➡ Yeni Pardus Topluluk Platformu için isim önerileriniz

Milli olması önemli ama daha global bir çağrışım olması lazım bence. Pardus iç piyasada hak ettiği maalesef göremiyor. Öncelikle yerli piyası ele alındıktan sonra mutlaka global pazarda etki edecek çözümler sunulmalı. Mesela x ülkesi pardusu seçtiğinde ortak olarak x ülkesinin ihtiyacı olan belediye yazılımı da yapılmalı. Bu nedenle yeni açılacak olan bu platform mutlaka globali hedeflemeli ve çok dilli yani ingilizce içerikten Fransızcaya Arapça’dan yerel dillere kadar gittiği yere kadar gitmeli kısaca

2 Beğeni

meydan.pardus olabilir.

2 Beğeni

Bence yine aynı şekilde “Özgürlük için!” olabilir.

Vay be! Girmeyeli uzun olmuştu.

3 Beğeni

ille de anlam doğrudan verilmesi gerekmez. hititlerden anadoludan türkmenlerden bir eşya bir yer adı olabilir. adam armut-com diye site yapmış gayet biliniyor. Hiçbirşey Bulunamaz ise Pardus Global diye sadece Türkiye ile sınırlı kalmayan bir felsefe benimsemek iyi olur.

4 Beğeni

Güzel bir şeyler çıkmasını bekliyorum herkesin eline sağlık :slight_smile:

4 Beğeni

Bugün bayburt’dayım aklıma bakkal geldi.
Köyde bi bakkal vardı içinde herşey bulunurdu şimdinim süper marketi halt etmiş yanında aklına ne gelse vardı at nal’ından tut yumurta’dan çık ister yumurta ver piküvi al ister para ver zinçir leblebi al…vs vs

Neyse bu uzar gider ben sadete geliyim…

Pardus bakkal. pardusbakkal.org.tr

İsmi belki bakkal olmaz ama içi bakkal gibi olsun.

:tr::rose::tr:

İlyas TİMUR

3 Beğeni

Bu isim bir uygulama mağazası için daha uygun sanki :slight_smile:

5 Beğeni

Fikir Olarak Bu nasil olur.

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım.
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.

1. Hür
  2. Pardus Hür

Hem hür kelimesi libre kelimenin manasini daha uygun bir sekilde temsil ediyor.
Hem Turk milleti zulum eden guclere karsi mucadele edip ve hür yasamaya calismistir.
Hem hür kelimenin manasini canimizda, kanimizda ve istiklal marsimizda bile tasiriz.

2 Beğeni

Arkadaşlar, bu topluluk sadece Pardus kullanıcılarının değil, tüm GNU/Linux ve GNU/Linux dağıtımlarına geçmek isteyen insanların toplanacağı bir topluluk olacak. Bundan dolayı topluluk isminin içerisinde Pardus ve Pardus’u andıran şeyler (mesela pars ve kedi) olmamalı.

2 Beğeni

Bence Türk Yazılımları olabilir veya Türklerin emeğinin geçtiğinin belirtildiği bir isim bence güzel olur

Özgür Yazılım Kullanıcıları (oyk.org.tr)

Forum Alt Başlıkları

• Özgür İşletim Sistemleri
    • Pardus
    • Ubuntu
    • Mint
    • vs.
  • Özgür Grafik Tasarım Programları
    • GIMP
    • Inkscape vs.
  • Özgür Oyunlar

• Özgür …

gibi :grinning:

ALTERNATİF BİR ÖNERİ DAHA

Türk Özgür Yazılım Kullanıcıları (toyk.org.tr)

5 Beğeni

Linuxcular.com.tr olabilir mesela olamaz mı :slight_smile:

1 Beğeni

Özgürlük için günleri çok güzel günlerdi. Pardusun zirve yaptığı dönemler. O dönemde Ankara’da haftada bir lise ve üniversite öğrencileriyle cafelerde buluşup Pardus toplantılarını yapıyor tüm ülkenin Pardus kullanacağını günlerin adımlarını atıyorduk. Sonra toplantılar İstanbul ve İzmir’de yapılmaya başlandı.

Ama maalesef hayallerimiz gerçekleşmedi. O günü yaşayanlar bilirler. O günlerde Pardus için mücadele verenlerden biri olarak o eski günlerine tekrar dönmesini isterim.

Topluluklar Linux dağıtımları için olmazla olmazı. O yüzden pardusun bir böyle bir topluluğa ihtiyacı var.

7 Beğeni

Üniversitemizin Lab’ını Pardus yaptığımız günü dün gibi hatırlıyorum. Pardus’un resmi duyurusunun yapılacağı gün FTP sunucularını yenilediğimiz günleri de. Bu heyecan ile genç arkadaşlarımızın tekrar Linux’a bakacağı günleri ve topluluğu görmek için sabırsızlanıyorum.

7 Beğeni

Durum nedir? İsim arayışları netice verdi mi? Merak ettik

1 Beğeni

GelişTR geliştir gibi hemde tr Türkiye’ye ait gibi

1 Beğeni

Evet düşününce pardus mağaza pardus bakkal çağrışımlar aynı.

Haklısınız.

1 Beğeni

Pardus Topluluk kelimesi biraz garip. Pardus yapı itibariyle GNU/Linux Debian tabanlı olsada tam olarak bir GNU dağıtımı değildir. Pardus kelimesi Tübitak’a ait tescilli markadır. Topluluğun bu konudan bağımsız olması mümkün değildir. Kaldı ki Pardus sadece ve sadece kurumsal odaklıdır. Diğer bir alanı yoktur. Pardus için bir topluluk kurulacaksa bu bir veya birkaç üniversitede bu işle ilgilenecek hocalar ve öğrencileri ile kurulmalıdır. İlgili üniversitelerde de Pardus kürsüsü mutlaka kurulmalıdır. Birden fazla üniversite olması rekabeti tetikler ve Türkiye Açık Kaynak Platformunun yaptığı yarışmalar çok daha verimli geçer. Sadece bununla kalmayıp gitlab ve github üzerinde bir çok geliştiriciyi bu çatı altında toplamalıdır. Gönüllü olarak bir şeyler yapmak istiyorsanız zaten burada resmi bir forum var. Eğer geliştirdiğiniz bir uygulama varsa zaten Pardus depolarına koyamazsınız. Ancak mevcut yerli dağıtımlara destek olabilirsiniz(Archman, Milis,Pisi, Anadolu Panteri). Uygulamanız belli bir seviyeye geldiğinde resmi Debian depolarına alınacaktır. Pardus’a yapı olarak en yakın dağıtım Anadolu Panteri’dir. Uygulamalarınızı ve diğer desteklerinizi Anadolu Panteri depolarında benimle iletişime geçerek depoda yer almasını sağlayabilirsiniz.

3 Beğeni

Şu anda istişare aşamasında. Yakında belirleneceğini umuyorum :slight_smile:

3 Beğeni

Selamünaleyküm,
İsim öneri konusu altında böyle bir yazı pek uygun olmayacak ama bazı sorularında cevapsız kalmaması gerekiyor.
Pardus, ana hedefi kamu kurumları olsa da bu, sıradan kullanıcı için kullanmamaya sebep değildir. Kaldı ki geliştiriciler bizim taleplerimizi de değerlendirip sisteme ekliyorlar. Kamu kurumları için kararlılık gözetildiğinden yani programların testlerden geçip çökme gibi sorunlarını en aza indirmeye çalıştıkları için eski bilgisayara sahip kullanıcılar için de Pardus tercih edilebilir ya da sisteminiz yeni olsa da çökme vs. durumlarla karşılaşmak istemiyor olabilirsiniz. Pardus ETAP için E-Tahta adında bir program geliştirmişti Bayram KARAHAN, onun programını depoya eklediler. DDE masaüstünü ekleyelim mi diye forumdan sormuşlardı. Bir zamanlar mağaza isteği vardı, Pardus Mağaza’yı geliştirdiler. Yani topluluğun da bir yeri var.
Elbette diğer dağıtımlar da güzel, onlara da destek verilebilir ama burada bahsettiğim konu, Pardus’un baktığı yer yalnızca kamusal alan değildir. Liderahenk, Ahtapot, EnGerek projeleri var. Bunlar kurumlara kolaylık sağlamaktadır, dolayısıyla özel şirketlerin de açık kaynaklı bir sisteme geçerken hiç değilse bu açıdan geçişini kolaylaştırmaktadır.
Bunların dışında insanlar zaten daha yeni yeni açık kaynaklı yazılımlara kaymaya başladılar ve şu anda açıkçası çoğu kişi Pardus’u ya biliyor ya bilmiyor. Durum böyle iken buraya gelmişlere yav Pardus da sandığınız gibi değil gelin şu dağıtıma vs. demek doğru gelmiyor bana. Çünkü böyle şeyler insanın kafasını daha çok karıştırıyor dolayısıyla bu girişim de boşver aman Windows’ta kalalım ile sonuçlanabilir. Burada durup öğrenince zaten o dağıtımlarda bir yerlerden duyuluyor. Ha ne yani böyle dağıtımlarımız var duyurmayalım mı? Duyuralım ama bu öbürünü kötülemek suretiyle olmasın. Demek istediğim buydu.

Saygıyla

5 Beğeni