KDE masaüstü ortamı Pardus tarafından resmi olarak desteklenmeli mi?

KDE masaüstü ortamı Pardus tarafından resmi olarak desteklenmeli mi?
  • EVET, LTS Sürümü desteklenmeli
  • EVET, güncel sürümü desteklenmeli
  • HAYIR, gerek yok

0 oylayanlar

Ben Şahsen KDE masaüstü ortamının son sürüm olmasa da en azından kararlılık açısından LTS sürümünün resmi olarak Pardus tarafından deskteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Oylarsanız bir bakıma yetkili kişilere geri bildirim sağlamış olursunuz. Şimdiden teşekkürler.

7 Beğeni

En önemli sorun destek sorunu. KDE arayüzü qt ile yazılmış bizim uygulamalarımız ise gtk tabanlı. Bu yüzden çeşitli uyumsuzluk sorunları ve kaynak israf etme durumları söz konusu. Bu sebeple gtk tabanlı masaüstü tercih ediyoruz.

Diğer bir konu ise Pardus önceden planlanan sürüm takvimine uygun olarak ilerleniyor.

Xfce sık güncelleme almıyor ve kararlı bir masaüstü ortamı. Gnome için ise debian tabanında güncellemeler genellikle sadece güvenlik yamasından ibaret. Bu sebeple fazla uğraştırmıyor. Pardusun temel hedef kitlesi kurumsal olduğu için çok fazla değişikliğin olmadığı sisteme ihtiyaç var.

İsteyen kde masaüstünü kurup kullanabilir. Pardus tarafında buna engel olacak veya sorun çıkartacak bir durum bulunmuyor.

8 Beğeni

Selamunaleyküm
Hocam dediklerinize anlıyorum ama en azından depolara kararlı sürümleri eklense
yakın zamanda plazma 5.25’in kararlı sürümü yayınlandı ama hala depolara eklenmedi backport depoları da aynı
yeni sürümde hem dil açısından hem de bir sürü kararlılık sorunları açısından daha iyi.

1 Beğeni

Katılım her ne kadar az da olsa %83 gibi bir oran ile KDE’nin resmi olarak desteklenmesi yönünde. Yetkili kişilerin topluluğun taleplerini önemseyeceğini düşünüyorum ki öyle de olmalı bence.

2 Beğeni

Oylama bitmiş yeni farkettim. Benim oyum şimdilik LTS den yana. İlerleyen zamanlarda ise guncele geçilmesi gerektiğini duşunuyorum.

2 Beğeni

Bence Cinnamon Desteklenmeli :slight_smile:

2 Beğeni

KDE masaüstü ile ilgili muhtemel sorunları aklıma geldiğince yazmaya çalıştım:

** İlki sürüm takvimi sorunu**

Pardus şu an 2 yılda bir Ana sürüm ve 4 ayda bir ara sürüm yayınlıyor. (Sürüm Yönetim Takvimi – Pardus – TÜBİTAK ULAKBİM) Bu sürüm takviminde Pardus maksimum oranda kararlı bir sürüm yayınlamaya çalışıyor.

XFCE masaüstü ortamı çok stabil bir kod temeline sahip ve şu an sorunsuz çalışıyor. Tema ve özelliştirme konusunda da Pardus ekibi görsel olarak göze hoş gelen bir noktaya ulaşmış durumda.

GNOME tarafından bakınca GNOME masaüstü ortamı da 6 aylık takvimlerle yayınlanan sabit sürüm takvimini kullanıyor. Şu an en sorun olabilcek sorun GTK3 sürümünden uygulamaların GTK4 sürümüne taşınıyor olması ve libadwaita (GNOME içinde kullanılan bir arayüz kütüphanesi diyelim) çok fazla özelleştirmeye izin vermiyor. Pardus GNOME sürümlerini de çok sıkı takip etmiyor ve illaki son sürüm olsun diye kastırmıyor. Bu sebeple daha kararlı sürümlerini sağlamış oluyor.

KDE tarafında da 4 ayda bir sürüm yayınlanıyor ve LTS olmayan sürümlerin desteği çok sınırlı diye algılıyorum. LTS sürüm olarak şu an 5.24 sürümü görünüyor (Schedules/Plasma 5 - KDE Community Wiki) Yine de görünen sürüm takvimi LTS sürümleri ve arada yayınlanan hata düzeltme sürümlerini yeterli oranda test etmeye pek mümkün görünmüyor.

** Çeviri Yeterliliği Sorunu**

Çeviri açısından bakarsak XFCE ve GNOME uygulamaları tamamen Türkçe’ye çevrilmiş durumda.

GNOME uygulamalarının malesef yardım belgeleri, çok bastırmama rağmen çevirilerinin onaylanması çok uzun vakit alıyor.

KDE açısından stabil sürüm altından bakınca %88 (KDE Localization - Apps » stable-kf5 » Turkish) oranda çevrilmiş durumda. Trunk (geliştirme sürümü diyelim) altından bakınca çeviri oranları %74 oranında (KDE Localization - Apps » trunk-kf5 » Turkish)

Çeviri açısından bir diğer sorun, KDE çevirilerinin halen daha SVN teknolojisi üstünden merkezi olarak yapılıyor olması. Malesef çevirilere katkı vermek bir hayli zorlu bir süreç.

** Flatpak vs Snap **

GNOME ekibi Flatpak’a, KDE ekibi Snap sistemine daha yakın duruyor. İleriye yönelik olarak bu farklılığın ne kadar işyükü getirebileceğini kestirmek mümkün değil.

** Sonuç **

İleriye dönük olarak KDE/Plasma ortamı düşünülüyorsa çevirilere el atmakta yarar var.

8 Beğeni

Libadwaita’yı özelleştirmenin yolları var. Tema klasörü/gtk-4.0 içindeki tüm dosya ve alt klasörleri ~/.config/gtk-4.0 dizinine kopyalayınca oluyor.
https://www.reddit.com/r/gnome/comments/v1aw6k/themeing_libadwaita_a_tldr/

2 Beğeni

KDE başlığı görünce dayanamıyorum. Masaüstümü paylaşasım geliyor hemen.

7 Beğeni

İyi de yapıyorsunuz hocam, sizinkiler de ayrı bi güzel oluyor.

1 Beğeni

Ben 3 yıl boyunca KDE kullandım. KDE arayüzü tabiri caizse lastik gibi. İstediğiniz gibi şekillendirme imkanınız var. Ancak bana göre KDE arayüzünün 2 büyük sorunu var:

  1. Sürekli çökme sorunu. Gerçekten de arayüz sürekli çöküyor ve yeniden başlıyor.

  2. Dil sorunu. Çevrilirde ciddi derecede eksiklik var. Sistemi yarı İngilizce yarı Türkçe kullandım.

İki sorunu da insanlara anlatmak gerçekten çok güç. Zaten millet çamur atmaya yer arıyor, bu sorunları Pardus’tan bilip eleştireceklerdir.

Bana göre Pardus KDE gibi farklı arayüzlere odaklanmaktan ziyade XFCE ve Gnome’da özelleştirmeye gitmeli. En güzel örnek Zorin OS. Adamlar Gnome’da resmen çağ atlatmış. Zorin Apperance diye bir yazılım geliştirmişler, tek tıkla arayüzü çok farklı hale getirmek mümkün. Tema üzerinde çalışmışlar; çok sade ve hoş bir arayüze sahip. Yani özetle Pardus enerjisini mevcut arayüzler üzerinde kullanıcı arayüzü ve kullanıcı deneyimi konusunda çalışmalar yaparak harcamalı. Benim şahsi görüşüm bu.

8 Beğeni

hocam dediğiniz depolardaki sürüm(5.20) için doğru ama hiç 5.25 kararlı sürümünü denediniz mi
ben Pardusa 5.25i kurup bir kaç ay denedim pythonla ilgili bir sıkıntım çıktığı için yeniden kurulum yaptım ve kdeyi hala kullanıyorum
yeni versiyonda çevirelirin neredeyse %90 tamamlanmış. Sadece bazı yerlerde küçük eksiklikler vardı o kadar. kararlılık olarak her hangi bir sıkıntıyla karşılaşmadım tek sıkıntı bağımlılıkları biraz yüksek o kadar

ek olarak eğer kde kurulumu yapmak istiyorsanız tasksel ile yüklemenizi kesinlikle tavsiye ederim. çünkü bağımlılkları tam yüklediği için sistemdeki bir çok hata gidiyor. depodaki eski sürümle bile iyi çalışıyor

sudo apt install  task-kde-desktop
1 Beğeni

İlk sorunuza bundan bir 3 yıl önce falan olsa belki katılabilirdim ama benim son kullandığım KDE sürümlerinde(5.24.4) hiçbir sorun ile karşılaşmadım. KDE kendini baya geliştirdi.
ikinci soruna gelirsek maalesef %100 Türkçe değil ama kullanımı rahatsız edecek bir boyutta da değil. Benim gözlemlediğim en az %85’lik bir Türkçe desteği var.
Tüm bunlardan ziyade Pardus kullandığım süre zarfında anladığım kadarıyla yakın gelecekte Pardus’un KDE’ye resmi destek veremeyeceğine kanaat getirdim.

2 Beğeni

Çökme sorunu dışında tamamen katılıyorum.
KDE sadece bende duzgun çalışıyor sanırım. Eski bilgisayarda KDE kullandım çunku XFCE ortamında drop girip duruyordu, KDE tarafında ise daha az sıkıntı çektim hatta neredeyse hiç çekmedim. Tek eksisi çeviri ve KDE Discover çalışmaması. Bu arada Pardus uygulamaları KDE Breeze teması ile çok hoş duruyor - özellikle de Yazılım Merkezi-.

Gnome konusunda da haklısınız, bence Gnome daha şık olabilir. ZorinOS gerçekten şık ve kullanışlı duruyor. Windowstan geçen çoğu kullanıcı beğeniyor. Pardus Gnome daha şık hale getirilebilir. Gnome uzerinde biraz daha çalışılsa eminim daha guzel işler ortaya çıkar. Bu devirde XFCE kullanan çok olacağını sanmıyorum. Gnome uzerinden yurumek en mantıklı tercih.

1 Beğeni

Genel olarak hayır diyorum. İletilerde bilen kişilerin yorumunu gördüm, biraz ondan. Biraz da şöyle…

KDE Plasma güzel bir masaüstü ortamı. Ancak ekip zaten halihazırda iki tane masaüstü ortamıyla uğraşmak zorunda. Bir de KDE desteğinin getirilmesi ekstra yük olur. Detaylar yorumlarda belirtilmiş.

Ya KDE Neon ile gelmeli, ki XFCE ve Gnome’da karar kılınmış, ya da destek olmamalı.

KDE ile GNOme hiç alışamadım.
Kulağı uzak yoldan göstermek gibi.
Xfce hızlı daha az ram harcıyor.
Menude daha az tıklama ile istediğim ayara ulaşabiliyorum.

Evet, eğer xfce’i stok halinde kullanırsanız daha az RAM harcadığı doğrudur fakat ben o şekilde xfce’i kullanan çok nadir kişi gördüm. Elden geçirilmiş bir xfce de ortalama olarak 550-600 mb civarı bir RAM kullanıyor. KDE ise yine stok olarak yaklaşık 700-750 mb civarı RAM kullanıyor. Bence çok ideal bir rakam. Ayrıca olaya verdiğimiz ve aldığımız şeklinde bakarsak aslında xfce’nin çok daha fazla RAM harcadığı sonucuna varırız.

KDE QT tabanlı… Pardusta hersey GTK.
Dolayısı ile GTK tabanli masaüstü ortamları daha mantıklı. Belki Cinnamon eklenebilir.

Daha önce Pardus KDE iken zırt birt hata veriyordu. Su an hic hata almiyorum.

Bence KDE için zaman harcanmamali.

6 Beğeni

KDE’nin yeterince kararlı bir şekilde çalıştığını düşünmüyorum. Ayrıca Pardus GTK ağırlıklı çalışıyor, bu da GTK tabanlı masaüstü ortamlarında (XFCE, GNOME, Cinnamon, vs.) daha kararlı çalışacağı anlamına gelmekte. Ek olarak, Qt çok fazla gereksiz zımbırtılarla geliyor, bu da hem performansı düşürür, hem de kurulum dosyasının (.ISO) boyutunun artmasına neden olur.

2 Beğeni

Pardus’ un hedef kitlesi kamu olduğu için KDE’ nin desteklenmiyor olması stratejisi bana baştan yanlış geliyor. Neden son kullanıcı ve kamu bir arada yürümesin? Gerekirse kaynak ve çalışan sayısı arttırılabilir. Adını, sanını bilmediğimiz oluşumlar 3 masaüstü ortamını aynı anda çıkarabiliyorda arkasında devlet destekli TÜBİTAK gibi bir kurumun olduğu ULAKBİM mi bunu beceremesin? Bu kendi işletim sistemimimizin yaygınlaşması için de zaman kaybına neden oluyor. KDE qt tabanlı olması bahane değil. Diğerleri nasıl yapıyorsa biz de öyle yapabiliriz. KDE özellikle Windows’ a en yakın masaüstü ortamı olduğu için Windows’ tan ilk defa linux kullanacaklar için de daha rahat uyum sağlamalarına neden olacaktır. Efendim KDE masaüstü ortamı sonradan yüklenebiliyormuş. Neden ben bununla uğraşayım? Türkçesi bile tam çevrilmemişken üstelik. KDE masaüstü ortamı bu strateji değişikliği ile birlikte acilen devreye alınmalı.

3 Beğeni