Merhabalar,
İlk olarak linux diye bir sistemin varlığını Pardus sayesinde öğrendim. bir kaç yıldır ısrarla Pardus kullanmaya çalışıyorum. linuxun diğer bir çok dağıtımını denememe rağmen Pardus’un şuan Türkiye genelinde yeni başlayanlar için kendisini çok geliştirdiğini ve indirme hızları ve performans bakımından bir çok dağıtıma göre önde olduğunu deneyimledim. Kişisel bilgisayarım da sürekli kullanıyorum. bir çok problemim çözüldü. Pardusda bu süreçte önemli değişikliklere gitti. Meb de öğretmen olarak çalışıyorum. Resmi yazı ile pardus eğitiminin verilmesi ve pardusun hem bilgisayarlarda hem tahtalarda yaygınlaştırılması ile ilgili bir yazı geldi. tüm öğretmenlerin bu eğitimi almaları ve 30 nisana kadar tamamlamaları gerekiyor. kişisel bilgisayarımda pardusu kurup ihtiyaçlarımı giderebildim. Ancak okuldaki bilgisayarlara kuruluma gelince problemler çıkmaya başladı. genel manada yaşadığım sıkıntıları maddeler halinde yazıyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
- Okulda kurduğum bilgisayarlardaki yazıcıları otomatik olarak tanıması beni çok sevindirdi. Ancak yazıcıların yazdırma işlevini tanımakla beraber tarayıcı bölümünde bu durum böyle olmadı.
neredeyse tüm okullarda bulunan Kyocera 3040 mfp serisinin bile tarayıcısını otomatik olarak tanımadı. sitesinden indirdim deb uzantılı dosyalarda hata veriyor.
Hata !
Cannot install ‘cups-filters:i386’
bu pakette hata verdi.
bu paketi kurmak istediğimde de gnome dekstop paketine kadar kaldırdı ve sistemim cöktü… bir diğer hata da libsane hatasıydı bunuda çözemeedim.
- Gnome Nautilus dosya yöneticisinde kopyalama işlemi yaparken açık klasörün sol alt köşesinde bir koplama barı bulunuyor. bunun klsör ile bağlantılı olması benim hoşuma gitmedi. çünkü alışkanlıklarımızdan dolayı o klasörü kapatıyoruz ve kopyalama işlemi duruyor. başka bir dosya yöneticisi ile durumu çözmeye çalıştım ancak gnome ile tam oyumlu nautilus çalışıyor .thunar dolphin ve nemoyu denedim varsayılan yapmama rağmen arşiv yöneticsinde ve klasörde uçbirim açma konusunda sıkıntılar oluşuyor.
-
sorum nautilus da bu kopyalama barını harici bir şeye dönüştürme imkanımız yok mu?
-
sorum kopyalama işlemi bitti olarak gözükmesine rağmen 3-4 gb dosyalarda arka planda yazma işi usbyi ayırmaya çalışmama rağmen 1 dakika civarı sürüyor. bun bir kaç çözüm denedim ama başarılı olamadım.
-
masaüstü bilgisayarımda kde masaüstü ortamını kurdum ve daha fazla kişiselleştirmeden dolayı çok hoşuma gitti kullanıyorum. Pardus da kde desteği direk iso olarak gelcek mi?
-
okulda kyocera fs 3040 mfp, hp lazerjet 1530 , utax c-2660, lazerjet mfp m440 serisi var bunların tarayıcılarının kullanılması gerekiyor. özellikle kyocera 3040 ve utax c2660 (fatih projesi kapsamında birçok okulda mevcut) bunların yüklenmesi için özellikle ilk kullanıcılarak deb paketlerinin yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyorum.
-
e- imza meselesine gelince pardus mağazasına kurumsal bölümüne uygulamaları koymuş ancak bunların kurulumu yetmiyor. Github dan Yahya yıldırımın oluşturduğu kurulum yöntemiyle onu halledebildik. bununda hakeza deb paketleri ile rahat kurulabilir haline gelmesi gerekiyor.
sonuç olarak .tüm bu problemlerime çözüm arıyorum. pardusun tüm türkiye ye yayılmasını canı gönülden istiyorum. Ancak hali hazırda yazı ile bir emir olmasına rağmen bu yazdığım problemleri çözemez isek bunun gerçekleşme imkanınıda zayıf görüyorum. tüm memurlar zaten çok ön yargılı değişime açık değiller birde kurulum bazında bu problemlerin çözülememesi iyice uzaklaştırıyor. cevaplarınızı bekliyorum. inşallah ben cahilimdir bunların hepsinin kolay bir şekilde çözüm yolu mevcuttur.