Sistemi "fabrika" ayarlarına döndürmek

5 yıl önce masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarıma Pardus kurdum. Tüm güncellemeleri de yükledim.
Masaüstü bilgisayarımı iş amaçlı kullandığım için özellikle e-imza ve UYAP konusunda yaşadığım sorunlar nedeniyle forumda, internette, tabi Aİ nin tüm tavsiyelerini “sudo” komutuyla uyguladım, yükledim, kaldırdım vs…
Şu anda masaüstü bilgisayarım son zamanlarda hissedelir derecede (donanım daha üst seviyede olmasına rağmen) yavaş çalışıyor. Uygulamaların açılması, yazıcıya gönderilen belgelerin birkaç dakika sonra yazdırılması, dizinlerde dosya arama menüsünün gecikmeli açılması gibi.
Forumda USB canlı ile sistemi onarma hakkındaki önerileri uygulamak mı, yoksa yeniden bir kurulum yapmak mı? Ya da… ?
Zaman ayırıp yardımcı olan herkese şimdiden teşekkür ederim.

1 Beğeni

Hocam bilgisayarınızdaki sistem diski bir harddisk mi, yoksa ssd mi?

Kontrol edip dönüş yapar mısınız?

Çünkü eğer harddisk kullanıyorsanız defragmentasyon işlemiyle diski biraz hızlandırabiliriz.

İkinci yapılacak şey, disk sağlığınızı kontrol etmektir. Bahsettiğiniz yavaşlamalar diskinizin sağlık durumunun kötü olabileceğini de gösteriyor olabilir. Linux sistemler, bir iki ayar değiştirme, yazılım yükleme gibi işlemlerle kolay kolay yavaşlamazlar.

Dönüşünüze göre devam edebiliriz.

Not: fabrika ayarlarına döndürme işlemi yaptığınız değişikliklerin çoğunu sıfırlar ve yeni kurulmuş sistem durumuna döndürür. Yapmayın.

2 Beğeni

SSD ve diskte yaptığım kontrollerde “bad” sektör görünmüyor.
“Linux sistemler, bir iki ayar değiştirme, yazılım yükleme gibi işlemlerle kolay kolay yavaşlamazlar” sözünüze atfen “çok çok deneme” yaptım, maalesef :slight_smile:
Teşekkür ederim

1 Beğeni

Anladım.

Şu an sorun yaşadığınız sistem hdd ise şunu deneyebilirsiniz: Pardus Disk Birleştirici

Bu işlem disk boyutuna bağlı olarak biraz uzun sürebilir.

Ssd ise sorun başka yerdedir.

Geçmişte benim hdd’li bilgisayarımda yaptığım denemede farkedilir bir hızlanma olmuştu.

2 Beğeni

Maalesef böylesi durumlarda tek tek elenmesi gereken çok olasılık var.
Ben olası donanım sorunlarını elemek için önce çok yavaşlayan sistemin Clonezilla ile bir kopyasını alıp başka bir bilgisayara (özel olarak bu amaçla oluşturulan bir disk bölümüne) aktarıp duruma bakmayı tercih ederdim.
Eğer orada hızlı çalışırsa, donanım sorunu olasılığına eğilmek gerekir ki buna ilgili donanımla doğrudan ilgili yazılımlar dahil edilebilir.
Sonra, uygun yedeklemeler yaparak, sistemi sırasıyla (Clonezilla ve/ya da Timeshift yedeklemeleri aracılığıyla) bilinen son iyi durumuna geri getirmek denenebilir.
Bazen sistemi yeni baştan kurup ek yazılımları, kişiselleştirmeleri adım adım kontrol ederek uygulamak, sorunu tespit edip gidermekten daha az emek ve zaman alabiliyor.

3 Beğeni

swap alanı varsa bir kontrol etsen iyi olur swap alanı Ram yüzde kaç olunca devreye giriyor . Swap alanı yüzünden sistemde ağırlaşma sebep olabiliyor . Varsayılan ayar %60 olarak geliyor swap alanı oluşturduysan . Bence bunu kontrol et ilk olarak .

2 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.