc yi gözden çıkardım.Sizlerden isteğim Grup nasıl kaldırılır.

Ben yıllardır Win10 kurulu bilgisayarda Linux kullanıyorum - hem birden fazla Linux - ve hiç sorun yaşamadım. Win11 yeni sorunlar yaratmış olabilir mi, bilemiyorum. Örneğin, bilgisayar “Secure Boot” kapalı olarak açıldığında artık hep öyle uyarı veriyorsa, o zaman (mümkünse) ya bu uyarıyı görmezden gelip devam etmek ya da Windows kullanılırken bunu açıp Linux kullanırken kapatmak mı gerekecek, bilemem.

Linux kurulumu sırasında şunlara dikkat etmek gerekiyor:

1. Mutlaka UEFI ayarlarında “Secure Boot” kapatılmalı.
  2. Windows kurulumunun bir parçası olarak oluşturulmuş EFI disk bölümü (ör. /dev/sda1) mutlaka Linux kurulumunda da EFI olarak kullanılmalı (biçimlendirmek veya mevcut verileri silmek asla değil, sadece yeni EFI bilgileri eklemek için).
  3. GRUB2 menüsü ana diske (ör. sda) yazılmalı.
    Böylece, bilgisayar başlarken ilk GRUB2 menüsü gelir ve oradan Windows veya Linux seçip devam edilir.
  4. Açılışta F12 vb. bir tuşa basarak doğrudan UEFI ayarlarından da (GRUB2 menüsü yerine EFI üzerinden) Windows’a girmek de mümkündür.

Sizin durumunuzda muhtemelen önce Windows kurulumunu (mbrfix vs. ile) eski haline getirdikten sonra Linux kurulumunu yukarıdaki şekilde yapmak işleri yoluna koyabilir.

Not: Bu, (teknik uzmanlık sahibi olmayan) sadece deneyimli bir kullanıcıdan bilgi alışverişidir.

Ben şu an windows 11 ve pardus a erişim sağlayabiliyorum.Grubu silmek istiyorum.Bilgisayarımda önemli bir veri yok

Pardus’a erişiminiz önyükleyici denilen GRUB aracılığıyla gerçekleşiyor.
Onu silerseniz Pardus’u başlatamazsınız.
Onsuz doğrudan EFI üzerinden erişim yöntemi de var fakat onu ancak ileri seviyede kullanıcılar yapabilir ve ayrıca zaman zaman güncellenmesi gerekir.