Pardus'u USB'ye Kurma

1. Pardus'u USB'ye kurabilir miyim? (16-32 GB)"
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

      *Evet ise:*

2. Galiba kurarken disk bölümlere ayrılıyor.
Evet ise:
a) Oluşan bu bölümleri sonra birleştirebilir miyim? ( Flash'ı eski haline getirebilir miyim?)

b) Bu bölümler diğer cihazlarda nasıl gözükcek? Ya da gözükecek mi? [Windowslu bir bilgisayarda(dosya transferi felan yapbilir miyim?)/ TV'de(Film felan izleyebilir miyim?) ]
2.b) Evet ise:
Windowslu bilgisayardan virüs bulaşır mı? Belgeler hasar görür mü?

3. Pardus'un yeni sürümleri için tekrar kurulum mu yapmam gerekecek? Yoksa uçbirim'den ya da başka yerden sürüm yükseltilinebilinir mi?

4. Bilgisayar çalışırken flash sürekli takılı olacağından ve flash dışarıya doğru duracağından ; Bilgisayar çalışırken flash çıkarsa sorun olur mu? Flash hasar görür mü?

C 1 ) Pardus’u USB bağlı harici her disk’e kurabilirsin
a ) Linux yüklediğin harici disk’i eski haline getirebilirsin
b ) windows yüklü bilgisayarda Linux çalıştıran harici disk den her işlemi yapabilirsin
c ) windows dan linux’a virüs bulaşmaz
C 2 ) Her sürüm yeni bir kurulum gerektirir ( genellikle )
C 3 ) bir çok sorun çıkabilir … flash hasar görmez .

https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Taşınabilir_diske_Ubuntu_kurulumu

Konu ile ilgili, bir sorun ve çözümü ; USB'den Kurulum Sonrası Başka Cihazda Çalışmama

1 Beğeni

windowsa virus bulaşırmı sorusuna
winin kendisi virus agına yakalanmış bulaşıcı kapalı kaynak işletim sistemidir… antivirüsler %99 u win için var.

Evet, USB disklere Pardus kurulabilir. Yalnız kullanacağınız flash bellek usb 3.0 ve okuma/yazma hızları yüksek bir bellek olmalı. Aksi halde sorunlar yaşayabilirsiniz. Özellikle piyasadaki ucuz satılan bazı ürünlerde, kurulum aşamasında bile saatler sürebilir bu işlem (hatta kurulamadığına dahi tanık oldum, fakat tamamen donanım kaynaklı bir konu bu)

Disk bölümleme yapıldıktan sonra diskinize her türlü eski haline veya başka bölümlemeler uygulayabilirsiniz. MS Win sistemlerde fat32 alanı ntfs yapmak ya da tersini yapmak gibi bişey bu, sadece dosyalama sistemlerinin adı değişiyor.

TVlerde linux a ait partitionları göremeyebilirsiniz. Bu tür cihazlar (medya oynatıcılar, tvler akıllı tvler) genellikle FAT32 destekler. USB Flash bellek üzerinde, fat32 bir partition oluşturup, hem bilgisayarda hem farklı cihazlarda kullanmak istediğiniz dosya ve medyaları buraya koyarak bu şekilde kullanabilirsiniz.

Windows kurulu bir bilgisayardan, linux ya da pardus a virus bulaşmaz denilemez. Özellikle son zamanlarda, her platforma uygun virus/malware yazılıyor, ve bunlar internette dolanıyor. Bulaşmaz denilemez, fakat bulaşma ihtimali de oldukça düşük. En azından MS Windows tabanlı bir sistem kullanmanızdan çok çok daha düşük ihtimaller bunlar.

Pardusun yeni sürümleri için tekrar kurulum yapmanıza gerek yok. Terminalde apt-get dist-upgrade dediğinizde zaten yeni sürüm varsa, buna geçiş yapar sistem. Nadiren de olsa , -farazi konuşuyorum- üst sürümlere geçerken bazı uygulamalarda uyumsuzluk yaşanabilir, ya da dist-upgrade gerçekleşmeyebilir. Ki böyle bir sorun yaşanmaması için, harici depolardan ziyade pardus depolarını kullanmanızı öneririm. Bu şekilde bu tür ihtimaller en aza iner. Bir diğer olasılık da, işletim sistemiyle beraber güncellenen uygulamalarda konfigurasyon uyumsuzluğu olabilir. Ama bunlar da düşük ihtimallerdir, ve aynı repodan geldiği sürece büyük çoğunluğu geriye dönük uyumluluk sağlayacak şekilde paketlenir.

Bilgisayarınızdan flash belleği uygun olmayan şekillerde her çıkarışınızda bu sorun mevcuttur. Bunun da önüne geçebilmek için, ram üzerinden bir disk alanı oluşturup, boot sırasında işletim sisteminin dosyalarının buraya kopyalanması ve burayı kullanması sağlanabilir. Fakat bu konu biraz uzmanlık ister. Kısacası; Flash hasar görebilir (en azından dosya sistemi hasar görebilir).
Flash ın çıkmasıyla hasar görmesi durumundan ziyade, sürekli takılı kalacağı için ve işletim sistemi dahil herşeyin oradan çalışacağını düşünürsek, öncelikli problem ısınma ve okuma/yazma ile belleğin hafıza çipinin ömrürünün dolması olacaktır. Bu yüzden belirli standartlara sahip flash bellek kullanmanızı öneririm. Nihayetinden diskten beklediğiniz görevleri yerine getirecek bir flash bellekten bahsediyoruz.

Not; bir USB uzatma kablosuyla bilgisayar/laptop üzerinde takılı duran ve kırılma/çıkma tehlikesi olan bir flash belleği daha verimli kullanabilirsiniz…

İyi günler

2 Beğeni

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.