Son kullanıcıya uygunluk için öneriler

Merhaba,
Daha önceki “Ne Yapmalı, Nasıl Yapmalı?” konusu dağıldığı için bu konuyu açtım. Sizli bizli tartışmalara girmeden, Pardus’ u herkesin kolaylıkla kullanabileceği bir işletim sistemi yapmak için fikirlerimizi yazalım. Pardus ekibi ve diğer yazılımcılar için öneriler çıksın ve Pardus gelişsin. Lütfen sadece yapıcı eleştiriler yapalım.

3 Beğeni

Diğer kurumların yaptığı uygulamaların pardus versiyonları da yapılsa çok iyi olur.
O uygulamaları kullanabilmek için sanal makine kurmak biraz saçma olmaz mı?
Pardus böyle olunca sıkıcı olabiliyor.

1 Beğeni

Merhaba Yusuf Bey,
Ben zaten diğer konuyu, Pardus’u son kullanıcıya iletmek için neler yapılması gerektiğini nacizane belirtmek için açmıştım. Fakat arkadaşlardan bazıları beni yanlış anladı. Eziklikle, eleştirmekle, çamur atmakla itham ettiler.

Anladığım kadarıyla yazılımcıların büyük bölümü Pardus’un son kullanıcılar için değil, bazı kamu kuruluşları ve kendileri için özel kalmasını istiyor. Çünkü son kullanıcı dediğimiz zaman aşırı tepki veriyorlar.

3 Beğeni

Selam,

Liste muhakkak daha da uzatılabilir. Benim aklıma gelen bunlar.

  • Pardus’un ISO dosyalarının torrent ile de verilmesi iyi olacaktır.
  • Sürücülerin (Ekran kartı vs) kurulumu, ince ayarlarının yapılması için grafik arayüzlü araçların olması.
  • Varsayılan masaüstünün KDE Plasma olması. (En azından KDE Plasma’nın da GNOME, Deepin gibi Yan Sürümler olarak sunulması.)
  • Pardus’un asgari (minimal) kurulum ile gelmesi. En azından bu seçeneğin sunulması. (İnternet Tarayıcı, Dosya Yöneticisi, Konsol/Terminal, Mağaza, Video Oynatıcı, Müzik Çalar, Arşiv Yöneticisi, Ekran Görüntüsü Kaydedici, Belge Görüntüleyici, Metin Düzenleyici, Resim Gösterici.)
  • Aynı işi yapan bir çok uygulamadan sadece bir tanesi olması. (Örneğin: Deepin Paket Yöneticisi, Pardus Paket Kurucu, Synaptic Paket Yöneticisi, Pardus Mağaza, Evolution, Thunderbird gibi uygulamalar aynı işi yapan uygulamalardır.)
  • Pardus Mağaza’da ki uygulamaların artırılması. (Çeşitlilik ve uygulama çokluğu açısından)
  • Pardus hata takip siteminin olması. (Pardus ve Pardus ekosisteminde ki hataların son kullanıcının tespit ettiği hataları bildirebileceği ve bu hataları takip edebileceği bir sistemin olması.)
  • Bence en önemlisi ise; Pardus geliştiricilerinin son kullanıcı ile daha çok iletişim halinde ve daha şeffaf olması. (En azından blog yazmaları, Pardus’un gelişme süreci ile ilgili son kullanıcıyı bilgilendirmesi gibi)

Sevgiler, saygılar.

13 Beğeni

Bir teki haric tamamina katiliyorum.
Varsayilan KDE olmamalı. Acikcasi yan surumler bile olmamali. Neden ?

1- KDE hangi distroda kullanirsam kullanayim bazen KDE coktu uyari mesaji veriyor. Ben stabil oldugunu dusunmuyorum. Benim oyun Gnome ya da Cinnamon. Vinnamon oldugu gibi guzel. Gnome ise biraz daha ayar ve eklenti ile son kullaniviya uydurulmali.

ikincisi Kde Cok fazla ozellestirme s3cenegi sunuyor ve bu da karisik bir yapi olusturuyor.

2- Neden tek masaustu, çünkü tek bir sistem uzerine yoğunlaşıp onun arayuzune uygun yazilim gelistirmek önemli. Ha uretileceksede Pardus ismiyle degil Ubuntu gibi Xardus, Kardus vs… olabilir.

ikinci sebep ise son kullaniciya tek arayüzden yardim saglamak, öğretmek vs gibi islemler kolay olacaktir.

3 Beğeni

Konu kimsenin umurunda değil galiba. Belki de bu yönde bir umut yok. Yazmaya tenezzül bile etmiyor. :frowning: Yada, herkes halinden memnun. Belki de ben kuruntu yapıyorum.

Sevgiler, saygılar.

1 Beğeni

Giriş ekranı, tasarım yarışmasındakine göre yeniden hazırlanmalı.

5 Beğeni

Selam,

En azından haftada bir Pardus gelliştiricileri, KDE geliştiricisi Nate gibi Pardus’ta haftalık gelişmelerin yayınlandığı bir blog yazısı yazsın. Ne oluyor, ne bitiyor bilelim…


Bu görüşlerinize katılmamakla beraber, Mevlana Celaleddin Rumi’ye atfedilen ama ABD’li gazeteci yazar Walter Lippmann ait bir söz;

Herkes aynı şeyi düşünüyorsa, hiç kimse bir şey düşünmüyor demektir.

Yeter ki düşünülsün ve konuşulsun.

Sevgiler, saygılar.

2 Beğeni

Kesinlikle blog fikrine katiliyorum. Surekli olarak Ubuntu,Linux Mint, Solus bloglarini takip ederim. Heleki mintin aylık blog guncellemesi harika. Kullanicilar donutte veriyorlar. Biz kör gibiyiz. Hoop yeni bir surum. Bildigimiz tek sey surum tarihleri :slight_smile:

4 Beğeni
  • Hack grupları(Türk Hack Team, Ayyıldız Tim, Aslan Neferler Tim, CyberWarrior, Turkz) ile pardus kullanımı hakkında anlaşma yapılsa sonuçta debian tabanlı.

  • Türklerin siber güvenlik hakkında bilgilendirilmesi.

  • Türk Hacker dizilerinin yapılması ve bu dizilerde pardus kullanılıp ve insanları Hackerlik sevdası sarmalı.

-Her Türk asker doğar => Yeni dünyada => Her Türk Hack(er) doğar.

Daha siber alemde yeniyim.
Saçma şeyler söyledim ise affola.
Eleştirilere açığım.

2 Beğeni

Bu tarz konulara Pardus eski geliştiricisi Yunus Emre ŞENTÜRK haricinde başka geliştiricilerin dahil olduğunu görmedim. Zaten kendisi gittikten sonra son kullanıcı tarafındaki gelişmelerin de durumu ortada. Sanıyorum ki kendisi de bizim gibi düşünen bir olmakla beraber projede bu konuları bir nevi kendi başına üstlenmişti.

Ama sadece sanıyoruz, varsayımda bulunabiliyoruz. Çünkü Pardus projesi ülkemizde açık kaynak ve özgür yazılımlara ne kadar öncüyse kendisi de bir o kadar dışarıya kapalı. Bir kere bile Pardus resmi sosyal medya hesaplarından çalışma ortamı fotoğrafı paylaşılmadı mesela. Debian tabana geçildikten sonra hiç Pardus geliştiricisi fotoğrafı gördünüz mü?

Pardus sosyal medya yönetimi de çok ihmal ediliyor. Eski tip devlet dairesi kokusu var resmen. Şu tahta kuruldu, bu protokol imzalandı vesaire vesaire… Sosyal medya hesabı yönetilmiyor da sanki Resmi Gazete’de bildiri yayınlanıyor. Trump’ın ambargo tweetine yanıt vermişti filan bir de. :smiley:

Proje sadece şu kadar satır kod, bu taban, şu masaüstü ortamı değildir. Küçük nüanslar ve başarılı benzer projelerin veya rakiplerin gittikleri yolun paralelinde gitmek de çok önemlidir. Son kullanıcı için bunlar da göz önünde bulundurulmalıdır.

Umarım yetkili kişiler de bu konunları yakından takip ediyordur ve iyi bir şekilde dahil olurlar.

6 Beğeni

Çağı ve günü okumayı beceremeyenler her zaman kaybeden olacaklar…

Sevgiler, saygılar.

1 Beğeni

YETER ARTIK
Lütfen artık şu konuları dağıtmayı bırakın. Bu konu öneriler için açıldı, yeni özellik eklenmesi veya çıkarılması konusundaki öneriler için. Pardus’ un ve diğer işletim sistemlerinin tarihçesi, yapılan doğru veya yanlış işlerin uzun uzun değerlendirilmesi, yetkililerin bakış açılarının analizi, açık kaynak haberleri vb. için değil.
Açıklamada da belirttiğim gibi, yapıcı eleştiriler yapılması için var bu konu. Çıkmaza sürüklenen yazılar yazarak bu konuyu da baltalamayın.
Burada “Şu özellikler şöyle iyi, bunlar böyle kötü. Kötü kısımlar şu şekilde düzeltilebilir.” gibi yorumlar yapılması gerekiyor.

Bunlara uymayacaksanız, yeni konu açın. İstediğiniz gibi yazın çizin. Her şey tartışılmalı ama yerinde tartışılmalı. “Son kullanıcıya uygunluk için öneriler” başlığının altında “Microsoft açık kaynağa sıcak bakıyor.” gibi şeyler yazılmaz. Onun için forumda yeni konu açılır.
LÜTFEN ARTIK ÖNERİ KONULARINI BALTALAMAYIN

2 Beğeni

Nereye gittiğini bilmiyorum ancak sanırım beş aydır projde değil.

2 Beğeni

Emredersin! Bir daha öyle yaparım :slight_smile:

1 Beğeni

Ben de birkaç şey ekleyeyim önerilere:

  • Paket depoları güncellenerek kullanıcıların başta Flatpak olmak üzere diğer daha güncel paket depolarına başvurma ihtiyaçları ortadan kaldırılabilir ve böylece son kullanıcı daha rahat bir şekilde istediği şeyi yükler.

  • Synaptic’ in daha az karmaşık ve daha kullanıcı dostu bir arayüze sahip alternatifi geliştirilip, Synaptic yerine önyüklü olarak getirilebilir. Synaptic’ in şu anki arayüzünün karmaşıklığı bile son kullanıcıyı uzaklaştırmaya yetebilir bence.

  • Pardus paket deposundaki daha fazla uygulamanın Pardus Mağaza sayfası oluşturulup, daha kolay ve hızlı bir kullanım sunulabilir. Bir uygulamayı indirmeden önce mağazadaki ekran göntüleri ve açıklamalara bakmak karar alma aşamasında daha rahat ve güzel bir deneyim sunuyor. Ayrıca, yeni kullanıcılara yazılım çeşitliliğini göstermek açısından iyi olur.

  • Thunar’ a OneDrive, Google Drive, Yandex Disk gibi bulut depolama hizmetlerine bağlanma ve dosya eşitleme özelliği eklenmeli. O hizmetlere önyüklü dosya yöneticisi ile ulaşmak birçok kişinin işini kolaylaştıracaktır.

3 Beğeni

Pardus 19 Gnome sürümünü kurmanızı tavsiye ederim. Özellikle 4. isteğinizi karşılayacaktır.

3 Beğeni
3 Beğeni

Bu da benden.
Pardus Kurulum.odp (719.7 KB)
Pardus Kurulum uygulamasını yeniden tasarladım. Animasyonları görmeniz için sunumu başlatmanız yeterli olacaktır.
Not:
Sunum etkileşmlidir. (Metin kutuları hariç)

4 Beğeni

işte pardus kurulumu böyle rahat olmalı
https://forum.pardus.org.tr/uploads/short-url/pkSYg3cI5gFpAnMR9L0M4sddqXx.odp

2 Beğeni