Pardus'un yerli olmadığını söylüyorlar

Bazı ünlü Türk forumlarda Pardus’un yerli olmadığı sadece makyajlanmış Debian olduğu yorumları mevcut.
Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Doğru söylüyorlar.
Ama bilmedikleri birşey var.

Pardus’un kökeni olan linux, bir kişiye ya da millete ait değildir. Dolayısıyla bir kişiye ya da millete ait olmayan şeyin ithal olduğunu söyleyemezsin. İstediğin gibi dizayn eder, bu milli sistemimizdir diyebilirsin.
Sana daha önce Çinlilerin, Rusların, İrlandalıların hatta yunanların linuxlarını göstererek örnek vermiştim. Aşağıdaki linke girip sayfanın en sağına baktığında en üstte MXLinux’u göreceksin:
https://distrowatch.com/

MX linux, yunanlara aittir. Yıllardır orada en üstte duruyor. Hiçbir yunan bu bizim değil, milli değil, ithal demiyor. Hiçbir Rus, Astra Linux bizim değil, ALT Linux bizim değil demiyor. Hiçbir Çinli Kylin, Deepin bizim değil demiyor.

O halde sen de kendi emeğimizle dalga geçen; gereksiz, boş internet fenomenlerinin peşinden koşan trol gençlerin cirit attığı forumlarda dolaşma. Bak güzel bir öneri, bence bunu değerlendir.

6 Beğeni

Demekki onlar bir şey bilmiyorlar.Bir şeyden haberi olmayan yığınlar! Nasıl yerli ve milli değilmiş!!!

3 Beğeni

Aslında Pardus 21 son kullanıcıya bayağı önem veriyor. Birçok iş artık ara yüzden yapılabiliyor. Tabi ki daha geliştirilmesi gereken şeyler var ama bu da arz talep meselesi.

4 Beğeni

1- Mantık doğru, ibare yanlış. Bu şekilde bir anlatım çok küçümseyici olmuş. O kadar da küçük değil.
2- Bu iş açık kaynak. Evrenseldir ve birbiri üzerine geliştirilerek gider. Bir başkası da Pardus’u temel alıp farklı şeyler geliştirebilir. Pardus’un yerliliğinden kasıt, Windows’un Türkçe’ye çevrilmesi gibi çeviri bir işletim sistemi değil, Debian temeli üzerine Tübitak tarafından yazılmış bir işletim sistemi olmasıdır.
3- Makyajlanmış Debian yerine Debian temel alınarak geliştirilmiş demek daha doğru.
4- Burada özgünlük denen şey sıfırdan yapmak değildir. İhtiyacı gören mevcut varsa onu yeniden sıfırdan yapmaya çalışmak zaten zaman kaybı olur.
5- Oturup da tamamen yerlisini üretemeyen birinin çıkıp da konuştuğu şeyler dikkate alınmaya değer şeyler değildir. Bir şeyi eleştiriyorsan alternatifini üreteceksin. Pardus’a birinin çıkıp makyajlanmış Debian diyebilecek kadar küçümseyebilmesi için sıfırdan özgün bir işletim sistemi geliştirmiş olması gerekir. Diyemiyorsa ben o eleştiriye “makyajlanmış gereksiz söz” der geçerim.

6 Beğeni

Katılıyorum. İsmini veremediğim o forumlarda Pardus’u savunduğumda, haberini yaptığımda bana hahaha emojisi atıp geçiyorlar. Tabi herkes böyle değil. Ama Pardus’u iğrenç, kullanılamaz bir işletim sistemi olarak falan görüyorlar. Sorarım kullanılamaz bir sistem olsaydı bu kadar kurumsal kişiler nasıl Pardus kullanıyor o zaman o kadar zaman? Yerlileştirmeden kasıt TÜBİTAK’ın sadece tema kurması olarak görüyorlar. Ama Pardus’un kurumsalda birçok yerli yazılımı var. Bence Pardus son kullanıcıya da önem verse bu söylemler olmazdı.

3 Beğeni

Son kullanıcı Windows gibi sürücülerin kendiliğinden kurulmasını ister. Ne yazık ki Nvidia sürücüleri için sıkıntılı bir dağıtım Pardus. Tanımıyor.
Sonra kurumsal çözümler gibi son kullanıcıya hitap eden “Ben yaptım” diyebileceğimi bir şey de çıkarması lazım. Örneğin bu Pardus exclusive oyun olabilir.

Harika yorum. Beğeniyi hak ediyor…

2 Beğeni

Hocam şöyle ki onlara göre Mint Ubuntu tabanlı olsa da Mint’e ayrı bir dağıtım gözüyle bakıyorlar. Ama neden Pardus’a ayrı bir dağıtım gözüyle bakmıyorlar bunu anlamadım.

1 Beğeni

Caner,
Sana diğer başlığında da söylemiştim, şimdi de söylüyorum.
Başkalarının ne dediği önemli değil.
Linux’u da kullanabilmeyi öğrenmek bir artıdır.
Sadece windows kullanabiliyorum: Kötü.
Windows + Linux kullanabiliyorum: İyi.
Windows + Linux + MAC kullanabiliyorum: Daha iyi.
Tüm platformlarda çalışabiliyorum ve her geçen gün kendimi geliştiriyorum: SÜPERSİN!

Onun bunun ne dediği önemli değil. Kur pardusu sanal makinene ya da ikinci partisyonuna keyfine bak.

Bu arada Pardus’un debiana geçmesinden ötürü konuşuyorlar demişsin. Ekip daha iyi bilir ama bunun nedenleri vardı. Öyle gerekiyordu, öyle yaptılar. Debiana geçilmeseydi neden debiana geçilmiyor diye dalga geçen, eleştiren bir sürü insan yine olacaktı. Altı çizili paragrafı tekrar oku.

5 Beğeni

Yok ben çoktan Pardus’u ana makineme kurdum. Windows falan da yok. Tek ve ana işletim sistemim Pardus şu an.

3 Beğeni

Bu arada onlar Pardus’a yerli ve milli olarak lanse edildiği için kızıyorlar. Pisi Linux’u terk ettikleri için vesaire.

1 Beğeni

Tamamen Pardus kurmasaydın daha iyi olurdu acele etmişsin. Zaman zaman windows’a ihtiyacın olabilir. Ben yıllardır linux kullanan biriyim yine de windows ana sistemimdir. Bunun nedeni tarafsız olmam. İşletim sistemi savaşı anlamsız birşey. Önünde sana fayda veren şeyler varsa bunları ayrım yapmadan kullanmalısın.

2 Beğeni

Şöyle ki ben mezun lise öğrencisiyim ve bu sene YKS’ye hazırlanıyorum. İnternete girebildiği ve oyun oynatabildiği sürece benim için sorun yok. Eğer hiç oyun oynatamıyor olsaydı Linux’a adım atmazdım. Ama sahip olduğum oyunları oynatabiliyor. LoR, Assasin’s Creed gibi.
Bir de ben açık kaynak kullanmayı seviyorum. Windows gibi kapalı kutulardan olabildiğince uzak kalmayı istiyorum.

2 Beğeni

O da güzel tebrik ederim.

Hedgewars diye bir oyun var depoda tavsiye ederim :wink:

3 Beğeni

Doğru. Değil ama zaten, sıfırdan yapmaya ne gerek var? Linux zaten açık kaynak, yani her şeyi açık. Amerikayı yeniden keşfetmeye ne gerek var? Bu F-16 meselesi gibi değil ki adam sana yedek parça vermesin filan. Yani bu şey gibi. e=mc^2 yi Einstein bulmuş niye Türk değil, nayır nolamaz kabul etmiyorum, ben bunu yeniden kanıtlayacağım falan demek gibi bişey.

Ben 2 yıldır falan kullanırım linux. Benim çıkarımım şu ki debian aslında en sağlam ve stabil dağıtım. Uzay istasyonu da kullanıyordu bi ara. Normal debianı acemi biri yükleyemez kullanamaz. Adam terminalden mi yüklesin? En azından pardus son kullanıcının kullanımını biraz daha iyileştiriyor. Başlangıç onarma şeysi var mesela böyle bir şey başka hiçbir dağıtımda görmedim ben, çok güzel çalışıyor. Debianda işin yoksa terminalde komut yaz aynı iş için. Grub mu bozuldu hemen düzeltiyor.

Ben en yeni oyunları oynamak istiyorum falan dersen archlinux kur ama daha zordur.

1 Beğeni

@shampuan Serhat hocam merhabalar. Bir forumda bir arkadaşla Pardus hakkında tartıştık.
Ama böyle vurmalı gümlemeli değil normal insani bir şekilde.
Sonuç bu:

Gerçek Hisset benim.

2 Beğeni

Birçok Linux dağıtımı denemiş birisi olarak şunu söyleyebilirim ki son zamanlarda Pardus bir hayli yol aldı. Kendine özgü uygulamaların yanı sıra Debian tabanlı olmasının avantajını kullanarak birçok uygulamayı depolarında barındırıyor. Özellikle Pardus 21 ile gelen yazılı merkezi son kullanıcı için bulunmaz bir nimet. Hiç Linux deneyimi olmayan bir kullanıcı, yazılım merkezi aracılığı ile istediği uygulamayı kolayca kurup kaldırabilir ve güncelleyebilir. Birçok Linux dağıtımında bu özelliklerde bir yazılım merkezi yok.
Dünyada kullanılan birçok işletim sitemi Linux üzerine geliştirilmiştir. Yani sıfırdan yazmak diye bir olay yoktur. Pardus da yine Linux tabanlı olan dünyada en çok kullanılan Debian üzerine tamamen ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda inşa edilen milli bir işletim sitemidir. Debian kullanılmasındaki en büyük amaç kararlı olması ve uygulama çeşitliğini arttırmaktır. Dünyaya açıldığınız sürece var olabilirsiniz ve gelişebilirsiniz. Pardus’u milli olmamakla eleştirmek haksızlıktır. Pardus millidir ve milli kalacaktır. Sahip çıkmalıyız.

3 Beğeni

Hocam bazı kullanıcılar var ki değil Pardus Linux’un hepten son kullanıcı için uygun olmadığını söylüyor. Valla garip insanlar ya.

3 Beğeni

Turkçe desteği, Forumu, destek hattı, discord sunucusu vb. harika.

1 Beğeni