Yeni Kullanıcı Pardus 23.2 Gnome Kurulumu?

Merhaba,

Aranıza yeni katılım sağlamaya çalışan biri olarak, öncelikle herkese Pardus’ a verdiği destekten dolayı teşekkür ederim. Ben de uzun zamandır laptopuma Pardus kurmayı istiyordum. Fakat bir türlü fırsat bulamadığım için sürekli ertelemek zorunda kalmıştım. Lafı fazla uzatmadan soruma geçeyim.

Pardus 23.2 Gnome sürümünü disc imajı oluşturarak Hp Probook 4540S (Intel Core i5-3230M 2.60GHz) (bu kadar detay vermeme gerek var mı bilmiyorum ama) laptopuma kurmaya çalıştım. Kurulum yapıldı, laptopta mevcut bulunan windows işletim sistemi de silindi fakat bir türlü laptopu yeniden başlatamadım. Sürekli format işleminin ilk aşamasına dönüyor ve cd yi çıkardığımda Pardus a da giremiyorum. Sanırım Pardus u hdd ye kuramadım ve sadece disc ten çalıştırabiliyorum. Kurulum aşamasında neyi yanlış yaptığımı bulamadım. Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

1 Beğeni

Çok anlamam ama windows silindi dediniz sildiyseniz demekki orada işlem yapılmış mantıken öyle düşünüyorum . Aklıma kurulum yaparken Sıralama değişmiş olabilir mi diye geldi . İlk sıraya kurulum yaptığınız aygıt geçmiş olabilirmi Hdd yerine . İlk sırayı Hdd yapın değişmişse sonra kontrol edin . Olmazsa gelicek cevaplara bakarsınız artık .

1 Beğeni

Nereden anlarım bu sıralamanın değişip değişmediğini? Bios a felan mı bakmam gerekiyor? Yoksa kurulum esnasında mı seçiliyor?

biosdan bakabilirsin ilk sırada hdd mi var cd room mu var. anlamıyorsan bios dikkat et . gelicek yardımı bekle en iyisi

Merhabalar,

Bios menüsüne giriniz. Oradaki sekmeler arasından Boot Options(Boot) yazan yere giriniz. UEFI Boot Order kısmında bilgisayarınıza göre HDD veya SSD’yi en üste alın. Aynı zamanda yine Boot Options başlığı altında bulunan Secure Boot yazan yeri Disabled olarak değiştirin. Ve değişiklikleri kaydederek biostan çıkınız. Secure Boot’u kapattığınız için bilgisayarınız açılırken bir defaya mahsus ekranda yazılan sayıyı girip Enter tuşuna basmanızı isteyecektir(Burada rakamlara bastığınızda ekranda görünmüyor. Buna dikkat etmeden sayıyı girip Enter’e basmanız yeterli olacaktır.). Bu işlemi de yaptıktan sonra eğer Pardus’u düzgün kurduysanız açılacaktır.

Not: Secure Boot bazı bios menülerde Boot Options yerine Security başlığı altında olabiliyor.

Umarım yardımcı olabilmişimdir…

2 Beğeni

senin bilgisayaın 2012 model yani bıosda cd usb görünümünü öne aldığında ve işletim sistemini kuruduğunda tekrardan biosa girip hdd yada varsa sdd öne alman 1. sıraya alman lazım yeni bilgisayarlar gibi işletim sistemini silim kurduğunda otomatik hdd yi yada sdd öne almıyor bunu bidene olmassa bana yaz yardımçı olurum mesleğim bilgisayar donanım teknik servis yani hem tamirininden hemde formatdan anlıyorum ve kişisel bilgisayarımda pardus 23.2 gnome sürümünü kullanıyorum sana yardımçı olabilirim ha azdaha unutuyordum ayrıca senin Hp Probook’un da eski sürümü olsada ufı olabilir ufı varmı yokmu onuda yaz yüklemede etki eder eğer ufı varsa ıso yu ufı olarak hazırlamamış olabilirsin eğer ufı varsa eski sürümü olduğundan yine kurulum ıso arayüzüne girersin fakat yükleremessin

1 Beğeni

Evet kurulum aşamasını çözdüm. Faydası olur diye belirteyim. 23.2 Gnome kurulumunda dil seçiminden sonra Pardus Çalışan seçeneği ile devam edince kurulumda sorun oluyor, ya da ben yapamadım. Seçeneklerden 3ncü sıradaki ile devam edip Metin yazma ile kurulum yapınca oldu benimki.

Buradan mı devam edeyim bilmiyorum ama bu seferde wi fi ya da kablolu İnternete bağlanamıyorum. Hp sitesinden driverleri indirdim ama kurabildiğimden emin değilim. Ufaktan hevesim kaçıyor:/

1 Beğeni

Pes etme bence . Sorunlarını buraya yazıp çözümleri bulabilirsin inşâallâh . Bende pardus da yeniyim . kaç defa format çekmek zorunda kaldım . Fakat şuan windows dön deseler zor gelir diye tahmin ediyorum .

3 Beğeni

Uçbirim uygulamasını açın:

O laptop için firmware-ralink gerekli gerçi ralink yerine firmware-misc-nonfree var artık ama Pardus kurulumu yaptıysan sana bir deb paketi göndereyim. Cep telefonu yada usb marifetiyle bu .deb paketini kurup bi şansını dene bakalım. Kurulumda sıkıntı olmazsa bilgisayarı yeniden başlat.
https://ftp.debian.org/debian/pool/non-free/f/firmware-nonfree/firmware-ralink_20190114-2_all.deb

Eve geçtiğimde deneyim, sonucu yazacağım.

Edit: Cihazı ne yaparsam yapayım, kablolu veya kablosuz internete bağlayamıyorum…

Biraz kurcaladıktan sonra uçbirimi buldum. Aşağıdaki iki komut ile kurmayı denedim. Fakat sonuç değişmedi.

sudo apt update
sudo apt upgrade

Merhaba,

İnternetiniz yokken update ve upgrade komutları işe yaramaz.

Sizin ağ donanımınızı öğrenmek için uçbirimi açıp lspci yazıp enter tuşuna basıp size gösterilen çıktıyı kopyalayıp buraya yeni yorumunuz olarak paylaştırmanızı beklemiştim.

Bir de yeni yorumunuz uzun olacağı için buraya forum yazarken kullanılan seçeneklerden “detayları gizle” seçeneğine basın. Böylece iletinizi daha kibar görebileceğiz.

Gönderdiğim .deb dosyasını sağ tıkla Pardus paket kurucu ile kur reis. Yada .deb dosyasının bulunduğu dizinde terminal aç
sudo apt install ./*.deb
komutu ile kur. Bu kadar basit :grinning:

1 Beğeni

Kusura bakmayın, ilk defa Pardus kullandığım için ne demek istediğinizi anlamamışım.

1 Beğeni

Selam üstad,

verdiğiniz dahil olmak üzere Hp nin sitesinden bir kaç sürücü yükledim fakat sonuç değişmedi. Sorun ne olabilir?

1 Beğeni

Yok, sorun değil.

Kablosuz internetiniz yok ama cep telefonunuzun interneti varsa cep telefonunuzdan internet paylaşımınızı açın ve cep telefonunuzun internetini açın. İnternet paylaşımı seçeneklerinden usb ile kablolu bağlantıyı seçin. Şimdi kurulum için bilgisayarınızda internetiniz olacaktır.

GitHub - Borwe/rt3290-linux-drivers: Improves connectivity strength and therefore speed on your ralink rt3290 model version. internet sayfasına göre, uçbirim uygulamasını açın:

sudo apt-get install dkms

Yazıp enter tuşuna basın. Parola sorarsa pardus kurulumunda oluşturduğunuz kullanıcı adınızı ve şifrenizi girin(oturumu açtığınız şifre). Aşağıdaki her komuttan sonra enter tuşuna basarak kurulumu onaylayın.

git clone https://github.com/Borwe/rt3290-linux-drivers.git
sudo cp -r rt3290sta-2.6.0.0/ /usr/src/
sudo dkms install -m rt3290sta -v 2.6.0.0 --force

Kurulumu bitirip değişiklikleri çalıştırmak için bilgisayarınızı yeniden başlatın:

sudo reboot

Bilgisayarınız yeniden başladıktan sonra wifinizi yeniden açın. Bakalım kablosuz internetinize bağlanabilecek misiniz?

Eğer olmazsa olmadı diye yeniden yazın.

1 Beğeni

Tekrar merhaba,

Çözümler için tek tek herkese teşekkür ediyorum. Artık kablolu bağlanabiliyorum. Fakat hala kablosuz bağlantı işini başarabilmiş değilim.

Verdiğiniz linkteki dosyayı indirmeyi başaramadım. Linkin altındaki komutları denedim. İlki çalıştı, bir şeyler yaptı ama gerisi gelmedi. Ekran görüntüleri ekteki gibi…:confused:

Özet



Bu metin gizlenecek

2 Beğeni

Öncelikle git yazılımının kendisini kurunuz.

sudo apt install git

Tekrar git clone komutundan başlayabilirsiniz.

3 Beğeni

git 'in kurulu gelmediği aklıma gelmedi. Erdem beyin tavsiye ettiği komutla git’i uçbirimden kurabilirsiniz. Zaten uçbirimde de çıktıda, kurulması istenirse hangi komutla kurulacağı belirtilmiş.

Bu arada, ikinci yöntem olarak Pardus’daki Synaptic Paket Yöneticisi ile de git 'i aratıp aramada çıkan git sonucunun üzerine çift tıklayıp veya sağ tıklayıp açılan seçeneklerden kurulum için işaretle’ye bastıktan sonra değişikleri uygula’ya basıp git’in kurulumunu başlatabilirsiniz.

2 Beğeni