Selamun Aleyküm kıymetli arkadaşlar. Bildiğiniz gibi WhatsApp’ın kullanıcı verilerini paylaşma politikası ile ilgili olarak yaptığı değişikler bazı insanları alternatif yazılımlara yönlendirdi. Signal’i kullanmaya başlayan bir çok kişi var mesela.
WhatsApp alternatifi, açık kaynak ve ücretsiz mesajlaşma uygulamalarını kendimce araştırdım. Nihayetinde LinPhone’un diğerlerine kıyasla daha güvenli olduğuna karar verdim. iOS ve Android cihazlarda çalışabiliyor. Ayrıca Pardus’u da düşünmemiz gerekiyor ki bu uygulama zaten Pardus Mağaza’mızda mevcut. Aşağıda paylaştığım bağlantıda gizlilik politikası ve veri saklama/paylaşma ilkeleri mevcut. Bir çok veri belirli süreliğine server’lardaki RAM’de saklanıp siliniyor (mesela bir mesaj gönderdiyseniz o mesaj karşı tarafa iletilene kadar gönderen, alıcı bilgileri vs.). Grup kurduysanız, grup üyeleri vs. sabit diskte saklanıyormuş ki zaten mecbur öyle olmak zorunda.
Ayrıca dediklerine göre gönderilerinizi şifreleyip gönderme ayarını etkin hale getirirseniz, server’a ulaşma yetkisi olan şirket (Belledonne Comminitacions) yetkilileri de mesajların içeriğini görüntüleyemiyor. Server’ların Fransa ve Almanya’da barındırıldığını ifade etmişler.
Sizlerin de bildiği araştırdığı benzer bir uygulama varsa bilgi paylaşırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Benim bu konudaki en büyük beklentilerim özgür yazılım olması ve F-Droid’den indirilebilmesi.
Kullandığım yazılımları birer birer özgür alternatiflerle değiştirmeye başladım ve WhatsApp yerine koyacağım şeyin de olabildiğince özgür olmasını istiyorum.
Ben Jami’ye geçiş yapmayı düşünüyorum. Ancak maalesef iletişim araçları iki tarafta da aynı olmak zorunda olduğundan WhatsApp’ta sıkışıp kalma riskim yüksek (çevremde özgürlüğü umursayan benim dışımda kimse yok).
Jami’nin dağıtık olması, uçtan uca şifrelemeli olması ve özgür olması bence güzel özellikler. Ayrıca bildiğim kadarıyla bir GNU paketi. https://directory.fsf.org/wiki/Jami
Ben de Telegram’ı öneririm ve kullanıyorum. Telegram’ın da P2P alternatifi bir mekanizması var isterseniz (private chat açarsanız sunucuda depolanmıyor konuşma). Dedi’yi de yeni gördüm iyi bir şeye benziyor.
Bunu sormanın yeri burası mı, emin değilim.
Telegram’da okundu bilgisi kapatma özelliği var mı? Çok gerekli bir özellik değil bence ama bazen güzel oluyor.
Linphone’u biraz denemek istedim. Bence kullanıcı arayüzü zorlu ve göze çok hitap etmiyor. Yeni başlayan bir kullanıcı için pek rahat bir yer değil bence. Ne yaptığından emin olan bir kullanıcı olmak lazım gibi.
Selamunaleykum
aslında dedi kullanılabilir hem açık kaynaklı(signalin bazı todlarını kullanıyor) birde bir Bilgi Teknolojileri ve İnternet Güvenliği Derneği ne ait verileri saklamadığını söylüyor
pardus mağzada da var
bipe gelince üşenmeyip gizlilik sözleşmesini okudum ws’den az farkı var verileri güzel işliyor
Telegram’a geçişler hızlıca artıyor. Linphone haketten arayüz olarak başarısız. Kendimiz geçsek bile tek başımıza takılırız herhalde
Evet bu durum dedi’ye güvenilebilir gibi bir his yaratıyor. Bu arada bip’te uygulama için satın alma yazıyor arkadaşlar.
Bir kez daha bu vesile ile yerli yazılımların ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Windows gibi WhatsApp’a da insanlar neredeyse bağımlı olmuş. Çoğunluğun iş, okul, arkadaş, aile grupları WhatsApp’ta. Bu nedenle bırakıp başka bir yere geçmek zor. Telegram ile ilgili olarak da Ruslar tarafından geliştirildiği falan yazıyor, güvenlik ile ilgili olarak da çeşitli olumsuz eleştriler mevcut. ABD VS Rusya, Google VS Yandex, WhatsApp VS Telegram. Hepsi de aynı.
Kurum olarak ve kişisel olarak BİP i tercih ettik. Yerli olması her nekadar verilere ulaşma açısından diğerlerinden farksız görünse de tercih sebebimiz oldu. Kullanım açısından WP dan hiçbir eksiği yok. Yerli olması nedeniyle +1 avantajı bile var.
BiP’i ne kadar iyi niyetli olarak düşünseniz de sizden aldığı bu verilerin güvenliğini sağlayamayıp çaldırabilir, bu yüzden veri toplamayan bir platforma geçin derim. Signal, Dedi veya Telegram şuan en güvenilir olanlar.
Telegram’ın özel veya güvenli görüşme özelliği masaüstü sürümde bulunmuyor ve bu özelliğini sık kullanmayı kim, ne kadar tercih eder soru işareti. Güvenliği belirsiz gibi.
Bip de güven vermiyor ama muhtemelen kararlılığı, işlevselliği iyi veya yeterli. Diğer yerli uygulamaların bu beklentileri ne derece karşılayacağı biraz belirsiz.
Dedi uygulamasının web veya masaüstü sürümü olsa denerdim, ama bana önü açık gibi geliyor. Yaygınlık, performans ve yeterliliği elde ederse güçlü bir alternatif olabilir. Daha yolu var. Bakalım.