Pardusu masa üstü bilgisayarıma kurmak istedim.Yardımcı olursanız sevinirim

Evet silmek istiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.ilerde temiz kurulum yaparım

Windows 11’i bilmiyorum fakat eskiden aklımda kaldığı kadarıyla Windows’ta Bilgisayarı Kapat’ı Shift tuşu basılı halde tıklayınca açılan menüden Kurtarma vb. seçenekle bilgisayar yeniden başlatılıp orada fixmbr vb. komutlarla yapılır.
Yapay Zeka bu konuda adım adım daha iyi yardımcı olabilir.

Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim.Sorunum devam ediyor…

GRUB’u kaldırmak yerine sudo update-grub çekmenizi öneririm, Windows 11’i GRUB kurulurken Secure Boot açık olduğu için görmemiş olabilir.

Eğer GRUB’u kaldırmak istiyorsanız yerine başka bir bootloaderın olması gerekmektedir, rEFInd kurulumuna bakmanızı öneririm.

Buradan indirip sudo dpkg -i refind_0.14.2-1_amd64.deb ile kurulum yapabilir, farklı bir tarz kurulum yapmak istiyorsanız şuraya bakabilirsiniz:

https://rodsbooks.com/refind/installing.html#manual

Gelecekte burayı bulan arkadaşlar için sürüm numarası değişmiş olabilir, .deb uzantılı dosyayı kullanacağız her türlü.

Ben şu an grup kaldırmak istiyorum.

Grub’ı Kaldırmak İyi Bir Fikir Değil Ama Kaldırmak İçin Şu Adımları İzleyin

sudo apt remove --purge grub-pc grub-pc-bin grub-common grub2-common
sudo apt autoremove
sudo rm -rf /boot/grub/
sudo rm -rf /etc/grub.d/
sudo rm -f /etc/default/grub
sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=446 count=1

Sistem Boot Olmayacaktır bilginize.

@cektor Merak ettim; Pardus’un grub paketlerini ve kendi içindeki grub kurulumunu kaldırmak yerine sadece kurulu önyükleyiciyi kaldırmak, yani sadece sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=446 count=1 komutu işini görmez mi? Böylesi daha iyi olmaz mı?

1 Beğeni

o da olur bence böylede yapılandırma doslalarınıda kaldırıyor tertemiz yani

:grin:
Soran arkadaşımız “grubu kaldırmak istiyorum” deyince işler karıştı tabii.

Verdiğiniz komut, gpt tablosunun başlangıç kısımlarına wiping uygulayarak boot bilgisini tamamen siler. Daha sonra istenirse mbrfix.exe ile yeniden yazılabilir ama windows hiç açılmayacağı için bu da yapılamaz🙄 işler karıştı…

Ya da her neyse benim yatmam lazım. En iyisi bilmediğim işe hiç karışmamak🥱

her halukarda bootloader silinmesi anlamsız dualboot bir sistem de mono sistem olsada bootloader silinmemeli sistem başlamaz ama arkadaş silmek istiyor

Soran arkadaşımız “grubu kaldırmak istiyorum” deyince işler karıştı tabii.

Verdiğiniz komut, gpt tablosunun başlangıç kısımlarına wiping uygulayarak boot bilgisini tamamen siler. Daha sonra istenirse mbrfix.exe ile yeniden yazılabilir ama windows hiç açılmayacağı için bu da yapılamaz🙄 işler karıştı…
Bu arada, eğer hesabın için promosyon veya bonus kontrolü yapmak istersen, burada sayfasında güncel kayıt ve depozitsiz bonus teklifleri listeleniyor — koşulları okumayı unutma.
Ya da her neyse benim yatmam lazım. En iyisi bilmediğim işe hiç karışmamak🥱

Aslında, hata sonrası bölüm tablosunu geri yükleyebilen yardımcı programlar vardır, ancak bu oldukça risklidir. Windows açılmıyorsa, tüm önemli verilerin yedeğini alıp ancak ondan sonra denemeniz daha iyi olacaktır.

GRUB, en kısa yoldan windows tarafında mbrfix yapılarak kaldırılır arkadaşlar. Ben mbrfix’i, bir linuxu kaldırıp windowsu geçerli hale getirmek için kullanıyordum eskiden. Daha sonra linuxlu partisyonu siliyordum.

Edit.

Söylemeyi unuttum Easy BCD ise tam tersini yapıyor. Mesela önce linux kudunuz. Yanına da (komşu partisyona) windows kurarsanız linuxun boot bilgisi windows tarafından silinir. İşte windows kurduktan sonra linuxu tekrar geri getirebilmek için EasyBCD kullanıyorsunuz.

1 Beğeni

Merhaba,
Tabi siz profesyonel düzlemden bakıyorsunuz duruma.
Bizim gibi son kullanıcıları tedirgin eden durumlar var. Örneğin; Win10 sürekli “şu tarihte tüm destek kesilecek hemen tıkla sistemi win11’e yükselt” mesaj çıkartıyor karşına. Ya da “hadi test et bilgisayarın win11’e uygun mu” diye mesaj çıkartıyor önüne.
İnsanlarda panikleyip yükseltiyor sistemi. “Sadece tek tıklamayla…” gibi bir sunu da cezbediyor tabi…
Yani çok bilinçli yapılmış bir eylem de değil bu win11 yükseltmesi!
Bir tık araştıran ya da önüne win11 ile ilgili olumsuzluklar düşen birileri de win10’a devam ediyor tabi.
Diğer taraftan “yeni sürüm en iyisidir” yanılgısı hayatımızın her alanında malesef hakim.
Bu arda UEFI çıktı, mertlik bozuldu iyiymiş :grinning:

1 Beğeni

Linux kullanımı her geçen gün daha pratik hale geliyor. Windows 10 kullananlar yükseltme yapamıyor iseler hiç çekinmeden pardus, debian gibi linux dağıtımlarına geçebilirler. Şunda debian 13 kde testi yapıyorum. Önceki sürümlere göre harika. Tek tıkla tüm program yükleme kaldırma işlemlerini kendi mağazası üzerinde yapılabiliyor. Herkes gönül rahatlığı ile kullanabilir.

Emeği geçen herkese teşekkür ederim.Windows 10 yıllardır kullanırım ilk defa böyle bir şey yaşadım.Akşam pardus da terminalde kodları deniycem.Bir sorun çıkmaz windows 11 açılırsa pardus 25 de görüşmek üzere

sudo apt remove --purge grub-pc grub-pc-bin grub-common grub2-common
sudo apt autoremove

yapmamanı öneririm, rEFInd kurulumu yapsan o zaten grubu kaldırıyo yanında, EFI dizininin üstüne yazıyor kendini. Başka bir bootloader yokken GRUB’u kaldırırsan işletim sistemi seçmeni sağlayacak bir bootloader kalmaz, bu durumda iki işletim sistemine de geçemezsin

Kafam karışıyor.Aşağıdaki grup ekranını gitmesini istiyorum.windows 11 açılsın istiyorum.Sorunum çözülürse pardus 25 kurcam

Önce bu GRUB ekranından Pardus’u başlatıp “/etc/default/grub” adlı dosyada “GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false” olduğundan, yani bilgisayardaki başka işletim sistemlerinin GRUB menüsünden çıkarılmasının iptal edildiğinden emin olup, bu dosyada bir değişiklik yapmak gerekiyorsa, bu şekilde yeniden kaydedip “sudo update-grub” komutuyla GRUB menüsünü yeniden oluştursan, bu yolla Windows 11’i veya Pardus’u başlatmak mümkün olur.
Burada birkaç saniye içerisinde bunlardan herhangi biri otomatik başlatılacak şekilde ayarlanabilir.
Diğer seçenek ise, GRUB menüsü açılmkadan, hemen F12 vb. tuşa basarak BIOS/UEFI ayarlarından Wndows’u başlatıp Kurtarmada modunda mbrfix vs. komutu ile bilgisyarın önyükleyicisinin GRUB yerine “Windows Boot Manager” olmasını sağlamak.
Yani şöyle veya böyle bir önyükleyici olmak zorunda.

Hocam sabrınızı sınadığımızın farkındayız ama, niyetinizi tam anlamamışız. Siz, anladığım kadarıyla dual boot değil, windows kullanmak istiyorsunuz. Windows açılsın istiyorsunuz. Şöyle yapalım:

Windows’u bir şekilde açabiliyor musunuz? (Hani BIOS ile açabiliyordunuz, onu diyorum)

Evet ise windows ortamından yapıyorsunuz onu, yukarıda bir yerde de söyledim, mbrfix ile yapılıyor ve sadece windows açılabilir hale geliyor. Yani o gösterdiğinir ekrandan ya da pardus sistemden yapılamıyor.

Hayır ise windows kurulum isosu yerleştirilmiş bir ventoylu vb flaş ile sistemi başlatarak windows kurtarma araçları ile yapabiliyorsunuz. Uzun uzun anlatmama gerek yok, windows kuracakmış gibi isoyu başlatın, aşamalarda bir yerde windowsu kurtarma seçenekleri>başlatma sorunlarını düzelt gibi birşey olması lazım hatırladığım kadarıyla

Bu kadar basit.

“Windows açılıyorsa” durumu için şunu indirin lütfen:

İçinde bir yerden kopyala-yapıştır yaptığım nasıl yapılır yazısı ile mbrfix.exe var.

Bu iki yöntem de işe yaramak zorundadır.

Selamlar

Sistemi BİOS secure boot disabled yapınca grup ekranı geliyor.Pardus açılıyor enabled yapınca windows 11 açılıyor.Grub ekranını nasıl kaldırırız.Direk windows 11 açılmasını istiyorum.

mbrfix /drive 0 fixmbr komutunu windows 10 da işe yarıyordu.Windows 11 de işe yaramıyor.