Yeni Pardus Sürümü (19) için Öneriler

Merhaba Arkadaşlar,

Mevcut kullandığınız Pardus sürümlerinde karşılaştığımız sorunlar, daha yeni neler olabilir gibi tüm kullanıcılar olarak fikirlerimizi bu başlık altında toplayabilirsek, yetkililer de konu hakkında gereken çalışmaları yapıp Pardus’un ulusal ve uluslararası ortamda kullanımını arttırmaya ve yaygınlaştırılmasına katkı sağlamış olabiliriz.

Örneğin:
Hesap işlemlerini yapmak için sistemde dahili olarak gelen Galculator adlı uygulama yerine mühendislerimizden birinin yazdığı bilimsel özellikleri de içeren yerli bir Hesap Makinesi programı Pardus’a gömülürse hem kullanım hem de saygınlık açısından daha yararlı olabilir.

İlginiz için şimdiden herkese teşekkürler.

7 Beğeni

Benimde ufak bir önerim var sadece 19 için değil de hepsi için ( sadece bi öneri :sweat_smile:)
Mağaza da olmayan uygulamalar için yeni bir kategori olsa pardus-store’da mesela :: video edit programı başlığını taşıyan bir sayfada ::. ". Kdenlive .-----------. kdenlive.org
". İlk kdenlive yazısında bir kopyalama yazısı olsa ::. Sudo apt install kdenlive
Bu kopyayı alıp terminale yapiştirdigimizda onu indirsek…
Ve karşısında olan o programın internet sitesi sayesinde o programı araştirabilsek …
Bu sadece kaba taslak geliştirmeye açık…:sweat_smile:

4 Beğeni

1)buyuyebilen guzel bir hesap makinasi(yerli olursa iyi olur)
2)pardus temalari
3)ev dizinine girdigimizde ayni windowstaki gibi disklerin gorsel boyutlari
4)chrome gomulu gelebilir
5)pardus magaza da video edit kategorisi
6)EN ONEMLISI PARDUS MOBIL SURUMU OLUR INSALLAH

9 Beğeni
  1. Pardus yükleme programı çok karışık. Genelde kurmaya çalışanların yarısı bu aşamda vazgeçiyor. Bence calamares gibi veya buna benzer bir uygulama eklenirse yüklerken fazla uğraştırmaz.
    2.Mağaza uygulaması güzel oldu. Dahada geliştirilmeli,uygulama sayısı artırılmalı gibi geliyor.Zaten kullananların en sevdiği gelişme mağaza uygulamasının gelmesiydi.
    3.Ben kişisel olarak driver problemi yaşamadım.Ama yaşayan insanlar var. Driver yükleme programı olsa güzel olur.
    4.Görsel olarak baktığımızda bir dağıtımı diğerlerinden ayıran çok ufak tefek farklılıklar var.Benim şahsi fikrim Pardus’un kendine ait teması,ikon seti ve yazı fondu olmalıdır. Ve bu görsel öğeler çok iyi tasarlanıp bütün dağıtımlarda default olarak gelmelidir.
    5.Bunun dışında 17.0’ dan 17.5 sürümüne bayağı yenilik geldi.19 sürümününde iyi olacağını inanınıyorum. Geliştirici arkadaşlara çalışmalarında başarılar dilerim.
7 Beğeni

3 ve 6 çok iyi hocam… :heart:

3 Beğeni

Son kullanıcıya yönelik olarak exe çalıştırır gibi install ikonuna çift tıklandığında sistem arkada install işlemini çalıştıracak satırları (apt-get …) devreye soksun. Sadece şifreyi sorsun şifre girildiğinde otomatik kursun. Terminal falan açıp bir şey yazmak zorunda kalmasın.
Daha önce bunu yazdığımda üstüne çalışıldığı söylenmişti.

Mağazda olmayan, başka depolardaki programlar için tek tuşla o depoya bağlanılıp (arkada gerekli satırla çalışarak) program kurulabilmeli.

Grafik tasarım ağırlıklı program çeşitliliği artırılırsa süper olur.

10 Beğeni

Debins’e baktınız mı? @mozgun
https://forum.pardus.org.tr/t/debins-tek-tikla-deb-paketi-kurun

İndirmek için (.deb):

2 Beğeni

Pardus 19 kullanıcı dostu olmalı.Hiç bilmeyenleri küstürmemeli.Herşeyi otomatik yapabilmeli.Örneğin yazıcıyı otomatik tanımalı.Devlet memurlarının ihtiyaçlarını görebilmeli.Memur Pardus kullanmaktan korkmamalı.

3 Beğeni

Emin Bey, debins kullanışlı bir program fakat .deb tıkla ve çalıştır şeklinde kullanıyoruz. Kendi simgesine tıklayıp, boş bir pencereye sürükle-bırak veya seçenekli kullanımı yok.

Kurumsal olarak Pardus 17 XFCE devam edlecek. Pardus 19 ilk çıktığında 17 kadar stabil olmaz fakat 19 daki amaç debiandan masaüstü ortamı hariç kısımları alacağız, diğerlerini debiandan da önde takip etme planımız var. Direk UPSTREAM …

Özgürlük için Pardus …

14 Beğeni

Dosyaya direk iki kere tıklamak diğer seçeneklerden daha basit ve kullanışlı değil mi? :slight_smile: sürükleyip bırakmakla uğraşmak yerine üzerine iki kere tıklamak?

1 Beğeni

Bence iş yerlerininin pardusu kullanımını yaygınlaştırmak için turquaz tarzı kullnışlı bir muhasebe programı olur ise pardus markette inanın iş yerlerinin çoğu pardusa geçer

5 Beğeni

Eyvallah, benim açımdan sorun değil, ama kullanıcı alışkanlıkları farklılık gösterebiliyor; malumunuzdur.
Küçük bir not düşmüş olalım :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Yorumlara ek;

  • Donanım sürücülerini kolayca kurabilmek için (ekran kartları için) deepin de bulunan driver kurma uygulaması bence çok önemli, öyle birşey entegre edilmeli,

  • Full hd ekranlarda ekran yazıları çok küçük kalıyor, windowsda hiçbir ayar yapmadan çok oturaklı ve ayarsız kullanabiliyor, Pardusda da böyle olmalı,

  • Yazıcılar çok önemli kurumlar en çok bu yüzden geçmekte kararsızlar,

  • Leptoplarda windowsa göre daha çok pil harcamakta buna bir çözüm bulmak lazım,

  • En önemli işlerden biride, kullanıcı pardusu çok kolay kurabilmeli. Şuanki kurulum yeni başlayanlar için oldukça zor, daha basit yapılabilir.
    Aklıma geldikçe konuya yorum bırakacam. Umarım faydalı olunur burada yazılanlar dikkate alınır.

7 Beğeni

Kesinlikle pardus mağaza harika olmuş elinize sağlık ve geliştirilmeli bence.Örneğin programlar düzenli aralıklarla güncellenebilir.Bence bu kadar harika bir çalışmaya biraz daha önem verilip çok daha iyi hale getirilebilir.
Sistem geri yükleme konusunda da çalışmalar yapılabilir.
Görsellik biraz geliştirilebilir.Bir konsept belirleyip o konsept üzerinden şık bir tasarım yapılabilir.

Tabi buradan bunları söylemek kolay bizler için.Kolay gelsin çalışanlara.Biz desteklemeye devam edeceğiz.

4 Beğeni

Ekran parlaklığı çok düşük buna bir çözüm bulunmalı…

1 Beğeni

Yâni yazılımların çoğu güncel olacak, yanlış mı anladım?

Ben de yukarıda arkadaşların belirttiği gibi kurulum arayüzünün değiştirilmesi kanaatindeyim. Yukarıda yazılmayanlara ek olarak

  1. noto-color-emoji fontu ile birlikte fontconfig dosyasının debian unstable’dan 2.13.1.2 sürümüne güncellenmesi gerektiğini düşünüyorum. (youtube yorumlarında veya emoji kodu içeren sayfalarda renkli emojilerin çıkmaması bence çok rahatsız edici bir durum)
  2. Thunar-shares-plugin eklentisinin yüklü gelmesi gerektiğini düşünüyorum. windowsta basitçe yapılan şeyler pardusumuzda zor olmamalı.
  3. Başka bir konuda belirtmiştim ama tekrar etmekten zarar gelmez heralde. ETAP için usb girişi yerine blueproximity tarzı bir modelleme ile akıllı tahtaların açılıp kapanması yönünde bir çalışma yapılmasını tavsiye ediyorum.
  4. Sisteme takılı disklerin şifre sormadan otomatik açılması gerektiğini düşünüyorum.
7 Beğeni

Masaüstü ortamı bileşenleri diyelim, güncellik için flatpak e ağırlık vermeyi düşünüyoruz, tabi bunlar plan, projelendirilmedi henüz.

5 Beğeni

Ben pardus gelişiminin doğru yönde ve artan ivme ile devam ettiğini düşünüyorum. Mağaza da artarak devam eden programlar doğru bir yönelme. Birde geçenlerde yapılan login ekranı yarismasi gömülü ciktimi bilmiyorum ama oda güzel.

Kamu ya gelince ki gelişim için önemli bir konu.Birinci adim Dmo da satılan tüm bilişim ürünleri için pardus desteklemesi zorunluluğu getirilmesi gerekli. Ikıncı adımda ise kurumlara yeni alımlarda yine bu zorunlulgun getirilmesi lazim.

Fakat bunların önünde projelerinde pardus uyumlu olması lazim. (Maks, ebelediye vbg) Yanı ben mahalli idareler de çalışıyorum. Kurumum da pardus geçişine donanim olarak haziriz ama icislerinin e- yazisma ve nvi nin maks yazilimlarinin microsoft zorunlulugu yuzunden pardus u sadece boyle forumlardan takip edebiliyoruz.

3 Beğeni