Daha önce geliştirmeye başladığım Sistem Maid yazılımı 2.0 sürümüne geçti ve daha iyi oldu. Eski konu şuradaydı:
System Maid, CCleaner ya da WiseCleaner’ın linux alternatifidir ve bleachbit’ten nispeten daha iyidir. Bleachbit, bilinçsiz kullanımlarda geri alınamaz hatalara ve veri kayıplarına neden oluyordu. Ayrıca geliştirilmesi hala “olgun” sürüme geçememişti.
System Maid ise kullanıcının “tehlikeli” bir işlem yapmasına müsaade etmez. Daha doğrusu, kullanıcının dokunmak istemeyeceği ya da bilmediği ayarlar içermez. Son derece anlaşılır GUI yapısıyla kolay kullanılır ve sistem ayarlarını bozmaz, güvenli ve pratiktir.
Program, her ne kadar güvenli olsa da, kullanıcının yanlış kararları sonucu bazı verilerinin kalıcı olarak silinmesini sağlayan bir özelliğe sahiptir; örneğin güvenli silme gibi. Bu nedenle doğru kararlar vermek sorumluluğu kullanıcıya aittir. Programın neden olabileceği hiçbir zarardan programın yapımcısı ya da yayınlayanı sorumlu tutulamaz.
Sisteminizde kurmak istediğiniz bir program, çalışmak için policykit-1 adlı pakete ihtiyaç duyuyor ancak sisteminizde bu paketi bulamıyor.
Genellikle bu durum, eski bir .deb paketini yeni bir Debian/Ubuntu tabanlı sistemde kurmaya çalıştığınızda gerçekleşir.
Neden Bu Hatayı Alıyorsunuz?
Modern Linux dağıtımlarında (örneğin Ubuntu 22.04, 24.04 veya Debian 12 gibi), policykit-1 paketi artık “geçiş paketi” (transitional package) haline geldi veya tamamen yerini polkitd paketine bıraktı.
Eğer kurmaya çalıştığınız yazılım doğrudan eski isme (policykit-1) bakacak şekilde kodlanmışsa, sisteminizde teknik olarak aynı işi yapan yazılım olsa bile bu hatayı verecektir!
Kod bitene kadar çok yoruluyorum ve control ile desktop dosyalarını ful YZye yaptırıyorum.
Pkexec, poicykit gibi şeyleri dependse eklememem gerektiğini biliyorum ama yorgunluktan gözden kaçıyor (saat sabaha doğru ve artık bitmiş oluyorum).
Kusura bakmayın, düzelticem.
Paketleme yaparken poliçe kiti veya pkexec gibi şeyler yazmanıza gerek yoktur. Çünkü debian dağıtımlarında ve ubuntularda zaten bunlar yüklü geliyor. Bu da geliştirme yapan arkadaşlara bir not olsun.
Zaten olması gereken de o. Şimdi YZ’ye küfür edicem de olmayacak. Bir dahaki sürümde halledeyim hocam elimde çok iş var.
Projenize baktım. O kadar çok ayar var ki, bu ayarları yaparsanız (bazılarını hiç önermem) sistem resmen Windows 10 Lite Edition’a dönüyor. O derece yani. Bunu herkes yapmayabilir. Ya da hiç bilmeyen birisi rastgele yapabilir. İşler çığrından çıkabilir. Windows tarafında CCleaner kullanırken, öyle her ayara dokunmaz, bilmediğim kutucukları boşaltır, Registry temizliği vb yaptırmazdım. Bu şekilde bir windows’u ortalama 5 yıl kadar kullanıyordum. Mazide kaldı.
Şunu net söylemem lazım: Bu uygulama fikri harika! Neden? Bilgisayara program kurdurmadan böyle birşeyi yaptırabiliyorsan, resmen bir devrim demektir. Bugün artık birçok iş online yapılabiliyor. Birçok kişi sevecektir. Eğer bunu geliştirirsen bence süper olur.
Yapma dediğim şeye gelince, sistemdeki boş klasörleri sakın temizletme yanarsın. (Yaşandı). Bilmediğin şeyleri gerçekten temizletme.
Hocam bir de naçizane şu tavsiyede bulunmak istiyorum, uygulamalarınızda pardus, ubuntu, şu bu gibi isimler kullanmaktan kaçının. Bir sürü sebebi var, pardus ekibi yaptı zannedilir, pardus ne olaki diye sorulabilir falan. Dağıtım isimleri ve GNU gibi spesifik adlar kullanmamamız gerekiyomuş, yaptığım araştırmalarda bunu gördüm.