System Maid (GÜNCELLENDİ !)-Sistem Temizlik ve Optimizasyon Aracı

Önce, dosya geçmişimi silmek için bir betik oluşturmak istedim. Sonra şunu da eklemek istedim. Sonra bunu da eklemek istedim. Hede hödö leb lüb derken baktım bu betik program olmaya doğru gidiyor. Yapamadım ve YZ’ye verdim. Şunu da yapalım, bunu da yapalım derken ortaya bu çıktı :grin:

System Maid, anlaşılır şekilde bir tür CCleaner ya da Bleachbit yazılımıdır. Bleachbit, bazen sisteminizin hata vermesine neden olabilecek şeyler yapabiliyordu. Ancak bu program bu tür özellikler içermiyor. Linux sistemler çok fazla çöp biriktiren sistemler değiller. Ama yine de özel geçmişiniz ve bunun gibi diğer şeyler, kişisel bilişim güvenliğinizi de etkiliyor.

Mesela:

Bilgisayarınıza fiziksel erişim sağlayan birisi, hangi dosyalara tıklatmışsınız, neler yapmışsınız, bilgisayarınızda hangi tür resim ve videolar varmış; bunları thumbnaillerine ve dosya yöneticinizin kolay ulaşılabilir ayarlarına bakarak şıp diye bulabilir. Yani burada mesele aslında sadece çöp temizlemek değil.

ÖZELLİKLER:

Çöp ve Gizlilik Temizliği:

• Çöp kutusunu boşaltır (varsayılan olarak aktif gelir)
  • Son kullanılanlar listesini temizler
  • Dosya yöneticisi geçmişini temizler
  • Windows paylaşımlarından kalan thumbs.db dosyalarını tespit ederse temizler.
  • Thumbnails belleğini temizler (küçük)
  • Thumbnails belleğini temizler (büyük)
  • Eğer isteniyorsa, bu temizlikleri üzerine yazma ile yapar(en baştaki seçenek).

APT Paket Temizliği:

Önceki kurulumlarınızdan kalan paket artıklarını temizler.

Sistem Optimizasyonu:

• Disk birleştirme (defrag) yapar. (HDD kullanıyorsanız).
  • İşlemci kullanımını kısıtlar. İstendiğinde geri alır.
  • RAM’i temizler.

maid

Programın ikonunu YZ’ye yaptırdım. Çok ideal olmasa da bu beta sürümde idare eder. Gelecek sürümde hallederim, şu anda GIMP ile saatlerce uğraşamayacağım. Ayrıca programa “duplicate files finder” özelliği de getirmeyi düşünüyorum.

Program python ile yazıldı ve QT6 arayüzü kullanıyor. Bu da temanıza renk olarak uyum sağlanmasını sağlıyor.

Bağımlılıklar, sisteminizin apt deposundan çekilir ve minimum boyuttadırlar:

• pyqt6: Arayüz.
  • e2fsprogs: disk birleştirme işlemi için gerekli.
  • linux-cpupower: İşlemci kullanımını sınırlamak için gerekli.

Bu bağımlılıklar siz programı kurarken otomatik gerçekleştirilir ve apt deposundan çağırılarak arka planda yapılır.

Test etmek ve/veya kullanmak isterseniz indirip deneyebilirsiniz. Bu programın hiçbir garanti getirmediğini ve tüm sorumluluğun kullanıcıya ait olduğunu hatırlayın.

Repo:

Karşılaşacağınız hataları lütfen buradan bildirin.
Özgür kullanımlar.

3 Beğeni

Elinize emeğinize sağlık. Çok yerinde bir düşünce hocam.

2 Beğeni

Teşekkür etmeyle olmaz. Test edip dönüş yapın hocam. :grin:

2 Beğeni

System Maid, minör değişiklikler aldı ve 1.0’dan 1.2’ye güncellendi.

Önemsiz bir not:
Beta durumundaki programların sürüm numalaraları 0 ile başlar. Ancak bazı yazılımcılar kendi sürüm politikasını kullanabiliyor. Bu tür bilgileri yeni yeni öğrendiğim için baştan 1 ile başladım, sonradan da 0’a düşemedim. Dolayısıyla sürüm numarası üzerinde durmayın.

maid

GELİŞTİRMELER:

1. Yazılımın İkonu/Amblemi yenilendi.

2. Arayüzde butonlar renklendirilerek daha hoş bir GUI hedeflendi.

3. Dosya Sistemi Temizliği kategorisi eklendi: (Aşağıdaki özellikleri şimdilik kullanmayın!)

• Kırık link bağlantılarını sil
  • Boş dizinleri temizle
  • Snap/Flatpak kullanıcı önbellek kalıntılarını sil
  1. Sistem Optimizasyonu Sekmesinde;
  • Takas Alanlarını Temizle özelliği getirildi.
  • Swappines ayarı getirildi
  • Güç tasarruf modundaki yanlış ifade ve açıklama düzeltildi. (Artık %75 değil).
  1. Çevirideki sorunlar/eksiklikler giderildi.

2. Dolu kutucukların önemli olanları varsayılan olarak boş geliyor; neyi seçip temizleyeceğini kullanıcı kendisi belirler.

Resimlerin yabancı dil olduğuna bakmayın. Ayrıca temanın koyu olmasına aldanmayın, sistem temanız neyse ona bürünür.

Program hala beta durumunda olduğundan “sorumluluk kullanıcıya ait” ve geribildirimleriniz çok önemlidir.

1 Beğeni

Önemli bir bilgi:

Programdaki File System Cleanup özelliği bazı sorunlara neden oluyordu:

• Flatpak ile kurulu programların çalışmaz hale gelmesine neden oluyordu. Sorunun nedeni, flatpak yazılımlarının keş klasörlerinin geçici olarak boş bekletilmesiydi. System Maid de bu klasörleri boş gördüğü için uçuruyordu. Bu klasörler bulunamayınca programlar açılamıyordu.

• Diğer özellikler de riskliydi. Bu sorunları çözmek için çok uğraştım ama riski yok edecek bir alternatif üretemedim. Ben de bu özellikleri programdan tamamen çıkarmaya karar verdim.

Şu anda program çok daha güvenli ve sisteminizi bozma riski minimum (sıfıra yakın). Zaten amacım, Bleachbit’in neden olduğu sorunları içermeyen bir program ortaya koyabilmekti, ben de bunu yaptım. Sistemin orasını burasını cücüklemeyen, sadece keş dosyalarını temizleyen ve bilinen performans ayarlarını sunan bir program haline geldi.

Şu an tehlikeli ayarların kaldırıldığı 1.3.0 sürüm yayında:

2 Beğeni