Tübitak'a çağrı; CharmQuell kanalına dava açılsın

Daha önce forumda eleştirilere maruz kalan CharmQuell adlı primci Debian tabanlı Pardus’u ve pardus ekibini kötüleyecek bir video yayınlamıştı.

Pardus ve Pardus ekibini aşağılayarak resmen hakaret ettiği, TÜBİTAK başkanını aşağıladığı video Pardus veTÜBİTAK hakkında insanımızın yanlış bilgilenmesine sebep oluyor.

Bu şahıs kendisine dava açılmadıkça; kurum, kuruluş, vakıf ve derneklere bu tarz hakaretvari söylemler ve kötülemeler içeren videolar yayınlamaya devam edecektir.

Pardus yetkililerinden ricamız, Pardus ve TÜBİTAK hakkında gerçek dışı ve çirkin bu söylemleri cezalandırması için süreci yargıya taşımaları ve Pardus projesinin kötü anılmasını engellemeleridir.

Son derece öz ve açıklayıcı bir yorum yapmıştım. Onu da silmişler.

1 Beğeni

Videoda Pardus’a herhangi bir hakaret veya aşağılama yok. Pardusu 2.5 yıl ana işletim sistemi olarak kullanmış biri olarak hiçbir şekilde alınmadım, üstüne daha iyiye nasıl gidebilir diye yaptığı eleştirileri ve yakındığı noktaları da dinledim.

Dava falan, ideolojik çekişme gibi işleri bırakınız. Pardus topluluğuna yakışmayan şeyler bunlar.

2 Beğeni

Hakaret etmesine gerek yok, yalan ve yanlış bilgi ve hayali haber başlıkları uydurması da yasal olmaz. Mesela ben size hakaret etmesem ama örneğin “şöyle şöyle kötü işler yaptı” diye yalan bilgi yaysam ne derdiniz? :slight_smile:

3 Beğeni

O videoyu iki kez izledim.

Haydi kötü niyeti bir kenara bırakalım tamam.

İnanılmaz derecede yanlış şeyler anlatmış. Anlattığı şeylerin birçoğu da 10 yıl önceki şeyler. Sanki bugün geçerliymiş gibi anlatıyor. Normalde ben bunun altında iyi niyet aramam. Ama cahillik diyelim. Yine de iyice araştırmadan etmeden böyle karalayıcı şekilde video yapmamalıydı.

3 Beğeni

Videodaki gerçek bazı içerikleri saymam gerekirse, kurucu Pardus ekibinin dağılma süreci ve yaşadıkları konusunda fena olmayan bir açıklaması var. Detaylı araştırma için: Pardus’un dünü ve bugünü. TÜBİTAK’ta olan biteni anlayabilmek… | by Alperen Yıldırım | Medium

Ve ayrıca ideolojik olarak bahsedilen kısım da gerçektir (Şu Tübitak önce Allah’a sonra bilime hizmet edecektir eleştirisi): Wayback Machine’da Arşivlenen O sunumun kendisi (sayfa 29) (archive.org)

Dediğim gibi, bu konunun burada konuşulması dahi rahatsızlık verici. Burası teknik bir forum, böyle dava veya ideolojik şeylerin konuşulması kaliteyi inanılmaz düşürüyor. Verilecek bir cevap var idiyse bu zaten verilmiştir. Rasyonel olan insanlar gerçeği kendileri de bulabilir, sırf bu video yüzünden davaya başvurmak bana biraz abartı geliyor.

Şu “Allah Rızası için” cümlesi bana ait, Anadolu insanını tanımayan gönüllü olarak yaptığı işte bu cümleyi sıkca kullanır. Tübitak’taki bazı arkadaşların yurt dışından gelmesi veya halkla ilişkisinin çok uzak olduğunu düşünüyorum, şu malum monşer olayı. Tübitak’tan bir arkadaş ben bunu açıklayamadım demişti, nedense o an aklıma Orhan Pamuk gelmişti, güldüm geçtim. Aradan 10 yıl geçmiş ben hala buradayım, Anadolu Panteri ve Archman gibi Türk menşeili dağıtımlar çıkardık, onbinlerce Gnu/Linux kullanıcısına yıllardır destek veriyoruz ve bunu gönüllü olarak yapıyoruz. Bazıları gibi sözde gönüllü değiliz, para karşılığında bunu yapmadık. Kurduğumuz dağıtımların sitelerinin domain ve barındırma ücretlerini kendi cebimizden ödüyoruz. Daha önemlisi onbinlerce GNU/Linux kullanıcısına en değerli olan vaktimizi veriyoruz. Bize sürekli saldırılıyor. Bana Radikal islamcı diyende oldu, olmadık hakaret edenlerde, yaptığımız sadece GNU/Linux desteğiydi. Algı yönetimi yapılıyor. Bu arada Tübitak’la o zamanda bir bağlantım yoktu, hala yok, davet üzerine katıldığım bir toplantıydı, incelik yaptılar konuşma hakkı verdiler, birgün Tübitak’la bir bağlantım olursa onu da söylerim, kimseden çekinmem. Hatta bir ara bu forumda da yazdığım bir eleştiri yüzünden engellendim. Bir şeyler ters gidiyorsa özgürce düşüncemi söylerim, kim alınırsa alınsın. GNU/Linux camiasında ben yoktur, biz vardır. Dünyanın her yerinden insanların katkısıyla gelişen bir yapıda kim hangi ideolojiden bahsediyorsa ard niyetlidir. Kim motivasyonunu nasıl sağlıyorsa bu onun sorunu, camianın değildir. Dünyanın her yerinden katkı yapan insanların bireysel olarak ideolojilerini mi inceliyor, Gentoo, Debian Arch ve bir çok bağımsız açık kaynak dağıtım. Bunu söylediğinizde gülerler adama…

Pardus bugün paket yapısını ve kerneli deb paket sisteminden ve Linux kernelinden vazgeçtim, kendi yaptığım paket yöneticisi ve kernele geçiyorum dese ne olacak? Boş işler bunlar kafanızı takmayın reklamın iyisi kötüsü olmaz. Bak 600.000 kişi daha önce hiç duymadığı Pardus hakkında bilgilenmiş. Merak edenler çoktan araştırmıştır.

Yapmaktan zevk aldığım, hobi olarak eğlenerek yaptığım, sayesinde yeni insanlarla tanıştığım güzel bir şey GNU/Linux ve Pardus herkese tavsiye ederim.
Yolunuz düşerse GNU/Linux Türkiye facebook veya www.archman.org, linux ile ilgili bilgi paylaşım sitemiz www.anadolupanteri.net e bekleriz.

"Sert kütükleri kesmek için keskin balta gerekir. " Eski bir Türk atasözü.

4 Beğeni

Ben hukukçu gözüyle inceledim. Her hangi bir hakaret yok. Sadece ağır eleştiri var. Herşeye dava açamazsınız. Mahkemelerin zaten yükü çok fazla böyle gereksiz konularla oyalamayın. Nitekim videoda haklı olduğu yönlerde var. Pardus 17,5 sürümünden beri geriye gidiyor. Sorunlar çok fazla. E imza kullanmak bile ayrı bir sorun oldu. Çözümlerini de maalesef kendimiz bulduk. Herhangi bir yetkili de yardım etmedi.

1 Beğeni

Anlamak için soruyorum. Geriye gidiyor dediğiniz hususlar hangileri?

1 Beğeni

Bunu açmanızı isteyeceğim, çünkü aynı fikirde değilim. En son sürüm olan 23.1 son derece başarılı bir sürüm. Pardus’un eleştirilecek bir çok yanı var ancak bu söylediğinize katılmak mümkün değil. Bahsettiğiniz sorunlar nelerdir?

Hatta fırsatını bulmuşken eleştireyim. Örneğin Pardus Çözüm ortakları hala bir altyapıya oturmuş değil. Kurumsal Destek konusunda Personel yetiştirme yetersiz. Personel yetiştirmede yetersiz oluşunun en büyük nedeni ise Pardus sertifikasyon sürecinin olmaması.(LPI benzeri bir yapıdan bahsediyorum.)

4 Beğeni

Bakın arkadaşlar Pardus kamu kurumlarına yönelik bir işletim sistemi. E imza çalışmıyor. Bu sorunu da ben çözdüm başka bir yazılım yükleyerek hallettik. Bakabilirsiniz foruma. Yoksa günlük kullanım için bir sorun yok. Ayrıca Uyap şablon editörü güncelleme yaptıktan sonra açılmıyor. Başka ne sorun olabilir? Bu sorunlar diğer distrolarda yok. Çok rahat kullanabiliyorum. E-imza, E- devlet, E-beyanname, UETS hepsi çook güzel çalısıyor. Pardus 23.0 dan sonra çalışmıyor. İcedtea programı da çalışmıyor. Başka uygulamalarla işimizi çözüyoruz. Arkadaşlar bu benim kullanıcı yorumum. Bunun milliyetçilikle bir alakası yok. Bu kadar bana sorun çıkıaran programı kullanıyorsam bilin ki hepinizden daha milliyetçiyim. Ama gerçekleri görmek gerek. Yerli milli yazılım diye geliştirmediler. Özenli bence bir çalışma yok. Her sürümde kötüye gidiyor… Bu arada ben hala eski sürüm kullanıyorum. Pardus 21,5 kullanıyorum. Artık kendinizi kandırmayın. Arkadaslar artık hiçbir yerde liyakatli insanlar yok bunu kabul edin. Size tek tek söyledim sorunları. Benim yaşadığım sorunları söylüyorum. Ben 2 günlük pardus kullanıcısı değilim 2021 yılından beri kullanıyorum. O yüzden herkes işini yapsın. Bu forumda da bunları anlatmaktan bunaldım.

1 Beğeni

Hocam bazı arkadaşlar feri davransada hata bildirimi önemli o yüzden biz ve bizim gibiler siyaset dışında destek oluyoruz. Elbetteki hatalar olacak ve bu hataların bildirilmesi de önemli. Ben kurumsal olmasada hazırladığım EBA Okul dağıtımda e-imza desteği ve java 8 gibi uygulamaları dahil ettim ancak bir ara sürümde adoptk java uygulamasını bir şekilde atlamıştım. Bu elbette Pardus’ta olmamalı. Bence bunun nedeni de Pardus’un test sürümünün olmaması veya yeterince durulmaması olabilir.

Kamu kurumlarıyla ilgili hazır paketler hazırlanmalı. Bu paketler pardus yönetim ekibi kontrolünde, ilgili kamu kuruluşlarındaki gönüllülerce desteklenerek yapılmalı.

Örneğin, ben MEB’de bir okulda müdür yardımcısıyım. Bana lazım olan DYS yazılımı için gerekli programları genel olarak derleyen arkadaşlar var. Ama ben arayıp bulmazsam bunları kullanamıyorum. Bunlar bir paket haline getirilse, adına mesela MEB yönetim paketi dense, bu paketi kurunca tüm gerekli programları otomatik kursa… Bu çok rahat yapılırdı ve her türlü de kurumdaki arkadaşlar tarafından desteklenirdi…

Bu tarz önemsenmeyen şeyler var ki, son kullanıcı için aslında önemli…

Bunun dışında, klasik bir ev kullanıcısı için çok pratik, on dakikalık bir kurulum sonrası kullanmaya hazır bir sistem var.

Sizden ricam yaşadığınız sorunlarla ilgili açtığınız konu başlıklarını paylaşabilir misiniz?
Eğer sizin için sorun olmayacaksa hepsini tek başlık altında teknik detaylarıyla paylaşabilirseniz, hususen destek olmak isterim.
Hizmet verdiğimiz birçok kurumda bahsettiğiniz yazılımlardan kullanılanlar var. Pardus 23 üzerinde sorunsuz kullanıma sunduk.

1 Beğeni

Arkadaşlar ben e imzanın çalışmadığı pardusu istanbul barosuna kullanması için öneride bulundum. Adamlar benimle dalga geçti. Benimle birlikte en az 10 avukata pardus yükledim. Size bana whatsappdan yazdıklarını atayım. Adamlar tekrar windows a döndüler. Değerli arkadaşlar kamu kurumları ciddi iş yapar. Biz devlette pardusun kullanılması için çaba sarf ediyoruz. Hatta geçenlerde meclis te kullanılsın diye cimer den olsun birçok yerden mesaj attık. E imzanın veya resmi devlet kurumlarının kullandıkları programları çalıştıramayan programı meclis nasıl kullanacak. Bu arada adalet bakanlığı olsun bütün bakanlıklara yazılar yazdım. Özellikle baro kullanmasını talep ettim. Ama kimse bu programı kullanmıyor. Çünkü stabil bir program değil. Devlet memuru bu sorunları çözemez. Devletin işi aksar. Adalet bakalığında olsa duruşma yapamazlar. Uyap çalışmıyor. Kısacası pardusa sahip çıkacaz nitekim ben pardus hala kullanıyorum. Ama sorunları da söyleyecez. Yoksa ilerleyemeyiz.

Teknik detay verebilir misiniz? Telegram’da @oktay454 kullanıcı adı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Baro ve avukatların kullandığı yazılımları kolaylıkla yükleyip çalışabilir hâle getirecek bir yapı oluşturabiliriz.
Ama bu sizin desteğinizle olacak bir husus.
UYAP ve e-imzalar da sorun yaşamıyoruz.

1 Beğeni

Forum dışında ve Pardus ekibinin çözemeyeceği bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Sürücü sorunu olabilir. Genel olarak imzager bütün sorunları çözüyor ancak yeni sürümlere ulaşmak için kurum olmak gerekiyor. İlgili kart okuyucu yazılımını aşağıdaki bağlantıdan indirip kurmanız gerekiyor. İlgili kart okuyucu sürücüleri kapalı kod ve farklı güvenlik özelliklerine sahip olduğu için dağıtama şahsen ben ekleyemiyorum. Pardus bunu aşağıdaki sitededeki gibi bir seçme arabirimi koyup ilgili kartın sürücüsünün yüklenmesini sağlayabilir.

Nasıl tanıdın? Ben 2011’den beri iki kişiyi şahsen tanıdım. :slight_smile: Hepsi işinde gücünde, dışardan bakıp insanları suçlamayın. Basit çözümlerse açın bir Youtube kanalı burada çözümleri yayınlayın, burada paylaşın sizi engelleyen nedir? Topluluk bunun için vardır. Herkes elinden geldiği kadar destek olur. Benim kendi dağıtımım var, başka dağıtımlara da destek oluyorum, ama bugüne kadar hiçbir dağıtımın geliştiricilerinin suçlandığını görmedim. Topluluk ne kadar büyükse çözüm o kadar kolay bulunur ve çözümü her zaman topluluk bulur, geliştiriciler bir sonraki sürüm veya güncellemede bunu ekler. Topluluktan kimin neye çözüm bulacağını her zaman süprizdir. Bazen çözümü Linux’a yeni başlamış biri dahi bulabilir.

1 Beğeni

Okulda bu iki programı ben de kullanıyorum. Şu anda da 23.1 kurulu ama hiçbir sıkıntı yaşamadım bu iki program konusunda.

1 Beğeni

Merak ettim Windows üzerinde e-imza kartları nasıl yükleniyor. Sürücüsünü indirip yüklüyorsun değil mi? Bunun geliştiriciyle ne alakası var. İlgili siteyi paylaştım indir yükle, hazır deb paketi üzerine tıklıyorsun ve yüklüyor.

Kamu için güncellendiği ve her türlü destek veriliyor. Topluluk ürünü diyen mi oldu? Arkasında gönüllü bir topluluk yok derken şahsen en başından beri o topluluğun bir üyesiyim bunun için resmi bir kurumu olması gerekiyor :slight_smile:

Bir işte çalışıyorsan tam zamanlı elbette ki karşılığını alman gerekir. Kimse babasının hayrına bir işte çalışmıyor.

Bluetooth’ta hangi cihazı kullanıyorsun? Ayrı bir başlık açarsan ne olduğunu ve ne yapman gerektiğini anlatayım.

Saf Debian’la Pardus aynı şey değil demek ki Pardus’u incelememişsin.

Sizin gib troller her zaman vardı, hep var olacaksınız. Burası siyaset yeri değil. Sizin aradığınız destekte değil. Rahatladıysanız sizi Archman forumlarınada bekleriz. Ancak dikkatli olun orası buradaki arkadaşlar kadar nazik olmayabilir.