Yerli ve Milli Linux dağıtımı Türkmen Linux

Yerli ve Milli Linux dağıtımı Türkmen Linux!
Türkmen Linux bağımsız tabanlı bir GNU/Linux dağıtımıdır. Kendisine ait YMP (Yerli ve Milli Paket) sistemini kullanır. Türkmen Linux Türkiye originli bir dağıtımdır. :tr: Geliştirilme sebebi yeni nesil teknolojileri kullanan bağımsız bir dağıtım oluşturmak ve kullanım kolaylığı sağlamaktır.

  • Bütün paketler header dosyaları ve static kütüphaneler ile beraber gelmektedir. Bu sayede derleme yapması diğer dağıtımlardan daha kolaydır.
  • Hızla çalışan karışık (ikili ve kaynak) paket sistemine sahiptir. İsteyenler kaynak koddan paket kurarken isteyenler derlenmiş paketleri kullanrabilirler.

Görüş Öneri ve Desteklerinizi bekliyoruz…

logo

https://turkman.gitlab.io/devel/doc/wiki/
https://gitlab.com/turkman

6 Beğeni

Sizin buna benzer başka linux işletim sistemi projeleriniz de vardı sanırım. Tek başınıza mı uğraşıyorsunuz bütün bunlarla.
Kolay gelsin. Emeğinize sağlık.

1 Beğeni

Hayırlı olsun.

Biraz daha çalışarak bazı görseller ekleyin. Mesela masaüstü ortamını, arkaplanını, birkaç pencere açıkken çekilmiş ekran fotolarını yükleyin.

Bir de “Türkmen” deyince akla Türkmenistan geliyor :slightly_smiling_face: Türkiye menşeili olacak değil mi?

1 Beğeni

Güzel gelişme, isim konusunda pek emin olamadım. Türkiye çağrışımından ziyada Türki Cumhuriyetlerden birine aitmiş gibi izlenim bırakıyor. Ayrıca bir İSO su var mı? Denemek güzel olurdu.

1 Beğeni

ISO yakında gelecek reis beklemede kalın :slight_smile:

1 Beğeni

Çok güzel bir gelişme. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Günümüzde gelişim ve süreklik için işletim sistemlerin görsellik (şıklık) ve kullanım kolaylığı ön plana çıkıyor. Her şeyden önce yeniliklere açık olmak ve sürekliliğe ayak uydurabilmek gerekiyor. Bu nedenle, iyi bir hedef yalayabilmek için paket kurulumları (yazılım merkezi) kolaylığı, uygulama çeşitliği ve güncelliği, arayüz (masaüstü, panel ve ikon) sadeliği önem taşıyor. Son kullanıcıya ancak bu şekilde ulaşabiliyorsunuz. İnşallah güzel işlerle güzel hedeflere yol alırsınız. Başarılar…

3 Beğeni

Katılıyorum. Naçizane benim de tavsiyem o yönde. Ama anladığım kadarıyla yeni başlamışlar, belki zamanla politika değiştirirler.

Çok güzel masaüstü ortamları var mesela Cutefish OS’un aynı isimli masaüstü ortamını çok beğendim. Fakat onunda gerek işletim sisteminin gerekse masaüstü ortamının geliştirmesi durmuş gibi bir dedikodu duydum. Masaüstü ortamı çok fazla bug içeriyor.

Neyse, bakalım ne olacak, umarım hevesleri çabuk kırılmaz.

1 Beğeni

Serhat hocam, günümüzde en çok kullanılan masa üstü ortamları da özelleştirilip, görsel hale getirilebiliyor. Amacım birilerinin reklamını yapmak değil ama örnek olarak buna Windows fx11 verebiliriz. KDE Plazma kullanıyorlar . Nerede ise linuxta windowsun birebir aynısını yapmışlar. Biraz emek ve zaman gerektiriyor. İyi ve güzel yerlere gelmeleri dileği ile.

1 Beğeni

Hocam Türkmen Linux ana taban dağıtım olacak. Dolaysıyla ilk etapta pek görsellikle vs. ilgilenileceğini sanmıyorum. İleriki zamanlarda neler olur beraber bakacağız inşallah. Paketçi olduğu zaman iş kolaylaşır.

1 Beğeni

@mobilturka Ekip kurdunuz mu? Kaç kişisiniz? Kim destekliyor?

1 Beğeni

Kolay gelsin, başarılar diliyorum, daha önce 2011 yılında başlayıp 2016 yılında son bulan pardus ana işletim sistemi şimdi sanırım PİSİ Linux olarak devam ediyor, tamamen milli olan bu sisteme destek verilerek ilerlese daha iyi olur diye düşünüyorum saygılar.

1 Beğeni

Çok güzel.Allah cc razı olsun.!!!

Tamam sen yap o zaman yerli proje :grinning: Senin yaptığını kullanalım. Sulincix bu projeye ne kadar zaman harcıyor biliyormusun?

Neden böyle bir ifade kullandınız, bilmemiz gereken şeyler var mı?

Merak ettim… Kendisi kimdir? Hesaplarımızı çalan bir hekırdan bahsediyor gibisiniz.

Siz böyle yazdığınız zaman. İnsanların bakış açısı maalesef farklılaşıyor. Bakın bir arkadaş hemen yazmış hesapları çalan bir hacker dan mı bahsediyoruz diye? Proje açık kaynak olmasa gerçekten öyle düşünenler bile olabilir. Belki kendisi ile kişisel bir takım sorun yaşamış olabilirsiniz ama projeyi hepten kötülemek yanlış bir değerlendirme. Ki sıfırdan bir taban oluşturmak ve paket sistemi yazmak kolay bir iş değil.

@mobilturka , aslında biraz mizahi yönden yazdım onu aslında. Bu tip proje çabalarında illaki birileri gelip ters birşeyler söyleyebilir. Ben aslında orada “neden böyle dediniz, o arkadaşla sıkıntınız nedir?” demek istiyorum.

Az önce gördüğüm kadarıyla o sulincix zaten pardus ekibinden birisi. Yani ben bir sıkıntı çıkacağını sanmıyorum. Güzel birşey yapmak için çabalayan herkese kolaylıklar dilerim.

Hocam bu işler cidden beyin yakan işler. Öyle dışardan göründüğü gibi değil. Hatta Pardus için bile makyajlı Debian diye alay edenler var. İnsanlar emek veriyor bir eser ortaya koyuyor. Kullanıp kullanmama hususunda herkes özgür. Saf Debian kullanımı ile Pardus kullanımı arasındaki farkı zaten kullanan anlıyor. Bana göre Pardus da bulunan Pardus Mağaza, Pardus Power Manager yada ne bileyim Pardus Package Installer bile ciddi bir katkıdır. Şimdi biz diyebilirmiyiz Pardus da sulincixin yada bir başkasının parmağı var uzak duralım.

@mobilturka , biliyorum hocam biliyorum. O konuda içiniz rahat olsun, ben geçen sene C öğrenmeye kalkıştım daha başından kayış koptu, baktım olacak gibi değil bıraktım. Yazılım öyle herkesin harcı değil. Ne kadar zorlu olduğunu biliyorum.

Geçmişte debian kullandım. Kurar kurmaz yapılması gereken birçok şey var, bunlar kullanıcıyı bıktırıyor. Ben Pardus’u ilk kurduğumda ilk gördüğüm şey bu yapılması gerekenlerin hazır kurulu ve ayarlı şekilde önüme gelmesi oldu. Zaten o yüzden debian’ı bırakıp pardus’a geçtim.

Kimse emeklerinizi boş görmüyor, siz devam edin.

Geliyor gelmekte olan :grinning:

4 Beğeni