Yeni ve Java dan bağımsız olarak çalıştığı belirtilen “imzalayici-unix.deb” (Pardus sürümü) uygulamasını yükleyerek UYAP avukat portala giriş yapan meslektaşlarım var mı?
Tüm denemelerime rağmen (açıklamada belirtilen * **Bagimliliklari:**libstdc++6, libccid, libusb-0.1-4, pcscd, libpcsclite1 de yükleyerek) çalıştırmak mümkün olmadı .
Ekranda “E-imza uygulaması bulunamadı” , imzalayici uygulamasından sertifikalar sorgulamasından “cihazınıza bağlı e-imza sertifikası bulunamadı” , “Güvenlik token’i veya akıllı kart için (/usr/lib/imzalayici/drivers/libakisp11.so) ara katman yazılımının yüklenmesi sırasında hata oluştu.” gibi hata mesajlarını veriyor.
E-devlet ile girişte ise sorun yaşamıyorum.
Tabi e-devlet ile her girişte TC kmimlik ve ekrandaki doğrulama kodunu girmek sonra aç ılan uygulamada da yeninde doğrulama kodu ve pin kodunu girmek yerine Pardus olmayan (!) sistemlerdeki gibi uygulamayla sadece “pin kodu” ile girmenin kolaylığını inatla : ) Pardus kullanan avukat olarak ben de yaşamak istiyorum.
Teşekkür ederim
sudo dpkg --install imzalayici-unix.deb
Sitelerinde böyle bir kurulum demişler ama bu yanlış bir kullanım.
Siz terminalden değil de, çift tıklayarak Pardus Paket Kurucu ile kurun.
Yine terminalden kurmak isterseniz böyle kurun:
sudo apt install ./imzalayici-unix.deb
Ayrıca bu yaşadığınız sorunları buraya değil bu uygulamayı geliştirenlere yazmalısınız. Uygulamanın düzgün çalışması ve paketlenmesi geliştiricisinin sorumluluğunda.
Terminalden ve paket yükleyiciden de ayrı ayrı kurulum yaparak denedim.
Ve haklısınız ; sorumluluk geliştiricinin … Ama konu Pardus olunca “geliştirici” lerden sonuç almak mümkün olmuyor.
Ve haksızsınız Forum bir nevi “baba ocağı” gibi.
Cevabınız için için teşekkür ederim
merhabalar, mesajınızdan analdığım kadarıyla sorununuz cevap bulmuş. konuyu Çözüldü olarak değiştirebilir misiniz?
Maalesef çözülmedi, sorun devam ediyor
Sitelerinde yıllaar yıllar önce desteği biten “5 Kurumsal” ve “17.2” sürümlerinin desteklendiğini (ki açıp denediklerini bile zannetmiyorum.) yazıyorlar.
Bir uygulamanın kendi geliştiricisi Pardus’ta düzgün çalışması için bir şey yapmıyorsa biz ne yapabiliriz ki?
Örneğin Microsoft gelip “ya kardeşim bu e imza çalışmıyor dur ben bir şeyler yapayım” diyor mu? Veya Apple gelip “e imza macos’te çalışmıyormuş ben düzelteyim” diyor mu?
Uygulama geliştiricisinin maili, adalet bilgi işlem vs. ne varsa, buralardan bu uygulamayı geliştiren ekiple iletişime geçmeniz tek çareniz.
Cimer’e bile yazılabilir.
Şöyle bir mail buldum bilgi işlem için: bigm@adalet.gov.tr
Bu konunun linkini veya bu konudaki metni aynen buraya yollayın, geliştiricileri açsın baksın, Pardus 23 üzerinde denesin, adam gibi paketlesin hatta mağazaya direkt koyulsun.
Sonra siz gelin tek tıkla gelip indirin, sorunsuz kullanın, keyfinize bakın, bunun yolu yordamı budur.
Maalesef aynı sorun devam ediyor. Geliştiriciye mail attım fakat dönüş olmadı. Uygulama (imzalayıcı) sertifikaları yüklemiyor. Root izniyle alakalı olduğunu düşünüyorum. Yetki alamıyor gibi. Fakat deneyimli birinin incelemesi daha doğru olur. Bu sorun yüzünden windows a devam ediyoruz.
Root izini gerektirdiğinde root şifresi ister öyle bir durum söz konusu mu? Bazı durumlarda kurulum komutundan önce sudo komutu eklemek gerekebilir. Aşağıdaki yöntemleri uygulayarak root şifresi oluşturulabilirsiniz.
Pardus root şifresi oluşturma
- CTRL + ALT + T tuşları ile uçbirimi açın.
- passwd komutunu girin ve kullanıcınız için şifre yeni şifre oluşturun. Şifreyi 2 kez gireceksiniz. Yazarken ekranda herhangi bir şey çıkmaz.
- sudo passwd komutunu girip önceki oluşturduğumuz şifreyi girip root yetkilerini alalım ve tekrar yeni oluşturduğumuz şifreyi tekrar oluşturur gibi oluşturalım. Bu oluşturduğumuz şifre ise root kullanıcısının şifresi olacak.
-Eğer bir güvenlik gerektirecek bir durum yoksa hatırlama kolaylığı amacıyla şifreleri aynı yapabilirsiniz.
Yazılım mühendisliği son sınıf öğrencisi kızımın yapay zeka destekli uğraşıları ile uygulamayı “ev bilgisayarımda” çalıştırmak mümkün oldu. Yapılanları “büromdaki” bilgisayarımda da hatta aynı sorunu yaşayan meslektaşlarımla forumda da paylaşarak yardımcı olmak düşüncesiyle bir “script” hazırladı.
Ancak az önce büyük umutla büro bilgisayarımda yüklediğimde yine çalışmadı.
Genel olarak ; Pardus sisteminde libakisp11.so dosyası /usr/lib64/
yolunda yer aldığı uygulamanın /usr/lib/
yolunu kullandığı yol doğru tanımlanınca bu kez de port ayarı sorunun devreye girdiğini, UYAP ın her zaman 4449 portunu kontrol ettiğini, imzalayıcı varsayılan olarak 31339 portunda dinlemeye çalışıyor gibi hataları düzelterek çalışmasını sağladı.
Doğrusu yetersiz bilgi ile anlayabildiklerim bunlar
Şüphesiz üstadlar bunu çok dahi iyi değerlendirip belki herkesin uygulayabileceği bir çözüm üretebilirler.
Bu denemelerden önce UYAP destekten yardım talebime imza sağlayıcım ile görüşmem gerektiği cevabını aldım. İmza sağlayıcıdan ise tık çıkmadı
Bilmiyorum, forum kurallarına göre sakınca yoksa bunlarla ilgili yapay zeka bağlantısını paylaşabilirim.
Sonuç olarak; İnatla Pardus
Aşağıdaki ilk scripti çalıştırdığımda olmadı. Sonra tümüyle deneysel çözüm önerilerinde yer alan ikinci ve üçüncü komut satırlarını denediğimde çalıştı
İLK :
1. Gerekli bağımlılıkları yükle
sudo apt update
sudo apt install -y akis akis-p11 akislib opensc socat
2. Kart okuyucu servisini yeniden başlat ve otomatik başlatmaya al
sudo systemctl restart pcscd
sudo systemctl enable pcscd
3. Kartın tanınıp tanınmadığını kontrol et (isteğe bağlı gözlemlemek için)
echo “Kart kontrol ediliyor, lütfen kart takılıysa bekleyin…”
pcsc_scan
4. Sertifikaları kontrol etmek için PKCS#11 test (isteğe bağlı gözlemlemek için)
echo “Kart içerikleri listeleniyor…”
pkcs11-tool --module /usr/lib/libakisp11.so --list-objects
5. İmzalayıcı içindeki gömülü kütüphaneyi güncelle
echo “Gömülü imzalayıcı kütüphanesi güncelleniyor…”
sudo cp /usr/lib/libakisp11.so /usr/lib/imzalayici/drivers/libakisp11.so
6. İmzalayıcıyı Uyap uyumlu 4449 portunda başlat (terminal açık kalmalı)
echo “UYAP uyumlu imzalayıcı başlatılıyor, bu terminal açık kalmalı…”
IMZALAYICI_PKCS11_LIB=/usr/lib/libakisp11.so imzalayici --port 4449 --no-sandbox
İKİNCİ
sudo cp /usr/lib/libakisp11.so /usr/lib/imzalayici/drivers/libakisp11.so
ÜÇÜNCÜ :
IMZALAYICI_PKCS11_LIB=/usr/lib/libakisp11.so imzalayici --port 4449 --no-sandbox
(Tüm bu işlemler sırasında “imzalayıcı” uygulaması panelde aktif durumda görünüyordu)
Umarım sizlere de yararı olur ve her güncellemede başa dönmeyiz .
İyi ki forum var , teşekkürler
Söyledikleriniz yaptım. Sorunsuzca çalışıyor imza uygulaması. Çok teşekkür ederim. Bir ayrıntı ekleyeceğim. Browser ile giriş yapacağınız sayfayı açtığınızda uygulmanın çalışıp çalışmadığını test etme yeri var localhost da deneme yapıyor. Orada güvenilir i seçip açın. OK yazısını göreceksiniz. Artık sorunsuz çalışıyor. İmzalayıcı uygulamasını açtığınızda USB imza soketinizi çıkarıp tekrar takmanız gerekiyor.
Şaka gibi…
“imzalayıcı” iptal.
UYAP “arksigner” a geri döndü
Arksigner çalışmıyor. Ne yaptıysam çalışmadı. Maalesef windows a geri döneceğim. Artık bu iş çocuk oyuncağına döndü.
Üstat aşağıdaki sayfadan güncel sürümü indirip deneyin.
https://www.arksigner.com/indir
Pardus, ubuntu fark etmez. İndirin paket kurucu ile kurun. Veya terminal (uç birim) üzerinden "sudo dpkg --install arksigner-pub-2.3.11.deb " komutu ile kurun.
Şayet kurulum sırasında sorun yaşarsanız şu komutu çalıştırınız: sudo apt --fix-broken install
Sanırım, sistemde aralıklı sorun yaşanıyor.
Şu anda arksigner ile giriş yaptım.
Kolay gelsin.
Tabi Allah hepimizin sabrını da artırsın. UYAP çok yararlı ama bu sefer gerçekten çok “acemice” yapıldı herşey.
Bu söylediklerinizi yaptım zaten.
systemctl den kontrol ettiğim de servis çalışıyor görünüyor.
arksignerd.service loaded active exited LSB: >
fakat chrome yada firefox da uygulama yüklü görünmüyor.
arksigner-services.log da şu şekilde;
2025-05-28 09:56:04,655 INFO [default] JSONP Service: ArkSignerService Started Successfully
2025-05-28 09:56:04,655 INFO [default] JSONP Service: -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2025-05-28 09:56:04,659 ERROR [default] Catastrophic error occurred with signal 11
2025-05-28 09:56:04,659 ERROR [default] Catastrophic error occurred with signal 6
bunu çözmenin bir yolu var mı?
chatgpt nin çözüm önerisi
Verdiğiniz bilgiler ışığında, ArkSigner hizmeti systemctl
üzerinden aktif ve başlamış görünse de, tarayıcılar (Chrome/Firefox) üzerinde uygulamanın yüklü görünmemesi ve log dosyasındaki Catastrophic error occurred with signal 11
ve signal 6
hataları ciddi sistemsel çökme sinyalleri veriyor.
Bu sinyaller şu anlama gelir:
Log Analizi ve Sorun Tanımı:
signal 11
(Segmentation Fault):
- Program erişim izni olmayan bir bellek adresine ulaşmaya çalışmış. Genellikle native (C/C++) yazılmış uygulamalarda görülür.
- Belirli kütüphanelerin eksik olması ya da uyumsuzluk durumunda tetiklenir.
signal 6
(Abort Signal):
- Uygulama kendi isteğiyle ya da bir assert hatası sebebiyle çalışmayı durdurmuş.
- Bu,
signal 11
sonrası tetiklenmiş olabilir.
Olası Nedenler ve Çözüm Adımları:
1. Java Bağımlılıkları ve Uyumsuzluklar (özellikle OpenJDK sürümü)
ArkSigner genellikle Java tabanlı bir uygulamadır. Yanlış Java sürümü bu tür hatalara yol açabilir.
bash
KopyalaDüzenle
java -version
- Eğer OpenJDK 17 veya üstü yüklüyse, bazı eski ArkSigner sürümleriyle uyumsuz olabilir.
- OpenJDK 8 sürümünü yüklemeyi deneyin:
bash
KopyalaDüzenle
sudo apt install openjdk-8-jre
sudo update-alternatives --config java
Ardından
java -version
çıktısının OpenJDK 1.8 (8) olduğunu doğrulayın.
2. Eksik veya Uyuşmayan Sistem Kitaplıkları (libwebkit, libgdk vs.)
Bazı dağıtımlarda (örneğin Pardus, Debian tabanlı) eski veya eksik GUI bileşenleri sorun yaratabilir.
Yükleyin:
bash
KopyalaDüzenle
sudo apt install libwebkitgtk-1.0-0 libgconf-2-4 libnss3 libatk-adaptor libgdk-pixbuf2.0-0
3. Tarayıcı Eklentisinin Manuel Yüklenmemesi veya Kurulum Eksikliği
Tarayıcıda çalışabilmesi için eklenti ya da Native Messaging Host kurulumunun tamamlanmış olması gerekir.
Firefox için:
~/.mozilla/native-messaging-hosts/
veya/usr/lib/mozilla/native-messaging-hosts/
dizinindecom.arksigner.jsonp.host.json
dosyasının varlığını ve içeriğini kontrol edin.
Chrome için:
- Benzer şekilde
/etc/opt/chrome/native-messaging-hosts/
ya da/etc/chromium/native-messaging-hosts/
altında konfigürasyon dosyası gerekir.
Ayrıca şunu da kontrol edin:
bash
KopyalaDüzenle
ls -l /opt/ArkSigner/
Eğer burada run.sh
, lib
veya chrome-host.json
gibi dosyalar eksikse yükleme tamamlanmamıştır.
4. Servisin Başlatılma Şekli
Bazen systemd servisi, GUI oturumuna erişemediği için “arka planda başarılı” görünse de efektif çalışmaz.
Deneyin:
bash
KopyalaDüzenle
/opt/ArkSigner/run.sh
veya
bash
KopyalaDüzenle
java -jar /opt/ArkSigner/ArkSignerService.jar
Komutla çalıştırıldığında tekrar signal 11
alınıyorsa, sorun direkt uygulamanın kendisindedir.
Önerilen Adımlar (Özetle):
- Java 8 kurun ve aktif edin.
- Eksik GTK/GDK kitaplıklarını yükleyin.
/opt/ArkSigner
klasöründeki dosyaların eksiksiz olduğundan emin olun.- Servisi terminalden manuel başlatıp hatayı doğrudan gözlemleyin.
- Tarayıcı ile entegrasyon dosyalarını kontrol edin.
- Gerekirse
/opt/ArkSigner/arksigner-services.log
dosyasının tamamını paylaşabilirsiniz, daha derin analiz yapabilirim.
Gerekirse: Alternatif Uygulama
Eğer ArkSigner çalışmazsa, Kamusal Sertifika Hizmetleri (KamuSM) veya E-imza Uygulayıcılarının (TÜRKTRUST, E-GÜVEN, E-İmzaTR) sunduğu standalone imzalama uygulamalarını kullanabilirsiniz.
Bu anlatılanlar eski versiyon için sanırım. Yeni versiyon /opt/ArkSigner olarak değil admin:///usr/bin/arksigner olarak kuruluyor.
deb dosyasının içeriği
uygulamayı geliştiren firmaya defalarca mail attım fakat destek de bana cevap veren kişinin linux ile ilgili bir bilgisi olmadığı gibi, uygulamanın indirme safyasında ki işlemleri takip etmemi söyleyip duruyor. Zaten bu işlemleri yapmasam systemctl de kontrol ettiğimde
akrsignerd.services in aktif olduğu görülüyor. Fakat uygulma loglarında hata veriyor.
2025-05-29 16:53:54,929 ERROR [default] Catastrophic error occurred with signal 11
2025-05-29 16:53:54,930 ERROR [default] Catastrophic error occurred with signal 6
2025-05-29 14:00:14,020 INFO [default] SmartCard : ----- Configuring supported smart cards ----
2025-05-29 14:00:14,021 INFO [default] JSONP Service: -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2025-05-29 14:00:14,021 INFO [default] JSONP Service: ArkSignerService Started Successfully
2025-05-29 14:00:14,021 INFO [default] JSONP Service: -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2025-05-29 14:00:14,024 ERROR [default] Catastrophic error occurred with signal 11
2025-05-29 14:00:14,024 ERROR [default] Catastrophic error occurred with signal 6
Bu arada UBUNTU kurulu makinada. Pardus çok eski gnome kullandığı için ve ofiste onedrive yedeklemesi yapmamız sebebiyle pardus kullanamıyoruz. Gnome 48 onedrive online hesaplarda izin verdiği gibi pardus da kullanılan gnome de ki pencere hatalarının hepsi giderilmiş. Neden en azından son sürümle Gnome 47 ye yükseltilmedi anlam veremiyorum.
Sorunun kaynağı OpenSSL 1.0.0 librarisinin yeni nesil debian ve ubuntu da olmaması… Yazılım üretici uygulamayı daha yeni ssl kütüphanesine taşımadıkça çözüm olmayacak.
Uygulama geliştiricilerinin iş bilmezliği.
Distro bağımsız hepsinde düzgün çalışması için Flatpak yapılabilir mesela. Veya AppImage.
Pardus’a gereken önemi vermeleri için uygulama geliştiricilerini dürtmek gerekiyor. Hatta kamu kurumlarında kullanılacak tüm yazılımların Pardus ile uyumlu ve sorunsuz çalışması zorunluluğu getirilmeli.