Yazılım Merkezi ve Akis

Pardus 23 Gnome sürümünü okuldaki bilgisayarıma kurdum ve kullanıyorum. Herşey çok güzel ve başarılı, geliştiricileri tebrik ediyorum.


Ancak Pardus yazılım merkezi “Kabul edilemez bir TLS sertifikası” uyarısı veriyor ve uygulamaları göstermiyor. meb sertifika yükledim normal internet kullanımında herhangi bir sorun yaşamıyorum.

Ayrıca DYS sisteminde eimza uygulaması “akis” depoda görünmüyor, kurulmuyor, yazdığım yazıyı imzalayamıyorum. Mecburen malum işletim sistemine geçmek zorunda kalıyorum.

Sorun benim sistemimde mi, genel mi? Çözümü nedir?

Merhaba,

Yazılım Merkezinin açılmaması MEB ağından veya sistem saatinin yanlış olmasından kaynaklı.
https://apps.pardus.org.tr adresine girebiliyor musunuz?

Akis, Pardus 23 sürümünde varsayılan olarak gelen openjdk 17 ile çalışmıyor. Uygulamadaki bu sorun giderilince depolara eklenecek.
Şimdilik isterseniz https://indir.pardus.org.tr/PARDUS/akis_2.0_amd64.deb adresinden kurabilirsiniz ancak Pardus Java Kurucu uygulamasından openjdk 11 kurup varsayılan yapmanız gerekli.

Teşekkürler.

https://apps.pardus.org.tr/ adresine girebiliyorum.

DYS de sorun yaşayınca openjdk 8 kurmuştum. herşey tamam, sadece e imza yı kullanamıyordum. verdiğiniz linkteki .deb paketini kurup deneyeceğim.

Bende de hata veriyor. 21.5 hata vermiyor.

Ben de 21.5 i full sorunsuz kullanıyordum. Bugün de Yazılım Merkezi sorunum aynen devam ediyor. Sistem saatim sorunsuz, MEB ağı kaynaklı olabilir. Akisi verilen .deb paketinden kurdum ve sorun çözüldü.

MEB hattında Yazılım Merkezi sorunu aynen devam etmekle beraber e-imza konusunda herhangi bir sorun yaşamadım. Bilgi vermek istedim.

2 Beğeni

akis ve arksigner 23 depolarına eklendi.

Yazılım Merkezi ile ilgili yakın bir zamanda MEB ağının olduğu bir kurumda uygulama ve güvenlik duvarı analizi yapılacak. Ek olarak MEB sertifika testlerini de yapıp isteyenlerin sertifikaları kolayca kurabilmesi için 23 depolarına ilgili sertifika paketini eklemeyi düşünüyoruz.

Şimdilik;

sudo nano /etc/pardus/pardus-software.conf

dosyasını açıp https://apps.pardus.org.tr adresini http://apps.pardus.org.tr olarak değiştirip deneyebilir misiniz?

2 Beğeni

HTTP 301 kodu ile HTTPS’e yönlendiriyor. Muhtemelen yine hata verir.

1 Beğeni

Aynen doğru :+1: , kurum iç ağındaki sunucu ile karıştırdım orayı.

2 Beğeni

Denendi sonuç aynı;

1 Beğeni

MEB ağı kaynaklı olarak açılmadığı doğrulandı. MEB sertifikalarını sisteme yüklemeden MEB ağından erişilemiyor.

sudo apt install eba-certs komutu ile veya yazılım merkezinin depo kısmından aratarak MEB sertifikalarını sistem bazlı kurabilirsiniz.

3 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.