Önce, dosya geçmişimi silmek için bir betik oluşturmak istedim. Sonra şunu da eklemek istedim. Sonra bunu da eklemek istedim. Hede hödö leb lüb derken baktım bu betik program olmaya doğru gidiyor. Yapamadım ve YZ’ye verdim. Şunu da yapalım, bunu da yapalım derken ortaya bu çıktı ![]()
System Maid, anlaşılır şekilde bir tür CCleaner ya da Bleachbit yazılımıdır. Bleachbit, bazen sisteminizin hata vermesine neden olabilecek şeyler yapabiliyordu. Ancak bu program bu tür özellikler içermiyor. Linux sistemler çok fazla çöp biriktiren sistemler değiller. Ama yine de özel geçmişiniz ve bunun gibi diğer şeyler, kişisel bilişim güvenliğinizi de etkiliyor.
Mesela:
Bilgisayarınıza fiziksel erişim sağlayan birisi, hangi dosyalara tıklatmışsınız, neler yapmışsınız, bilgisayarınızda hangi tür resim ve videolar varmış; bunları thumbnaillerine ve dosya yöneticinizin kolay ulaşılabilir ayarlarına bakarak şıp diye bulabilir. Yani burada mesele aslında sadece çöp temizlemek değil.
ÖZELLİKLER:
Çöp ve Gizlilik Temizliği:
- Çöp kutusunu boşaltır (varsayılan olarak aktif gelir)
- Son kullanılanlar listesini temizler
- Dosya yöneticisi geçmişini temizler
- Windows paylaşımlarından kalan thumbs.db dosyalarını tespit ederse temizler.
- Thumbnails belleğini temizler (küçük)
- Thumbnails belleğini temizler (büyük)
- Eğer isteniyorsa, bu temizlikleri üzerine yazma ile yapar(en baştaki seçenek).
APT Paket Temizliği:
Önceki kurulumlarınızdan kalan paket artıklarını temizler.
Sistem Optimizasyonu:
- Disk birleştirme (defrag) yapar. (HDD kullanıyorsanız).
- İşlemci kullanımını kısıtlar. İstendiğinde geri alır.
- RAM’i temizler.

Programın ikonunu YZ’ye yaptırdım. Çok ideal olmasa da bu beta sürümde idare eder. Gelecek sürümde hallederim, şu anda GIMP ile saatlerce uğraşamayacağım. Ayrıca programa “duplicate files finder” özelliği de getirmeyi düşünüyorum.
Program python ile yazıldı ve QT6 arayüzü kullanıyor. Bu da temanıza renk olarak uyum sağlanmasını sağlıyor.
Bağımlılıklar, sisteminizin apt deposundan çekilir ve minimum boyuttadırlar:
- pyqt6: Arayüz.
- e2fsprogs: disk birleştirme işlemi için gerekli.
- linux-cpupower: İşlemci kullanımını sınırlamak için gerekli.
Bu bağımlılıklar siz programı kurarken otomatik gerçekleştirilir ve apt deposundan çağırılarak arka planda yapılır.
Test etmek ve/veya kullanmak isterseniz indirip deneyebilirsiniz. Bu programın hiçbir garanti getirmediğini ve tüm sorumluluğun kullanıcıya ait olduğunu hatırlayın.
Repo:
Karşılaşacağınız hataları lütfen buradan bildirin.
Özgür kullanımlar.